ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и шести юни две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 404 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ В.М.Д. – редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНИЯТ ДИРЕКТОР НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Н.У.с пълномощно на лист 36 от делото.

По делото се явява прокурор Йорданка Антонова - представител на Окръжна прокуратура – Плевен. 

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема госпожо Председател, моля на основание чл. 16, ал. 1, т. 3 от АПК да конституирате Окръжна прокуратура – Плевен като страна в настоящото производство. Искам само да подчертая, че издаването на тази заповед е свързано с постановление на окръжен прокурор към Окръжна прокуратура – Плевен, поради което за нас се явява и правен интерес за участие в това дело.

Съдът намира, че са изпълнени предпоставките на чл. 16 от АПК, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Плевен като страна по административно дело № 404 по описа за 2019 г. на Административен съд – Плевен.

Съдът разпореди да бъдат свалени белезниците от ръцете на оспорващия В.М.Д..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОСПОРВАЩИЯТ Д. - Да се гледа делото днес.

ЮРИСКОНСУЛТ У. - Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

         Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         Производството по делото е образувано по жалба и допълнение към нея от лишения от свобода В.М.Д., изтърпяващ наказание в затвора Белене, срещу Заповед № Л-1514/21.03.2019г. на Главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с която е наредено лишеният от свобода да бъде преведен в затвора Плевен за изтърпяване на наложеното наказание.

         С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

         Ответникът е задължен да представи конкретно посочени в съдебния акт документи.

         От Окръжна прокуратура – Плевен са изискани конкретно посочени в определението на съда документи.

         Изисканите от Окръжна прокуратура – Плевен документи и информация са представени по делото.

         По делото е представена и административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед.

         ОСПОРВАЩИЯТ Д. – Поддържам жалбата. Да се приемат представените доказателства. Няма да представям нови доказателства. Да се приключи делото.

         ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, моля да се приемат представените по делото доказателства. Нямаме нови доказателствени искания. Няма да сочим нови доказателства.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да приемете представените доказателства. Нямаме нови доказателствени искания. Няма да представяме нови доказателства. Моля да дадете ход по същество.

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 2235/03.05.2019 г. от ответника доказателства представляващи административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед, а именно: Заповед № Л-1514/21.03.2019г. на Главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“; Предложение вх. № 3304/13.03.2019 г. от Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен.

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 2276/08.05.2019 г. от ответника по делото доказателства представляващи част от административната преписка по издаван на оспорената заповед.

ПРИЕМА по делото писмо вх. № 2712/29.05.2019 г. от Окръжна прокуратура – Плевен, както и молба вх. № 2928/10.06.2019 г. от процесуалния представител на ответника.

ПРИЕМА по делото писмо вх. № 3036/13.06.2019 г. от Административен ръководител окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен.

С оглед обстоятелството, че страните нямат доказателствени искания и няма да сочат и представят нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОСПОРВАЩИЯТ Д. – Не искам да бъда преведен в затвора Плевен защото ще имам проблеми там. Майка ми се премести да живее във Варна и предполагам до една-две седмици ще пусна писмо да бъда преместен в затвора Варна. Моля заповедта да бъде отменена.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо съдия, атакуваната заповед е издадена във връзка с воденото срещу В.М.Д. разследване на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен. Същата е издадена с оглед възпрепятстване на обвиняемия да въздейства на разследването. Същата е издадена от Главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ обоснована е, има съответните атрибути, издадена е от компетентно лице и като такава моля да я потвърдите. Моля да присъдите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ сторените разноски за процесуално представителство в настоящото дело.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема госпожо Председател, моля да оставите без уважение жалбата на В.М.Д. и да потвърдите заповедта за преместването му под № Л-1514/21.03.2019г. на Главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Тази заповед за преместването му от затвора Белене в затвора Плевен е издадена във връзка с изготвеното предложение от страна на окръжния прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен, с която се иска жалбоподателят да бъде преместен в затвора Плевен с оглед образуваното досъдебно производство № 249/2018 г. по описа на Окръжна прокуратура – Плевен и обстоятелството да бъде предотвратено отрицателното влияние, което има жалбоподателя на другите свидетели по делото. Що се касае до направеното изявление в днешното съдебно заседание, че предстои майка му, която се е преместила да живее във Варна да подаде молба за преместването му в затвора Варна, считам, че това е едно бъдещо събитие и до неговото настъпване не се погасява правото му да иска преместване в друг затвор. При така създалата се фактическа обстановка във връзка с разследването по досъдебното производство, Ви моля да се произнесете с решение, с което да потвърдите заповедта за преместването му и да оставите без уважение неговата жалба.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.37 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: