ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На тридесети май две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 374  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 09.30 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ Е.Ж.М. – редовно призован, не се явява, представлява се от адвокат Е.М. с пълномощно на лист 8 по делото.

ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИКЪТ НА РУ – ГУЛЯНЦИ КЪМ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, представлява се от гл. юрисконсулт П.Ф. с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ М. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

С писмо вх. № 1723/02.04.2019 г. е изпратена жалбата на Е.Ж.М. и административната преписка, по опис. Жалбата е подадена срещу Заповед № УРИ 270з-94/13.03.2019 г. на Началника на РУ – Гулянци при ОД на МВР – Плевен, с която на лицето е наложено дисциплинарно наказание „порицание“ за срок от дванадесет месеца. Изложени са доводи за незаконосъобразност на оспорения акт, тъй като е издаден при допуснати процесуални нарушения. Моли се за отмяна на същия.  

Направени са доказателствани искания за разпит в качеството на свидетели на Ц.М. *** при ОД на МВР - Плевен и К.В.– РУ - Гулянци при ОД на МВР – Плевен  при режим на призоваване по месторабота.

Съдът докладва писмо вх. № 2494/17.05.2019 г. от Министерство на вътрешните работи, Дирекция „Вътрешна сигурност“, с което са представени оптични носители DVD.  

Съдът докладва писмо вх. № 2498/17.05.2019 г. от ответника с опис на представени документи от ответника.

АДВОКАТ М. – Запозната съм с административната преписка. Да се приемат доказателствата.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Запознати сме с административната преписка. Да се приемат доказателствата по делото.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА представената административна преписка с писмо вх. № 1723/02.04.2019 г. от ОД на МВР – Плевен по опис; писмо вх. № 2494/17.05.2019 г. от Министерство на вътрешните работи, Дирекция „Вътрешна сигурност“ с приложен оптични носители DVD; писмо вх. № 2498/17.05.2019 г. от ОД на МВР – Плевен с приложени писмени доказателства, по опис в същото.

АДВОКАТ М. – Уважаема госпожо Председател, поддържам така подадената жалба, както и заявените със същата доказателствени искания. С разпита на посочените свидетели ще доказваме обстоятелствата изложени в жалбата и по-конкретно касаещи обстоятелството, че доверителят ми не е извършил посоченото в дисциплинарното наказание, че не е спал. С Ц.М. е бил дежурен на 03 септември, бил е дежурен с него и на 04 септември, дежурен е бил и на 11 септември пак с Ц.М., на 18 септември пак е дежурил с Ц.М.. Другия свидетел не го намиран в заповедта и правя оттегляне на искането си за разпит на този свидетел. Грешката е моя. Правя искане за разпит като свидетел само на Ц.М.. След запознаване с преписката съставена от ОД на МВР – Плевен, моля да задължите ответника да представи заповед за назначаване на Б.М.– Началник на РУ – Гулянци, с оглед правото му да налага дисциплинарно наказание. Моля да бъде представен и протокол за запознаване, в оригинал, има го в преписката на стр. 192. Това е протокол за запознаване със Заповед № 8121з-1155/01.09.2017 г.  Това е протокол, с който са запознати служителите на РУ – Гулянци със заповедта за работа на полицейските служители със система за видеонаблюдение, монтирана в автомобили. Също така държа да бъдат представени в оригинал графиците за работа за месец август и месец септември 2018 г. В оригинал, тъй като там има зачерквания и задрасквания на същите.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Тези зачерквания са направени върху оригиналите.

АДВОКАТ М. – По отношение на протокола, който е за запознаване там подписът на доверителя ми е нечетлив и не мога да преценя ясно дали е неговия подпис или не. Моля да бъде задължен ответника да даде информация, дали ще е заповед или друг документ, от които да е видно разпределението на работното време, тоест през тези дванадесетчасови дежурства, какво е разпределението на работното време, физиологичния режим защото от представените по делото писмени доказателства, никъде не е посочено времето за почивка, физиологични нужди и хранене през този период как е разпределено. На последно място, моля да задължите ответника да представи договор за техническо обслужване с фирма „Сектрон“, за гаранционно обслужване на полицейските автомобили.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Във връзка с направеното искане за допускане до разпит на свидетеля Ц.М., аз възразявам, тъй като същият е заинтересован с оглед на факта, че същият е наказан, за това че не е докладвал на ръководството на районното управление за неизпълнение на служебните задължения от страна на жалбоподателя. В тази връзка в следващото съдебно заседание ще представим съответната заповед, с която е наказан. Не възразявам на искането да представим заповедта за назначаване на Б.М.– Началник на РУ – Гулянци. По отношение на протокола за запознаване със заповедта, също не възразяваме да го представим в оригинал. По отношение на графиците, правим уточнение, че тези корекции се правят върху оригиналните графици, тъй като в хода на съответния месец, за който са направени, се получава така, че служителите излизат в болничен, в отпуск по непредвидени причини и за това най-вероятно графиците са коригирани върху оригиналния график. Ще го представим ако съдът ни задължи. Информация относно разпоредбата за разпределение на дванадесетчасовите смени се съдържа в Заповед № 8121з-776/29.07.2016 г., която е публикувана в ДВ бр. 60 от 02.08.2016 г. По отношение на договор за техническо обслужване с фирма „Сектрон“, считам, че не притежаваме в момента такъв договор, най-вероятно ще трябва да извършим проучване в Министерството на вътрешните работи, тъй като тези договори не се сключват от Началниците на районните управления или от Директора на Областната дирекция и моля съда да ни разреши да направим проучване по въпроса и да дадем становище до следващото съдебно заседание.

С оглед доказателственото искане за разпит като свидетел на лицето Ц.М., при режим на призоваване по месторабота, с оглед на установяване на обстоятелствата във връзка с дадените дежурства на 03.09.2019 г.; 04.09.2018 г., 11.09.2019 и 18.09.2018 г., съдът намира искането за относимо с оглед изясняване предмета на спора и

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел Ц.М., при режим на призоваване по месторабота – РУ - Долна Митрополия към ОД на МВР – Плевен, с оглед установяване на неговите възприятия от дежурството с оспорващия на дати: 03.09.2019 г.; 04.09.2018 г., 11.09.2019 и 18.09.2018 г.

С оглед искането за представяне на оригинал на протокол за запознаване на служителите на РУ – Гулянци със Заповед № 8121з-1155/01.09.2017 г., наличен на лист 192 от делото, където е положен подпис от оспорващия и график за дежурствата на оспорващия през месеци август и септември 2018 г. в оригинал, съдът намира искането за относимо и

ОПРЕДЕЛИ:

ЗАДЪЛЖАВА ответника, на основание чл. 183 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК, до следващото съдебно заседание, да представи по делото в оригинал протокол за запознаване на служителите на РУ – Гулянци със Заповед № 8121з-1155/01.09.2017 г. и графици за дежурствата на оспорващия за месеците август и септември 2018 г.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, до следващото съдебно заседание, да представи заповед от 2016 г. за разпределение на технологичните почивки по време на дежурство, както и договор за техническо обслужване с фирма „Сектрон“ на монтираните в автомобила по време на дежурството камери.

УКАЗВА на ответника, в срок до следващото съдебно заседание, да представи Инструкция № 8121з-749/20.10.2014 г.; Инструкция № 8121з-929/02.12.2014 г. и Наредба № 8121з-1010/24.08.2015 г., както и доказателства за запознаване на цитираните на лист 78 от делото документи от оспорващия.

АДВОКАТ М. – На този етап нямаме други доказателствени искания.  

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Нямаме други доказателствени искания на този етап.

С оглед попълване на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ОТЛАГА делото за 19.09.2019 г. от 10.00 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.50 часа.

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: