ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На двадесет и шести юни две хиляди и деветнадесета година   

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   283 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ „ЛИН КЕИН“ ООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от адв. Е.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК ОТДЕЛ ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ – гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ, редовно уведомен от предходно съдебно заседание,  се представлява от юрисконсулт М.Ж. с пълномощно по делото.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. М. – Моля, да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Делото е отложено от предходното съдебно заседание за представяне на доказателства от страна на ответника относно съставен АУАН за извършеното административно нарушение и издадено въз основа на него НП във връзка с констатациите при извършената проверка на 16.02.2019г. в китайски ресторант „Пекин“, гр. Плевен.

ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Съгласно указанията в предходното съдебно заседание, представям и моля да приемете два броя акт за нарушение с издадените наказателни постановления към тях. Актовете са с отбелязване на връчване, няма възражения вписани в тях. Наказателните постановления все още не са връчени.

АДВ. М. – Да се приемат представените доказателства.

Съдът счита, че следва да се приемат представените от ответника писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА АУАН № F472861/ 19.02.2019г., съставен от инспектор по приходите при ЦУ на НАП и издаденото въз основа на него НП № 417005-F472861/11.03.2019г. на началник отдел „Оперативни дейности“ Велико Търново, ЦУ на НАП, както и АУАН № F473304/20.02.2019г. на инспектор по приходите при ЦУ на НАП и издаденото въз основа на него НП № 417002-F473304/11.03.2019г. на началник отдел „Оперативни дейности“ Велико Търново, ЦУ на НАП.

АДВ. М. –  Нямам други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Нямам други искания.

С оглед заявеното от страните, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. М. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите така подадената жалба и да отмените Заповед за налагане на ПАМ № 10365/19.02.2019г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ при ЦУ на НАП. Подробни съображения сме изложили в жалбата, депозирана пред настоящия състав. Заповедта не е мотивирана какви са тези обществени интереси, които нарушават действията на доверителя ми. Видно от представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства, че за констатираните нарушения, той ще понесе административно-наказателна санкция и налагането на ПАМ няма да доведе до предотвратяване на тези нарушения, които са констатирани на 15.02.2019г. и на 19.02.2019г. и е безумие обекта да бъде запечатан 6 месеца след това, при положение, че НП, приложено по настоящото производство, все още не е влязло в сила и не се знае, дали същото ще бъде обжалвано, съответно потвърдено или отхвърлено. Ще се получи така наречения правен абсурд, евентуално при отпадане на НП, доверителят ми да бъде санкциониран с ПАМ за нарушение, което не е извършил. Моля, в този смисъл за Вашето съдебно решение, както и да отмените съответната заповед за прилагане на ПАМ по съображения, подробно изложени в жалбата.

ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Уважаема госпожо съдия, оспорвам жалбата и моля същата да бъде отхвърлена. Издадената заповед за запечатване на търговски обект е индивидуален административен акт, съдържащ всички реквизити по чл. 59, ал. 2 от АПК. Същата е издадена в писмена форма, от компетентен орган. Налице са материално-правните предпоставки съгласно чл. 186, ал. 1, т. 1 за издаването й, а именно: установеното нарушение, описано в съответния протокол за извършената проверка и се изразява в неиздаването на фискална касова бележка, което намира фактически основания за издаване на конкретната ПАМ. Заповедта е мотивирана именно с наличието на нарушението на реда и отчитане на продажбите в търговския обект. Относно срока, предвиден в настоящата заповед за ПАМ за административно-наказващия орган е налице една правна възможност, а именно: след като извърши преценка на всички факти и обстоятелства да определи срока на действие на мярката в рамките на законоустановения такъв, който е един месец. С оглед на което административно-наказващия орган действа при оперативна самостоятелност. В конкретния случай в заповедта за ПАМ са изложени мотиви за продължителността на срока, който е под средния такъв, определен в закона, като административно-наказващия орган е посочил целите, които иска да бъдат постигнати именно с налагането на тази мярка в този 14-дневен срок, който е определил. Освен неиздаването на фискална касова бележка за извършените в търговския обект продажби, проверяващите органи са констатирали и описали наличие на касова разлика между наличните парични средства в касата и тези, отчетени във фискалното устройство, което органа е извел като допълнителен фактически мотив за прилагане на заповедта за запечатване. Моля, да ми бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение на основание чл. 8, ал. 3 от Наредба № 1/09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения в размер на 100 лева и моля да постановите решение, с което да потвърдите издадената заповед като правилна и законосъобразна.

РЕПЛИКА НА АДВ. М. – Ако административно-наказващия орган действително е отчел, че нарушението, което е визирал в протоколите е толкова съществено, същия е щял да издаде заповед и за предварително изпълнение на ПАМ. За мен като адвокат, който обслужва различни такива клиенти, е непонятно как административния орган преценява кой обект подлежи на предварително запечатване и кой не.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,51 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: