ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На деветнадесети април две хиляди и деветнадесета година     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия АРАБАДЖИЕВА

Касационно административно наказателно дело №  338  по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10,24 часа се явиха:

МОЛИТЕЛЯТ И.И. ПРОКУРОР В РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН И НАБЛЮДАВАЩ ПРОКУРОР ПО ДП № Д-1478/2018Г. ПО ОПИСА НА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява.

ЗА ОТВЕТНИКА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА И.И.М., редовно призован, се явява лично и се представлява от адв. Я. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

 

АДВ. Я. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА –  Моля да дадете ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

АДВ. Я. – Запознат съм с представените доказателства. Считам, че искането е неоснователно. Да се приемат представените доказателства. Няма да представяме други.

ПРОКУРОР АНТОНОВА –  Да се приемат представените доказателства. Други няма да представяме. Моля да дадете ход по същество.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените към предложението писмени доказателства по опис, както следва: постановление за спиране на наказателно производство на осн. чл. 244, ал.1, т.1, вр. чл. 25, ал.1, т.5 от НПК; уведомително писмо на разследващия орган за образувано по реда на чл. 212, ал. 2 от НПК на 15.08.2018г. досъдебно производство; НП № 18-0938-004418/28.08.2018г. на началник Сектор ПП към ОД на МВР - Плевен; постановление за привличане на обвиняем; уведомително писмо; актуална справка за съдимост на И.И.М.; протокол за избор на наблюдаващ прокурор; протокол за оглед на ПТП при условията на чл. 212 ал.2 от НПК от 15.08.2018г. и изготвен към него фотоалбум.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Я. – Уважаеми административни съдии, считам, че направеното предложение за възобновяване на наказателно производство по чл. 70, б. „д“ от ЗАНН от наблюдаващия прокурор не следва да бъде уважено. На първо място ЗАНН предвижда една значително по-лека санкция във сравнение с НК, който предвижда  като наказание „лишаване от свобода“ за обвинението, по което е привлечен моя доверител. Ако бъде възобновено наказателното производство, ще се наруши принципа, с който ще се влоши положението на наказаното лице. В този смисъл считам, че направеното предложение е неправилно и с оглед, на което следва да бъде отказано възобновяване на наказателното производство, тъй като административно наказващия орган в наказателна процедура вече е наказал И.М. за същото деяние. Още когато е било образувано административно-наказващото производство е имало достатъчно данни да бъде взето становище от страна на Прокуратурата дали деянието съставлява престъпление или не и да не се стига до наказване по административен ред на моя подзащитен. Това не е сторено от Прокуратурата, въпреки че е имала  достатъчно данни. В този смисъл считам, че следва да бъде отказано възобновяването.

ПРОКУРОР АНТОНОВА –  Уважаеми административни съдии, моля да уважите предложението, което е внесено от наблюдаващия прокурор на Районна прокуратура - Плевен за възобновяване на административно-наказателно производство на осн. чл.70, б. „д“ от ЗАНН. От това, което е представено по делото и от изложените обстоятелства е видно, че има образувано ДП № Д-1478/2018г. по описа на Районна прокуратура - Плевен и на 12.02.2019г. след като са били събрани достатъчно доказателства за извършеното от И.И.М. престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, вр. ал. 1, б. „б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, затова че като е нарушил разпоредбите на чл. 5, чл. 20 и чл.116 от ЗДвП е причинил средна телесна повреда на Б. В. Л.. За същото нарушение е било издадено НП № 18-0938-004418/28.08.2018г. на началник Сектор ПП към ОД на МВР Плевен, като на М. за нарушение по чл. 133, ал. 1, т. 2, б. „б“ от ЗДвП и  чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 50 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец. Това НП е връчено на И.М. на 10.12.2018г. и е влязло в сила към настоящия момент. Предвид разпоредбите на НПК Районна прокуратура – Плевен е спряла наказателното производство по ДП на основание чл. 244, ал.1, т.1, вр. чл. 25, ал. 1, т.5 от НПК и е внесла настоящото предложение, с което да се възобнови производството по НП и то да бъде отменено, за да се продължи наказателното производството, което е досъдебно производство, пред Районна прокуратура Плевен. Това, което беше направено като възражение от процесуалния представител на М. е неоснователно, тъй като още в момента, в който е образувано делото не може да се каже какви са уврежданията, които са причинени. Това може да стане едва след преглед на лицето и събиране на всички медицински документи, на база на които да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза. Това е направено по делото и е повдигнато обвинението. Моля производството да бъде възобновено.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,32 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: