ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ПЕТИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ МАЙ                          2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 399 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „НИКИ-М 2011“ ЕООД гр. Плевен, с управител Н.Ж.Н. – редовно призован, се представлява от Н.Ж.Н.

ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК ОТДЕЛ „ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ“ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ДИРЕКЦИЯ „ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ“ към ГД „ФИСКАЛЕН КОНТРОЛ“ в ЦУ на НАП – редовно призован, се представлява от юрк. Н.М.– с пълномощно от днес

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. М.: Да се даде ход на делото.

         Съдът след като изслуша становището на страните, намира че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

                                      О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Делото е образувано по жалба от „Ники-М 2011“ ЕООД гр. Плевен с ***със седалище и адрес на управление гр. Плевен, ул. ***, с ЕИК ***, с управител Н.Ж.Н., против Заповед № 10392/15.03.2019 г. на началник отдел "Оперативни дейности" Велико Търново, дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Фискален контрол" в ЦУ на НАП. Със заповедта е наложена принудителна административна мярка: запечатване на търговски обект - магазин за месо, находящ се в гр. Плевен, ул. *** и забрана за достъп до него за срок от 14 (четиринадесет) дни от влизане в сила на заповедта, на основание  чл. 186, ал. 1, т. 1, б. "а" и чл. 187, ал. 1 от ЗДДС.

В изпълнение на съдебно разпореждане жалбоподателят е внесъл държавна такса за образуване на делото в размер на 50 лева и е представил платежния документ по делото, с което пречките за движение на производството са отстранени.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Поддържам жалбата. Да се приемат представените доказателства. Нови доказателства няма да соча. Да приключи делото.

ЮРК. М.: Жалбата е неоснователна, моля да приемете и вложите по делото представените по административно-наказателната преписка доказателства. Моля да приключи съдебното дирене. Към момента не е издадено НП.

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към писмо вх. рег. № 1788/05.04.2019 г. писмени доказателства, а именно: писмо изх. № 4949#2/04.04.2019 г., жалба № 4949/03.04.2019 г., заповед за налагане на ПАМ № 10392/15.03.2019 г., АУАН № F478404/21.03.2019 г., протокол от извършена проверка от 13.03.2019 г. с номер серия АА № 0373221, заповед за налагане на ПАМ № 10392/15.03.3019 г., протокол за извършена проверка серия АА № 0373221/13.03.2019 г., опис на парични средства в касата към момента на започване на проверката, копие на фискален бон от 12.03.2019 г., копие от дневен отчет за 13.03.2019 г., съкратен отчет на фискална памет, дневен финансов отчет за 12 март, фискален бон, АУАН № F478404/21.03.2019 г., заповед № ЗЦУ-ОПР-16/17.05.2018 г.,

ПРИЕМА като доказателство удостоверение от Търговския регистър за актуално състояние на жалбоподателя.

ПРИЕМА като доказателства по делото приложената към писмо вх. рег. № 1923/12.04.2019 г. квитанция за платена такса за образуване на делото.

         С оглед становището на страните, че няма да сочат нови доказателства и не искат събиране на такива счете делото за изяснено и

                                      О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ: Поддържам си жалбата, да бъде отменена заповедта  за запечатването, или поне да се намали за по-кратък срок. Нали после ще имам административно наказание и трябва да се плати после това наказание. Трябва да поработя да изкарам пари, за да платя  после административното наказание.  Моля да се отмени заповедта за запечатване на обекта или да се намали срока на наложената мярка.

ЮРК. М.: Уважаема госпожо съдия, намирам жалбата за неоснователна и моля същата да бъде отхвърлена. Считам, че при издаване на заповедта от административно-наказващия орган не са допуснати процесуални нарушения на процесуалните правила. Заповедта е издадена в писмена форма, съдържа установените задължителни реквизити. В конкретния случай са налице материално-правните предпоставки, съгласно чл. 186, ал. 1, т. 1 за издаване на ПАМ, а именно в конкретния случай установеното нарушение е описано в съставения протокол за извършена проверка е неиздаването на фискална касова бележка, което намира фактически основания за издаване на конкретната ПАМ. Заповедта е мотивирана именно с наличието на предпоставки за прилагането на ПАМ, в случая нарушението на реда за отчитане на продажбите в търговския обект. Относно срока предвиден в ПАМ за административно-наказващия орган е налице една правна възможност, а именно след като извърши преценка на всички факти и обстоятелства да определи срока на действие на мярката в рамките на законоустановения такъв, който е един месец, с оглед на което административно-наказващият орган действа при оперативна самостоятелност. В случая в заповедта за ПАМ са изложени мотивите относно продължителността на така поставения срок, като административно-наказващият орган е и посочил целите, които иска да бъдат постигнати именно с налагането на тази мярка в този срок - 14-дневен. С оглед горното Ви моля да отхвърлите така подадената жалба, да оставите в сила заповедта за налагане ПАМ. На основание чл. 8, ал. 3 от Наредба 1/09.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения Ви моля да присъдите разноски в съответния посочен в тази разпоредба размер, която разпоредба препраща и към ДОПК. С оглед на горното моля за Вашето решение.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.39 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: