ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На двадесет и втори май две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   283 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10:02 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ  ЛИН КЕИН“ ООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, се представлява от адв. Е.М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК ОТДЕЛ „ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ“ – гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО В ЦУ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ, редовно призован, се явява юрисконсулт М.Ж. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. М. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на „Лин Кеин“ – ООД – Плевен, представлявано от управителя В.Ш., чрез адв. М. *** срещу Заповед за налагане на ПАМ № 10365/19.02.2019г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ – В. Търново в ЦУ на НАП, с която на осн. чл. 186 ал.1 т.1 б. „а“  и чл. 187 ал.1 от ЗДДС е наредено запечатване на търговски обект – Ресторант „Пекин“, находящ се в гр. Плевен, ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ № 24, стопанисван от дружеството и забрана за достъп до него за срок от 14 дни.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 186 ал.4 от ЗДДС.

Заповедта е връчена на 28.02.2019г. Жалбата е подадена в съда на 07.03.2018г.  и следователно в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване.

Жалбата е редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Указана е доказателствената тежест на ответника. Приложена е административната преписка по издаването на оспорената заповед.

АДВ. М. – Аз и моя доверител изрично държим да отбележим, че оспорването е по чл. 148 от АПК, а не по чл. 81 от АПК, тъй като е допусната техническа грешка в основанието в заявената пред Административен съд – Плевен жалба. Поддържаме жалбата. След като се запознах с доказателствата, представени от ответника, моля да бъде задължен същия да представи АУАН, респективно, ако има издадено НП, с оглед обстоятелството, че за да се издаде ПАМ следва да има извършено нарушение. Административният орган не е представил АУАН и НП.  Вярно, че касае друго производство, но считам, че е относимо към настоящия правен спор да бъдат приложени тези писмени доказателства. Не възразявам да се приемат представените доказателства, същите са относими.

ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Считам жалбата за изцяло неоснователна и моля същата да бъде оставена без уважение. Относно исканите доказателства считам, че АУАН и в последствие НП вървят по друг ред, по ЗАНН, а тук нарушението е констатирано със самия протокол за извършване на проверката. Там е коментирано точно какви са констатациите, какво са извършили и заповедта за ПАМ е на база този протокол. Моля, да приемете и вложите към преписката заповед за временно преназначаване на наказващият орган Ж. А. и относно самата структура  - решение № РМФ-1/02.01.2018г., ведно с правилника. Не мога да кажа дали е съставен АУАН и дали е издадено НП. Дори да има, то е по-късно във времето и е неотносимо.

АДВ. М. – Да се приемат представените доказателства.

След като изслуша становището на страните по доказателствата и доказателствените искания, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените с административната преписка писмени доказателства, както и днес представените от ответника, а именно:  Заповед за налагане на ПАМ № 10365/19.02.2019г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ – В. Търново в ЦУ на НАП, ведно с разписка за получаването й; нотариално заверено пълномощно от 30.05.2018г. за упълномощаването на Л. Ю.; протокол № 1208650/15.02.2019г.; протокол № 1208651/19.02.2019г., ведно с десет броя копия на фискални бонове; свидетелство за регистрация на фискално устройство; протокол за извършена проверка № 0239675/16.02.2019г.; опис на парични средства, ведно с дневен отчет; декларации за лица, работещи по трудово правоотношение – 6 бр.;  заповед ЗЦУ-ОПР-16/17.05.2018г.; заповед № 2264/11.06.2018г. на Изпълнителния директор на НАП; решение № РМФ-1/02.01.2018г. на Управителния съвет на НАП, ведно с Приложение №1.

По отношение на направеното искане за представяне на доказателства от ответника, а именно дали е съставен АУАН за извършено нарушение и дали е издадено НП за това нарушение във връзка с извършената проверка, дала основание за издаване на процесната заповед за прилагане на ПАМ, съдът счита, че за пълното изясняване на фактите и обстоятелствата по делото следва да бъдат изискани тези доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи доказателства дали е съставен АУАН за извършено административно нарушение и издадено въз основа на него НП във връзка с констатациите при извършена проверка на 16.02.2019г.  в китайски ресторант „Пекин“, находящ се в гр. Плевен, ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ № 24, стопанисван от „Лин Кеин“ ООД - Плевен.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 26.06.2019г. от 09,30 часа, за когато страните се считат уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,09 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: