ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ПЕТИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ АПРИЛ                               2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: йорданка антонова

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 268 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10.07 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ С.И.Т. – редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Б. с пълномощно на л. 6 от делото

         ОТВЕТНИКЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПЛЕВЕН представлявана от директора – редовно призован, не се представлява

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор Йорданка Антонова

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

АДВ. Б.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Да се даде ход на делото.

Съдът след като изслуша становището на страните счита, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

                            О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Делото е образувано въз основа на искова молба от С.И.Т. с ЕГН ********** ***, чрез адв. С.Б. *** със съдебен адрес ***, против Областна дирекция на МВР-Плевен, ул. „Сан Стефано“ №3 с Булстат 129009863, представлявана от Директора, предявен на основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, с която се претендира заплащане на сумата от 300(триста) лева, представляваща обезщетение за причинените на лицето имуществени вреди, заплатени за възнаграждение за един адвокат, който го е представлявал в производството пред съда по обжалване на НП, което е било отменено, ведно със законната лихва върху тази сума от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, както и направените в настоящото производство разноски.

         Изискано  е и приложено към настоящото дело производството по АНД № 275 по описа на Районен съд – Червен бряг за 2018 г.

АДВ. Б.: Изцяло поддържаме исковата молба. Да се приемат представените доказателства и приложеното АНД. Допълнителни доказателства няма да представям. Нямам доказателствени искания. Да приключи съдебното дирене.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Да се приемат представените доказателства. Нови доказателства няма да сочим. Моля да дадете ход по същество.

         ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА, съдът

ПРИЕМА като доказателство искова молба с вх. рег. № 1179/07.03.2019 г. с  приложените към нея решение № 112/01.11.2018 г. на РС – Червен бряг по АНД № 275/2018 г., копие на адвокатско пълномощно, квитанция за платена държавна такса за образуване на делото, адвокатско пълномощно, пощенски плик.

ПРИЛАГА към настоящото дело производство по АНД № 275/2018 г. по описа на РС – Червен бряг.

С оглед становището на страните, че няма да сочат доказателства и не искат събирането на такива счете делото за изяснено от фактическа страна и

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

АДВ. Б.: Уважаема госпожо председател, моля да постановите решение, с което да уважите исковата претенция на моя доверител. Видно от събраните в настоящото производство доказателства е  че в резултат на отмяна на незаконосъобразно НП № 16-0374-0011068 от 10.01.2017 г., с което на доверителя ми е наложена глоба в размер  на 400.00 лева и в последствие отменено с влязло в сила решение № 112/01.11.2018 г. на РС – Червен бряг моят доверител е претърпял вреди. Вредите му са имуществени и се изразяват в заплатеното от него адвокатско възнаграждение за използване на адвокатска помощ и защита по атакуване на цитираното НП. Съгласно трайна практика и ТР на ВКС същите вреди следва да бъдат възстановени от органа издал незаконосъобразния акт. В този смисъл моля да постановите Вашето решение.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Уважаеми господин председател, считам че така предявената искова молба С.И.Т. е основателна и следва да бъде уважена. В НАХД № 275/2018 г. по описа на РС – Червен бряг на л. 48 има приложен договор за  правна помощ, от който е видно, че са платени 300.00 лева в брой за осъществяването адвокатска защита. Съгласно ТР № 1/15.03.2017 г. по ТД № 2/2016 г. на ВАС обезщетение може да се търси за имуществени вреди причинени от заплащане на адвокатско възнаграждение с искова молба с правно основание чл. 1 от ЗОДОВ, което е направено и с настоящата искова молба по разглежданото в днешното заседание дело. Моля да уважите исковата претенция.

АДВ. Б.: Пропуснах да отбележа, че претендирам  разноски по настоящото дело, но това съм го направила с исковата молба.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.13 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: