ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На пети юни две хиляди и деветнадесета година     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   309 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 09,38 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА  С.Ц.М., редовно призована, се явява лично.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ – ЛЕВСКИ, редовно призован, се явява изпълняващия длъжността И. П. И. съгласно заповед за заместване № 1504 РД 01-0094/03.06.2019г.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М. – Да се даде  ход на делото.

И. И. – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на С.Ц.М. *** срещу Заповед № ЗСПД/Д-ЕН-Л/231/06.03.2019г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ - Левски, с която на жалбоподателката е отказана месечна помощ за детето Р.Ц.М. по чл. 8е ал.1 от Закона за семейни помощи за деца –(месечна помощ за дете без право на наследствена пенсия от починал родител), тъй като при направената справка за родствени връзки не са открити данни за друг родител.

Жалбоподателката оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й. Развива подробни доводи, че има право на тази помощ. Внесла е дължимата държавна такса. Претендира присъждане на направените разноски.

Ответникът е приложил пълната административна преписка, не изразява становище по жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 10 ал.6 от Закона за семейни помощи за деца.

Заповедта е връчена на 07.03.2019г. Жалбата е подадена на 13.03.2019г. в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване.

Жалбата е редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Указана е доказателствената тежест на жалбоподателката. Във връзка с указанията са постъпили писмени доказателства от жалбоподателката с молба вх. №2506 от 20.05.2019г.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М. – Поддържам жалбата, нови доказателства няма да представям.

И. И. – Жалбата е несъстоятелна и държим да отпадне, тъй като считаме, че сме спазили разпоредбите на чл. 8е от закона, който касае починал родител, а не сам родител. Не съм запознат с допълнително представените от жалбоподателката доказателства.

Съдът дава възможност на ответника да се запознае с представените от жалбоподателката допълнителни писмени доказателства.

ИВАН ИЛИЕВ – Да не се приемат доказателствата, представени с писмената молба. Основното в чл. 8е на закона е, че е записано, че наследствена пенсия се предоставя на другия родител или настойника, който отглежда детето. Не е представен акта за раждане, а в такива случаи пише баща неизвестен. За мен тези документи нямат значение за делото, защото няма първото и основно условие за отпускане на тази помощ. Представените от нас писмени доказателства да се приемат.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените с административната преписка и допълнително представените от жалбоподателката писмени доказателства, като по тяхната относимост съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените писмени доказателства по опис, както следва: Служебна бележка на Р.Ц.М. *** от 12.03.2019г.; служебна бележка от 12.03.2019г. на Р.Ц.М. от личен лекар; копие от лична карта на Р.Ц.М.; заповед № ЗСПД/Д-ЕН-Л/231/06.03.2019г. на Дирекция „Социално подпомагане“ – Левски;  удостоверение № РД-94-С-127/12.03.2019г. на Община Левски; заявление-декларация за отпускане на месечни помощи на дете без право на наследствена пенсия от починал родител по чл. 8е от ЗСПД от С.Ц.М.; удостоверение за раждане серия ЛевР № 160011 на Р.Ц.М.; справка за родственост на ЕГН **********; лист за извършен предварителен контрол  за законосъобразност преди вземане на решение за поемане на задължение за отпускане/отказване/възобновяване/изменение на помощи/добавки от 06.03.2019г. и опис на документите по заявление-декларация вх. № ЗСПД/Д-ЕН-Л/231/27.02.2019г.;  удостоверение изх. № ДП/Д-ЕН-Л/15-001/19.04.2019г. от отдел Закрила на детето към Дирекция социално подпомагане гр. Левски, Агенция за социално подпомагане, че детето Рая Ц.М. не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето; удостоверение изх. № 1021-14-708/23.04.2019г. от НОИ гр. Плевен, че детето Р.Ц.М. не получава никаква пенсия; епикриза от Клиника по ортопедия и травматология на пациента Р.Ц.М.; фактура № 7000015618/02.05.2019г. от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен за заплащане на медицинско изделие /пирон/; рецепта и касова бележка за закупено лекарство по лекарско предписание от 09.05.2019г.; фактура № 8/30.04.2019г. за закупени патерици; медицинска бележка от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД, Клиника по ортопедия и травматология за лечение в периода 28.04.2019г.-09.06.2019г.

С оглед изчерпване доказателствените искания на страните, съдът счита делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М. –  Уважаема госпожо съдия, жалбата е подробна. И на двете места, където в закона се касае за исканата помощ не се набляга на причините, по които възниква правото на пенсия. Поддържам изложеното в жалбата.

И.И. – Уважаема госпожо съдия, към момента във вида, в който е новия член в Закона за семейните помощи, ние сме го спазили. Считам, че заповедта е законосъобразна и не трябва да отпада. Третира се само за дете на починал родител. Поддържаме, че нашата заповед е законосъобразна.

РЕПЛИКА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М. –  Приложила съм удостоверение за раждане, от което е видно, че втори родител няма, а не е неизвестен.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,45 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: