ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На пети юни две хиляди и деветнадесета година     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   276 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10,17 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ  „ЮРИЕВИ“ ЕООД – гр. ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, се явява управителя Ю.И.Й. и с адв. Ц. А. от Адвокатска колегия - Плевен с пълномощно от днес.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА КМЕТА НА ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, се явява адв. С. Х. с пълномощно от днес.

АДВ. Х. – Представям доказателства за временното отстраняване на кмета на Община Червен бряг от длъжност и заповед за определянето на временно изпълняващ функциите на кмет, тъй като съм упълномощена от него.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А. – Да се даде ход на делото.

АДВ. Х. – Да се даде ход на делото, няма процесуални пречки.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано  по жалба на „Юриеви“ ЕООД- Червен бряг, чрез управителя Ю.И.Й. срещу Заповед № РД-10-8/14.01.2019г. на Кмета на Община Червен бряг, с която на осн. чл. 8 ал.4 от Закона за общинската собственост и при съблюдаване на изискванията на чл. 61 ал.5 от Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на ОС – Ч. бряг е прекратена процедурата за провеждане на публичен търг с тайно наддаване съгласно чл. 65 НРПУРОИ за отдаване под наем на общински имот, представляващ площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в с. Рупци.

Жалбоподателят оспорва заповедта като незаконосъобразна и иска отмяната й.  Внесъл е дължимата държавна такса.                                 

Ответникът е приложил административната преписка. Не изразява становище по жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл.  8 ал.11 от ЗОС.

Видно от материалите по преписката жалбоподателят е участвал в обявения търг, поради което за него е налице правен интерес от оспорването. Няма данни за датата на връчване на заповедта.  Жалбата е с рег. № 38-00-121/28.01.2019г. и спрямо датата на издаване на заповедта  може да се направи извод, че е депозирана в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване.

Жалбата е редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Указана е доказателствената тежест на ответника, като е задължен да представи протокол на комисията за провеждането на обявения търг на 29.11.2018г.

По делото е приложена административната преписка, както и изискания протокол. Съдът е приложил служебно и действащата Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет – Червен бряг.

АДВ. А. – Госпожо съдия, поддържаме жалбата и в днешното съдебно заседание представяме доказателства, тъй като по АД № 126/2019г. на АС - Плевен имаме решение вече. Съдът задължи ответника, той не представи доказателства, а в решението се изтъква, че може и ответника да ги представи, затова ние ги представяме. Това е обявлението, сертификата за обявяването търговете в кабелна телевизия „Ета-Рава“ с приложени обява от Община Червен бряг за провеждане на търгове на 29.11.2018г., списък на площадките на автомати за топли напитки в гр. Червен бряг, обява за повторния търг, проведен на 12.12.2018г. Това ни е предоставено от кабелната телевизия. Отделно представяме и протокола на самия търг, който вие докладвахте, че сте изискали и е приложен по делото. Представяме и разпечатка от сайта на Община Червен бряг във връзка с обявяването на търга – лицето на страницата и обявяването на търговете. Това е и една жалба до кмета на общината от доверителя ми и отговора във връзка с нашата жалба против неговите решения за спиране в Административен съд и искане за спиране на втората процедура. Когато насрочи втория търг, той ни отказа спиране. Представяме и декларацията на лице, което е видяло тези обявления на хартиен носител в общината на партерния етаж. Тази декларация ние сме я искали.  Това лице се явява при моя доверител и казва, че лично е видял тези обявления закачени.  Да се приемат представените по делото доказателства, на този етап други няма да сочим.

АДВ. Х. – Госпожо председател, аз се запознах с доказателствата, имахме възможност отвън. Считам, че една част от тях са относими и допустими и съдът ще следва да ги приеме. Относно цененето им като доказателствен материал ще взема отношение по същество, но считам, че представената декларация е неотносима и възразявам същата да бъде приета като доказателство по делото. Тя изхожда от трето лице, в нея се декларират обстоятелства, които са предмет на доказване в настоящото производство и не следва да бъде ценена като доказателство. Представям и моля да приемете заповед, с която кмета на Община Червен бряг е упълномощил зам. кмета на Община Червен бряг – С. Г. да подписва документи във връзка с търгове, обявени от отдел „Общинска собственост и стопански дейности“. Това е по повод преписката, която изпратихме. В същата приетите условия на търга и заповедта за комисията са подписани от зам. кмета. В момента не мога да соча доказателства за отсъствието на кмета. Ако съда прецени, моля да ни даде подходящ срок, в който да отговорим съществуват ли такива или не.

АДВ. А. – Не възразявам да се приеме представената заповед.

Съдът счита,  след като изсуша становището на страните, че следва да бъдат приети приложените с административната преписка писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените по делото писмени доказателства, както следва: Заповед № РД-10-8/14.01.2019г. на кмета на Община Червен бряг; писмо вх. № 578/01.02.2019г. на Община Червен бряг; справка от търговския регистър за „Юриеви“ ЕООД – гр. Червен бряг; заявление № 38-00-1594/28.11.2018г. от „Юриеви“ ЕООД – гр. Червен бряг; приложение № 2 – Списък на площадките за поставяне на автомати за топли напитки  в селата на община Червен бряг и гр. Койнаре, съгласно схема съгласувана от гл. архитект на община Червен бряг; фактура № 0000026780/27.11.2018г.; квитанция към ПКО № 395/28.11.2018г.; плик на офертата на „Юриеви“ ЕООД – гр. Червен бряг; оферта от „Юриеви“ ЕООД – гр. Червен бряг; декларация за оглед на обекта и запознаване с тръжните правила от 29.11.2018г.; декларация за липса на задължения към НАП и държавата от „Юриеви“ ЕООД – гр. Червен бряг; информация за наличие или липса на задължения по чл. 87, ал. 11 от ДОПК изх. № 6510010166/28.11.2018г.; договор за наем на недвижим общински имот; фактура № 0000026780/27.11.2018г.; заповед № РД-10-431/21.11.2018г. на кмета на Община Червен бряг; приложение № 2 – Списък на площадките за поставяне на автомати за топли напитки в селата на община Червен бряг и гр. Койнаре, съгласно схема съгласувана с главния архитект на община Червен бряг; обява за обявените от Община Червен бряг публични търгове с тайно наддаване; условия на търга, утвърдени от кмета на община Червен бряг; празни бланки на  тръжната документация; график за провеждане на търгове; заповед № РД-10-423/16.11.2018г. на кмета на Община Червен бряг; решение № 1085 по протокол № 47 от заседание на Общински съвет – Червен бряг, проведено на 23.10.2018г.; протокол № 2 от 29.11.2018г. на комисия, назначена със заповед на кмета на Община Червен бряг за с. Рупци; Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Общински съвет – Червен бряг изменена с решение № 740/30.10.2017г. на Общински съвет – Червен бряг.

Следва да бъдат приети представените днес от жалбоподателя писмени доказателства, както и представената от ответника заповед и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства: сертификат изх. № 349/14.05.2019г. от „ЕТА-Желева“ ЕООД – гр. София, с приложени към него - обява на Община Червен бряг за публичен търг с тайно наддаване за 29.11.2018г. и списък на площадките на автомати за топли напитки в гр. Червен бряг, обява на Община Червен бряг за провеждането на търг с тайно наддаване за определени населени места с дата на провеждане 29.11.2018г. и списък на площадките за поставяне на автомати за топли напитки в селата на община Червен бряг и гр. Койнаре; обява на Община Червен бряг за провеждането на повторен търг с тайно наддаване за площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в гр. Червен бряг с дата на провеждане на търга 12.12.2018г.; разпечатка от интернет страницата на Община Червен бряг в частта „Обяви и конкурси“ за дата 21.11.2018г., частта „Община Червен бряг обявява публични търгове с тайно наддаване“ за 21.11.2018г. – обява за публичен търг с тайно наддаване за площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в гр. Червен бряг и обява за публичен търг с тайно наддаване за площадки за поставяне на автомати за топли напитки, находящи се в населени места на община Червен бряг; съдържанието на двете обяви ведно с приложените към тях списък на площадките на автомати за топли напитки, разпечатка от частта „Обяви и конкурси“ за дата 30.11.2018г. и разпечатка на частта „Община Червен бряг обявява повторен публичен търг с тайно наддаване“ за дата 30.11.2018г. – общо 10 листа; жалба вх. Рег. № 38-00-169/06.02.2019г. от „Юриеви“ ЕООД-гр. Червен бряг до кмета на община Червен бряг; писмо изх. № 38-00-169-(1)/11.02.2019г. на кмета на община Червен бряг; заповед №РД-09-154/16.03.2016г. на Кмета на община Червен бряг.

По отношение на представената от жалбоподателя писмена декларация от лицето Х. Р. Х., съдът счита, че същата има характер на свидетелски показания, поради което е недопустимо приемането й като писмено доказателство по делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ПРИЕМА представената писмена декларация от лицето Х. Р. Х. като доказателство по делото и ВРЪЩА декларацията на жалбоподателя.

УКАЗВА на жалбоподателя, че за тези обстоятелства би могъл да ангажира свидетелските показания на същото лице, ако прецени за необходимо.

АДВ. А. – Относно доказателствата за отсъствието на кмета заявявам, че до този момент ответникът по нито едно дело не представи такива доказателства и затова считам, че ако им бъде дадена такава възможност само удължаваме процеса. Доколкото разбрах такива доказателства в общината няма.

Съдът счита, че следва да бъдат изискани доказателства от ответника за отсъствието на кмета на община Червен бряг инж. Д. В. към дата 21.11.2018г. и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи доказателства за отсъствието на кмета на община Червен бряг – инж. Д. В. към 21.11.2018г.

С оглед необходимостта от събиране на доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 11.09.2019г. от 09,30 часа, за когато страните се считат уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.32 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: