ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ЧЕТВЪРТИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ АПРИЛ                               2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 270 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 13.30 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ А.М.А. – редовно призован от Затвора - Плевен, се явява лично и с назначен служебен защитник адв. М.

         ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрк. П.с пълномощно на л. 40 от делото

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се  представлява от прокурор Йорданка Антонова

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

         ИЩЕЦЪТ А.: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. П.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА: Моля да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА

В Административен съд Плевен е подадена искова молба (наречена жалба) от л.св. А.М.А., изтърпяващ наказание в затвора Плевен, с която се иска да бъде заведено дело срещу Главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ - София по чл. 284, ал. 1, вр. с чл. 3, ал. 1 и ал. 2 от ЗИНЗС за обезщетение в размер на 100000лева за претърпени неимуществени вреди вследствие на липса на достатъчно жилищна площ, осветление, проветряване и други неблагоприятни условия, както и други действия и бездействия, които уронват човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност и малоценност, за периода от 25.02.2015 г. до 30.06.2015 г. Твърди се, че за този период е бил в ОЗСА гр. Плевен, на 5-ти етаж на ОД на МВР-Плевен, където е бил настанен в 6-та килия.

След отстраняване на нередовностите по исковата молба съдът е приел, че е сезиран с такава срещу ГДИН – София с посочено правно основание чл. 284 и следващите от ЗИНЗС,  с която се претендира присъждане на обезщетение  в размер на 100 000 лева причинени неимущесствени вреди в следствие на липса на достатъчно жилищна площ, осветление, проветряване и други неблагоприятни условия, както и други подробно описани действия и бездействия, които уронват човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност и малоценност за периода от 25.02.2015 г. до 30.06.2015 г., когато е бил в следствения арест в град Плевен.

         С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните. Делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест. Ответникът е задължен да представи и конкретно посочени в съдебния акт доказателства.

         На лишеният от свобода е предоставена и безплатна правна помощ, като от АК -  Плевен за служебен защитник е определен адв. М., който се явява в днешното съдебно заседание.

С писмения отговор на ответника вх. рег. № 1899/11.04.2019 г. се изразява становище за неоснователност на исковата молба, както и се представят част от изисканите доказателства.

         АДВ. М.: Считам, че исковата молба е допустима и с допълнителна молба е уточнил, че ответник не е директорът на ГДИН - София, а самата Главна дирекция. Направил е доказателствени искания в исковата молба за събиране на свидетелски показания. Поддържаме същата, поискал е трима свидетели. 

ЮРК. П.: Поддържам изложеното в писмения отговор. По отношение на исканите свидетели след като бъдат конкретизирани кои и посочени от страна на ищеца ще изразя становище. Да се приемат представените доказателства. На този етап няма да соча нови.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Да се приемат представените доказателствата. Що се касае до направеното искане за разпит на свидетели, моля да задължите ищеца да уточни заради кои обстоятелства и  кои от посочените лица ще бъдат призовани.

АДВ. М.: Искаме двама свидетели /тези, които могат да бъдат призовани/ между Ф.Д, Л.А., Н.П.А, Й.С. И. Първите двама са били с него в една килия, считам че е по-уместно те да бъдат допуснати и разпитани ако все още излежават наказание. Двама свидетели са достатъчни, ще свидетелстват за условията в килията.

ИЩЕЦЪТ А.: Моля да бъдат призовани като свидетели лицето Л.А., който е бил с мен в следствения арест за периода 28.05. - 01.07.2015 г., както и държа на искането си за разпит на лицето посочено в исковата молба Й.С.И, който е в Затвора – Плевен.

АДВ. М.: Да се изиска и представи доклада на омбудсмана за условията в следствения арест в Плевен за този период.

ЮРК. П.: Всичките доклади на омбудсмана, ако има такъв във връзка с ареста, той е публикуван на страницата и е достъпен.

АДВ. М.: Не е достъпен. Аз го търсих, специално този доклад липсва.

ЮРК. П.: Аз ще потърся и представя, ако има.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА представените с писмо вх. рег. № 1500/21.03.2019 г. от ответника доказателства, съгласно опис.

         ПРИЕМА допълнение към исковата молба с вх. рег. № 1515/22.03.2019 г. на ищеца.

         ПРИЕМА писмен отговор с вх. рег. № 1899/11.04.2019 г. и приложените към него писмени доказателства съгласно опис в отговора.

         ПРИЕМА уведомително писмо от АК – Плевен  вх. рег. №1915/19. 04.2019 г.

         Съдът намира, че във връзка с направените доказателствени искания за допускане и разпит на свидетели преди да се произнесе по това доказателствено искане следва да бъде събрана информация от ответника по отношение на обстоятелството дали лицето Й.С.И е бил през периода 25.02.2015 г. – 30.06.2015 г. в следствения арест Плевен, ако е бил, дали е бил настанен в една килия с ищеца А.М.А..

По отношение на другия сочен свидетел, а именно лицето Л.А.А. ответникът следва да бъде задължен да представи информация в кой затвор понастоящем се намира лицето. След получаване на изисканата информация съдът ще се поизнесе по доказателственото искане дали допуска сочените лица като свидетели.

Водим от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи в 7-мо дневен срок от днес данни дали лицето Й.С.И. през периода 25.02.2015 г. – 30.06.2015 г. се е намирал в следствения арест град Плевен и ако е бил там, в коя килия е бил настанен и дали е бил заедно с ищеца А.М.А..

         ЗАДЪЛЖАВА ответника в 7-мо дневен срок от днес да представи данни в кой затвор понастоящем се намира лицето Л.А.А.

         След получаване на данните съдът ще се произнесе по доказателственото искане за допускане на лицата в качеството на свидетели.

         СЪДЪТ: /към юрк. П./ Искам нещо да уточня във връзка със представената от вас справка. От тази справка не ми е ясно дали в килията има прозорци. Така е описано, че на мен не ми става ясно дали има прозорци?

         ИЩЕЦЪТ: Няма прозорци.

         СЪДЪТ: /към юрк. П./ Осветява се от вратата на килията, така ли?

ЮРК. П.:  На вратата на килията има нещо като прозорче, но това не е прозорец на стена. Помещението в ареста няма прозорец има отвор като прозорец на самата врата, с решетка, който прозорец и вратата се намират в коридор. Целият коридор е със стъкла. Има пряка светлина в самия коридор, от който влиза през отвора на врата в килията. Тези килии не са имали обособени прозорци, както са килиите в затвора.

СЪДЪТ: /към юрк. П./ Разбирам, че няма течаща вода и тоалетна в килията?
          ЮРК. П.: Не е имало течаща вода.

СЪДЪТ: /към юрк. П./ Доколкото разбирам от справката е само една маса и един стол.

ЮРК. П.: Каквото е написано там, защото аз самата не съм влизала във всяка една килия.

         АДВ. М.: Госпожо съдия, за да не става много кореспонденцията могат ли да дадат справка, те са пет лица, които са били през периода в една килия с него, има ги в справката кои са били, да дадат за всеки един от тях кой в момента се намира в затвора.

ЮРК. П.: Аз кореспондирам с колегата от ареста, който изважда архива, който се намира в Пробационната служба в Плевен. Седем дни няма да ни стигнат, защото пет са почивни. Ако може малко повече време и ще изготвим справката.

АДВ. М.: Искаме двама свидетели, кои от тях вие ще прецените.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Не възразявам, основателно е.

Във връзка с новото доказателствено искане на служебния защитник, съдът намира, че с оглед процесуална икономия следва ответникът да бъде задължен да представи информация за всичките лица посочени в справка от 09.04.2019г., кой къде се намира към настоящия момент, което е необходимо с оглед преценяване на обстоятелството кои от тези лица могат да бъдат свидетели за твърдяните в исковата молба факти и обстоятелства.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 15-дневен срок от днес да представи по делото данни за всяко едно от лицата посочени в  справка от 09.04.2019 г., приложена на л. 39, къде се намират към настоящия момент, т.е. дали са в някой от затворите в РБългария или са на свобода.

         Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

                                      О П Р Е Д Е Л И:                                                    

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 26 юни 2019 г. от 13.30 часа, за когато на ищеца да се изпрати съобщение. Представителят на ответника и Окръжна прокуратура - Плевен уведомени от днес.

         ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 13:51 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: