ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На петнадесети юли  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 350  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 09.15  часа се явиха:       

ОСПОРВАЩИЯТ – ОБЩИНА – НИКОПОЛ, представлявана от кмета на общината д-р В.Ж., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява  представлява се от юрисконсулт И.В. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ –  ИЗП. ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „УПРАВЕЛНИЕ НА ТЕРИТОРИАЛНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО“ КЪМ МРРБ и ръководител на национален орган по програма ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България 2014 – 2020, редовно призован, редовно уведомен по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, не изпраща представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРК В. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НАДЕЛОТО и го докладва

Съдът докладва писмо с вх. № 2900 от 07.06.2019 г., към което са приложени изисканите от съда документи по обществената поръчка на трите фирми „Битман“ ЕООД, „Контракс“ АД и „Проекти България“ ЕООД.

ЮРК В. – да се приемат

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА като доказателство по делото: представената проектна документация на участниците в обществената поръчка.

Дава възможност на страните за доказателствени искания и твърдения.

ЮРК В. -  Няма да представям. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРК В. -   Уважаема административен съдия, моля да уважите жалбата и да постановите решение, с което да отмените решение № РД-02-14-175/20.02.2019 г. на ръководителя на националния орган по програма ИНТЕРРЕГ V-А Румъния – България 2014 – 2020, с което е наложена финансова корекция на Община- Никопол в размер на 2910.56 лв., представляващи 5 % от допустимите разходи от Европейските структурни и инвестиционни фондове по договор с предмет „Дизайн и разработване на триезичен онлайн базиран  портал „Мостове на времето“ и смартфон приложение, в рамките на проект „Мостове на времето“:  интегриран подход за подобряване на устойчивото използване на трансграничното културно наследство в Никопол и Турну Мъгуреле. Считам, че решение № РД-02-14-175/20.02.2019 г. на ръководител на националния орган е незаконосъобразно поради липса на нередност, по съображения подробно изложени в жалбата, постановено при противоречие с материално – правните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Съгласно чл. 2, т. 36 от Регламент № 1303 от 2013 г. на съвета, фактическия състав на нередност изисква наличие на три елемента: действие или бездействие на икономическия оператор, участващ в прилагането на европейските структурни и инвестиционни фондове, което има за последица нарушения на правота на ЕС или на националното право, свързано с неговото прилагане и имат, или би имало последствия за нанасяне на вреда на бюджета на съюза чрез начисляване на неправомерен разход. В издаденото решение се посочва, че констатираната нередност , оказва освобождаващ ефект върху потенциалните участници. Считам, че това твърдение не е обосновано и недоказано и не попада в нито една от изброените възможности за ограничаващи условия съгласно посочените в т. 9 от Приложение 1, към чл. 2, ал. 1 от Наредбата за посочване на нередности, представляващи основания за извършване на корекции. Също така не е доказано  и твърдението, че посочената нередност е възпрепятствала участието и на други потенциални участници. Моля в случай, че уважите жалбата, в полза на Община – Никопол да бъдат разноски за юрисконсултско възнаграждение в минимален размер, съгласно наредбата за правна помощ – сто лева.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.22 часа.

 

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: