ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ПЕТИ състав

 

На ШЕСТИ ЮНИ                                                2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 416 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 09:01 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ А.Ц.Р. – редовно призован, не се явява, представлява се от адв. С.И. *** с пълномощно на л. 9 от делото

         ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ – СОФИЯ – редовно призован, не се представлява

         КОНТРОЛИРАЩА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Антонова

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВ. И.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА: Да се даде ход на делото.

Съдът след като изслуша становището на страните намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Делото е образувано въз основа на искова молба от А.Ц.Р. с ЕГН ********** ***, чрез адв. С.И. ***, против Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ гр. София, предявена на  основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, с която  се претендира обезщетение за вреди от отменено с влязло в сила съдебно решение наказателно постановление, представляващи платено възнаграждение за един адвокат, който го е представлявал в производството пред съда по обжалване на НП. Претендира се заплащане на сума в размер на 600 лева -по 300 лева за процесуално представителство пред РС и АС, както и направените в настоящото производство съдебно-деловодни разноски.

АДВ. И.: Поддържам исковата молба, нямам доказателствени искания. Да се приемат представените доказателства. Да се приложат представените дела.

ПРОКУРОР АНТОНОВА:  Нямам доказателствени искания. Моля да приемете представените доказателства и приложените НАХД и друго дело, което е на АС – Плевен.

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства приложеното към молба  с вх. рег. № 2096/23.04.2019 г. писмено доказателство – адвокатско пълномощно.

ПРИЕМА като доказателства приложените в административно дело № 134 по описа на АС Монтана за 2019 г. писмени доказателства, както следва: искова молба от А.Ц.Р., квитанция за платена такса за образуване на делото, адвокатско пълномощно, списък с разноски, пощенски плик.

ПРИЕМА като доказателство молба вх. рег. № 639/05.04.2019 г.

ПРИЕМА като доказателство справка от НБД „Население“ при АС - Монтана за постоянен и настоящ адрес на ищеца.

ПРИЛАГА към настоящото дело производствата по АНД № 276 по описа на РС – Монтана за 2018 г. и КАНД № 305 по описа на АС – Монтана за 2018 г.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания счете делото за изяснено от фактическа страна и

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

АДВ. И.: Уважаема госпожо административен съдия, от името на доверителя ми А.Ц.Р. моля да уважите така предявения иск с правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ и постановите решение, с което да осъдите ответника ИА „АА“ - София да заплати на същия сумата от 600 лева, представляваща вреди от незаконосъобразна дейност, както и разноските по настоящото дело. Считам, че от събраните по делото доказателства се установява основателността на претенцията. За да бъде уважена същата е необходимо да се установят три кумулативни предпоставки, а именно наличието на незаконосъобразен административен акт, вреда за лицето и причинна връзка между тези две предпоставки. Считам, че от събраните по делото доказателства се установява, че същите са налице. Съгласно ТР от 15.03.2017 г. по ТД № 2/2016 г. на ВАС се преодоля дуализма, който дълго време съществуваше по отношение на въпроса подлежат ли на обезщетение така направените от административно наказаните лица разноски в производствата, в които същите са доказали незаконосъобразността на налагането им. Видно от събраните по делото доказателства се установява, че доверителят ми е направил разноски в производствата пред РС - Монтана и АС – Монтана, поради което считам, че ответникът следва осъден да заплати. Поради изложеното ще Ви моля да постановите решение в изложения смисъл, като осъдите ИА „АА“ - София да обезщети доверителя ми, респ. да поеме направените по настоящото дело разноски.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА: Уважаема госпожо председател, моля да уважите исковата претенция на А.Ц.Р. и постановите решение, с което да осъдите ИА „АА“ - София на основание чл. 1, ал. 1 от  ЗОДОВ да заплати обезщетение за причинени имуществени вреди на ищеца за платено адвокатско възнаграждение във връзка с осъществяването на адвокатска защита по НАХД на РС Монтана и така също на АС - Монтана. Считам, че са налице предпоставките, които съдът е визирал в ТР № 1/15.03.2017 г. по ТД 2/2016 г. на ВАС, където изрично е записано, че обезщетение може търси за имуществени вреди причинени от заплащане на адвокатско възнаграждение с искова молба с правно основание чл. 1 ЗОДОВ Моля да уважите исковата претенция със съответните законни последствия.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 09.11 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: