ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ЧЕТВЪРТИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ АПРИЛ                               2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 277 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

         ЗА ОСПОРВАЩОТО ДРУЖЕСТВО „Х.“ ЕООД, се явява лично представляващият Ю.И.Й., заедно с адв. Ц.А. с пълномощно от днес

         ЗА ОТВЕТНИКА КМЕТА НА ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ – редовно призован, се явява от адв. Х. – АК – Ловеч с пълномощно от днес, която представя доказателства за отстраняване от длъжност на кмета  на Община – Червен бряг и за временно изпълняващия длъжността  кмет на Община – Червен бряг

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

         АДВ. Х.: Моля да де се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано  по жалба от „Х.“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр.Червен бряг, представлявано от Ю.И.Й., след разделяне на адм. дело №126/2019 г. по описа на съда. Предмет на настоящето дело е Заповед № РД-10-09/14.01.2019 г. на кмета на община Червен бряг, с която е прекратена без обявяване спечелил участник процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински недвижим имот, представляващ площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с. Ракита, общ. Червен бряг.

След отстраняване на нередовностите по жалбата с определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, като  ответникът е задължен да представи конкретно посочени в съдебния акт доказателства.

По делото е представена и административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед.

По делото не са представени част от изисканите от съда доказателства с определението за насрочване на делото.

АДВ. А.: Поддържам жалбата. Да се приемат доказателствата. Няма да сочим нови доказателства.

АДВ. Х.: Оспорваме жалбата. Имахме указания от съда за представяне на определени доказателства. В архива на Община – Червен бряг не намерихме писмен документ, от които да е видно на 21.11.2018 г. поради каква причина заповедите описани в определението на съда са подписани от зам. кмета, но с оглед това, че сме представили заповедта, с която кметът е оторизирал в негово отсъствие да го представлява, замества и подписва по повод обявените търгове от „Общинска собственост“ С. Г., който е зам. кмет. Заповедта е издадена по чл. 39, ал. 2-ра, т.е. на него са възложени определени компетенции по ресор, поради това моля съда да приеме като редовна и законосъобразна издадената от зам. кмета заповед по откриване на процедурата. Не можем да представим писмени доказателства за отсъствието в този ден на кмета. Във връзка с процесната заповед, която се оспорва от жалбоподателя, аз предоставям на съда информация, от която считам, че ще се изяснят основанията за прекратяване на процедурата по обявения конкурс. Това е заповед, с която е наказан началник отдел „Общинска собственост“. Представям и неговото обяснение по повод на състоялия се конкурс и във връзка с  поискани от него обяснения в тази връзка по оповестяване на конкурса. Моля съда да ги приеме като допустими и относими. По отношение на другите доказателства понеже Вие бяхте указали определен срок аз съм ги предала в отдел „Общинска собственост“ и смятах, че са изпратени. Лично аз съм видяла протокола на комисията от провеждане на конкурса от 29.11.2018 г. и смятах, че е изпратен на съда. Във връзка с протокол по обявяване на процедурата - такъв в общината липсва и не е съставен за тази процедура. Моля да ми дадете възможност да представя протокола. Смятам, че не е умишлено.

         АДВ. А.: Разполагам с протокола за следващото дело, който е за Червен бряг, но нямам протокола за с. Ракита.

         АДВ. Х.: Да се приемат представените  до момента доказателства.

АДВ. А.: Госпожо председател, аз смятам, че представените последни два документа не са относими към спора. Това какви действия административни общината е наложила наказания на началник на  „Недвижими имоти“, „Общинска собственост“ това няма нищо общо със заповедта, която обжалваме. Ние считаме, че заповедта е незаконосъобразна. Проведеният търг правилен и законосъобразен. Няма основание да бъде отменен. Считам, че тези доказателства не са относими към спора.

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, с оглед становището на страните, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА  представеното с молба вх. рег. 1362/15.03.19 г. от оспорващото дружество удостоверение за актуално състояние на фирмата.

ПРИЕМА представените с писмо вх. рег. № 1415/18.03.2019 г. от ответника документи, представляващи административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед, а именно: ксерокопие на известие за доставяне от „ЕКОНТ“ изх. № 10-00-238/15.03.2019 г., заповед № РД-10-9/14.01.2019 г. на Кмета на Община – Червен бряг,  документ за участие в публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински недвижими имоти, представляващи площадки с площ за поставяне на автомати затопли напитки, находящи се в с. Ракита, квитанция № 393/28.11.2019 г., фактура № 0000026782/27.11.2018 г., заявление от „Х.“ ЕООД № 38-00-1593/28.11.2018 г., списък на площадките за поставяне на автомати за топли напитки в селата на Община – Червен бряг и гр. Койнаре, съгласно схема съгласувана от гл. архитект на Община – Червен бряг, декларация за оглед на обекта и запознаване с тръжните правила, информация за наличие или липса на задължения по чл. 87, ал. 11 от ДОПК изх. № 6510010166/28.11.2018 г., декларация за липса на задължения към НАП и държавата от „Х.“ ЕООД, договор за наем на недвижим общински имот, документ за участие в публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински недвижими имоти, представляващи площадки с площ за поставяне на автомати затопли напитки, находящи се в с. Ракита, оферта от „Х.“ ЕООД, обява за публични търгове с тайно наддаване, списък на площадките за поставяне на автомати затопли напитки в селата на Община – Червен бряг и гр. Койнаре, съгласно схема съгласувана от гл. архитект на Община – Червен бряг, условия на търга, протокол № 1/19.11.2018 г., образец на заявление, образец на оферта, образец на декларация за оглед на обекта и запознаване с тръжните правила, образец на договор за наем на недвижим общински имот, образец на декларация за липса на задължения към НАП и държавата, решение № 1085 на Общински съвет – Червен бряг, заповед № РД-10-423/16.11.2018 г., график за провеждане на търгове,

         ПРИЕМА по делото представените с писмо вх. рег. № 1696/01.04.2019 г. от ответника документи, а именно: известие за доставяне от „ЕКОНТ“ № 1051822485062 изх. № 10-00-289/09.03.2019 г., заповед № РД-10-431/21.11.2018 г., заповед № РД-09-154/16.03.2016 г. на кмета на община Червен бряг, наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, заповед № РД-10-9/14.01.2019 г., документ за участие в публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински недвижими имоти, представляващи площадки с площ за поставяне на автомати затопли напитки, находящи се в с. Ракита, квитанция № 393/28.11.2018 г., фактура № 0000026782/27.11.2018 г., заявление от „Х.“ ЕООД № 38-00-1593/28.11.2018 г., списък на площадките за поставяне на автомати за топли напитки в селата на Община Червен бряг, и гр. Койнаре, съгласно схема съгласувана от гл. архитект на Община – Червен бряг, декларация за оглед на обекта и запознаване с тръжните правила, информация за наличие или липса на задължения по чл. 87, ал. 11 от ДОПК, декларация за липса на задължения към НАП и държавата, договор за наем на недвижим общински имот, документ за участие в публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински недвижими имоти, представляващи площадки с площ за поставяне на автомати затопли напитки, находящи се в с. Ракита, оферта от „Х.“ѝ ЕООД, заповед № РД-10-431/21.11.2018 г., обява за публични търгове с тайно наддаване, списък на площадките за поставяне на автомати за топли напитки в селата на Община Червен бряг, и гр. Койнаре, съгласно схема съгласувана от гл. архитект на Община – Червен бряг, условия на търга, протокол № 1/19.11.2018 г., образец на заявление, образец на оферта, образец на декларация за оглед на обекта и запознаване с тръжните правила, образец на договор за наем на недвижим общински имот, образец на декларация за липса на задължения към НАП и държавата, решение № 1085 на Общински съвет – Червен бряг, заповед № РД-10-423/16.11.2018 г., график за провеждане на търгове,

         ПРИЕМА представените в днешното съдебно заседание от адв. Х. документи, а именно: заповед № РД-09-732/05.12.2018 г. на кмета на Община - Червен бряг и обяснение от инж. Б.Б.– началник отдел „ОС и СД“ – Община – Червен бряг, като по отношение тяхна относимост към настоящия спор съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт.

Съдът намира, че по делото не са представени част от изисканите с определение от 19.03.2019 г. доказателства от ответника, които са от съществено значение за решаване на съдебния спор, поради което следва ответникът отново да бъде задължен в 7-мо дневен срок от днес да представи по делото протокола на комисията от проведения на 29.11.2018 г. публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински недвижим имот, представляващ площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в село Ракита, Община – Червен бряг, както и доказателства за обявяване на процедурата, като ако няма такива изрично в писмото да бъде посочен този факт.

         На ответника следва да бъде указано да посочи изрично и да представи доказателства за отсъствие на кмета на датите, на които зам. кметът е подписал съответните документи във връзка с обявената процедура, като при липса на такива доказателства това обстоятелство да бъде посочено изрично в писмото.

         Ответникът следва да бъде предупреден, че при неизпълнение на съдебното разпореждане на длъжностното лице ще бъде наложена глоба по реда ГПК.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 7-мо дневен срок от днес да представи по делото заверено копие на протокола на комисията от проведения на 29.11.2018 г. публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински недвижим имот, представляващ площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в село Ракита, Община – Червен бряг, както и доказателства за обявяване на процедурата, като при липса на такива изрично в придружителното писмо да бъде посочен този факт.

УКАЗВА на ответника в срок до следващото съдебно заседание да представи доказателства за отсъствието на кмета за периода, през който по обявения публичен търг, документите са подписвани от зам. кмета, като при липса на такива доказателства това обстоятелство да бъде посочено изрично в писмото.

ПРЕДУПРЕЖДАВА ответника, че при неизпълнение на съдебното разпореждане на длъжностното лице ще бъде наложена глоба по реда ГПК.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 12 юни 2019 г. от 9.30 часа, за когато страните са уведомени.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.48

часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: