ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На четиринадесети юни две хиляди и деветнадесета година     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ИВО РАДЕВ

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия АРАБАДЖИЕВА

Касационно административно дело №  305  по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10,14 часа се явиха:

ЗА КАСАТОРА РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ НА МВР – гр. ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, не се явява процесуален представител.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА  И.С.Д., редовно призован, се явява лично.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ИВО РАДЕВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОТВЕТНИКЪТ Д. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА

Докладва касационната жалба с приложените към нея писмени доказателства, а именно: заповед за прилагане на ПАМ № 16-0374-000292/22.11.2016г., както и писмените доказателства, представени с писмо вх. рег. № 1511/22.03.2019г. от касатора – препис от касационна жалба срещу решение № 17/25.01.2019г. постановено по АНД № 380/2018г. по описа на РС – Червен бряг, НП № 18-0374-001044 по описа на РУ – Червен бряг, постановление на РП – Червен бряг, както и сведения във връзка с лицето И.С.Д.; писмено заключение от ОП-Плевен, жалба от И.Д. вх. Рег. № 2012/18.04.2019г. и писмени доказателства, изпратени от РС Червен бряг, по искане на съда и постъпили в АС-Плевен с писмо вх. рег. № 2043/22.04.2019г.

ОТВЕТНИКЪТ Д. – Считам, че жалбата е неоснователна. Да се приемат всички тези документи, които изброихте като доказателства, защото те са присъединени в първоинстанционното дело на РС Червен бряг. Би трябвало да ги има в кориците на делото. РС-Червен бряг е възприел всички тези документи при постановяване на решението. Представям и моля да приемете платежни нареждания за плащането на всичките глоби, които съм имал. Всичките са заплатени, които съм имал за последните 2 години. Другите са погасени по давност. Те са по отношение на тази ПАМ. Представям и разпечатка от портал за електронни административни услуги на МВР.

ПРОКУРОР РАДЕВ –  Няма да представяме други доказателства. Моля да се приемат представените. Моля да дадете ход по същество.

Съдът намира, че следва да приеме и приложи в делото всички новопостъпили по делото писмени доказателства, както и представените от ответника по касационната жалба в днешното съдебно заседание разписки за заплатени суми, а становище по тяхната отномост правния спор ще се вземе със съдебния акт, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените писмени доказателства, както следва:  заповед за прилагане на ПАМ № 16-0374-000292/22.11.2016г.; препис от касационна жалба срещу решение № 17/25.01.2019г. постановено по АНД № 380/2018г. по описа на РС – Червен бряг; НП № 18-0374-001044 по описа на РУ – Червен бряг; постановление на РП – Червен бряг; сведения във връзка с лицето И.С.Д.; писмено заключение от ОП-Плевен; жалба от И.Д. вх. Рег. № 2012/18.04.2019г. и същата изпратена с писмо вх. рег. № 2043/22.04.2019г на Районен съд – Червен бряг; 7 бр. разписки за платени глоби към МВР и разпечатка от портал за електронни административни услуги на МВР.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОТВЕТНИКЪТ Д. – Уважаеми съдии, при представяне на акта бяха допуснати нарушения, при самото извършване на проверка и аз се обърнах дори към Инспектората на МВР да се погледнат записите от камерите на РУ Червен бряг. Те са от съвременните автомобили, които са с видео и звукозапис. Беше ми отказано. След опита ми да докажа някои правоти, нямаше резултат. Вместо да се явят служители от МВР София се появиха някакви местни, които имат лично отношение. Това е по отношение на първичния документ. НП ми беше връчено не в срок от 6 месеца от издаване на АУАН, а мисля че края на м. ноември, което по принцип РС Червен бряг го възприе като основание при взимането на решението.  Моля Ви, уважаеми административни съдии към АС Плевен, да уважите решението на РС Червен бряг и да го оставите  в сила.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Уважаеми административни съдии, аз считам, че касационната жалба, подадена от началника на РУ Червен бряг е основателна и следва да бъде уважена. Предлагам на Административния съд да се произнесе с решение, с което да отмени решението на РС Червен бряг по въззивното дело и да върне делото за ново разглеждане от друг състав. Безспорно от данните по делото е видно, че лицето е направило отбелязване в АУАН,  че той отказва да подпише заповедта. Бил е запознат с нея и така наложеното му лишаване от право да управлява МПС до плащане на глобите, които са платено, но в последствие вече. Считам жалбата за основателна и моля да я уважите в този вид.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,22 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: