ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ПЕТИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ АПРИЛ                               2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 252 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10.15 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.С.Т. – редовно призована, не се явява, представлява се от адв. М.А. с пълномощно на л. 4 от делото.

         ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК СЕКТОР ПП КЪМ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно призован, се представлява от юрк Ф. с пълномощно от днес.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВ. А. – Да се даде ход на делото.

ЮРК. Ф. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не налице процесуални пречки за хода на делото и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

 Производството по делото е образувано по жалба от  Д.С.Т. ***, с ЕГН **********, чрез адв.М.А. *** и адрес на кантората гр.Плевен, ул ***, против Заповед  за прилагане на принудителна административна мярка №19-0938-000124/19.01.2019г. на началник сектор ПП при ОД на МВР - Плевен, с която спрямо  жалбоподателя е приложена принудителна административна мярка по чл.171, т.2А от ЗДвП - прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 6 месеца.

         По делото е представена преписката по издаване на оспорената заповед, но не е  представено копие на самото СУМПС, издадено от Канада с № БГ 5708992.

         АДВ. А.: Уважаема госпожо председател, поддържам жалбата си. Ще направя доказателствени искания. Ще Ви моля да ми бъде дадена възможност да представя удостоверението за правоспособност на П.Л.П, издадено от Канада. Ще Ви моля да ми бъде дадена възможност, вчера по имейл получих и международно свидетелство за правоспособност, но е също на английски език, издадено от Канада, друго, различно от това. Това искане го правя, с оглед заявеното в отговора по жалбата от ответника, като общо, че представеното от П.П. свидетелство за управление, издадено от Канада, за да бъде валидно, същото е необходимо да отговаря на изискванията на чл. 161 от ЗДвП, като е цитиран целия текст. Искането ми е във вр. с т. 4 от чл. 161, където е казано, че свидетелството е международно и отговаря на изискванията на Приложение № 7 от Конвенцията. Това го казвам, тъй като е цитиран целия член, не е цитирана коя точно разпоредба приема ответника, че не може да бъде приложена в случая и приема свидетелството за невалидно.  Други доказателства няма да сочим. Да се приемат представените доказателствата, единственото ми възражение е във връзка с представено решение на АС Плевен по друг случай, с книжка издадена от САЩ. Не са точни обстоятелствата, които са посочени в това решение. Има и решение на ВАС, което е неотносимо към настоящия спор.

ЮРК. Ф.: Считам, че жалбата е неоснователна. Моля да бъде оставена без уважение. По отношение на представените доказателствата, моля  да не приемате представената квитанция за маршрут на пасажера– ел. билет, представена по делото от  страна на жалбоподателя, както в нейния превод на български вариант, така и в английския вариант. Считам, че е неотносима по случая. По отношение на направените доказателствени искания, възразявам към делото да бъде приложено международно СУМПС, тъй като същото не е било налично и не е било представено по време на проверката, извършена от контролните органи, затова и не е описано в АУАН и в Заповедта за прилагане на ПАМ. Не възразявам да се даде възможност да се представи канадското СУМПС, което е представено по време на проверката, а именно свидетелство с № GG5708992. Това е свидетелството, което не възразявам да бъде представено. По време на проверката, тя е била извършвана от органите на Пътна полиция, без възможност това свидетелство да бъде копирано на пътя, но никъде не е посочено, че това свидетелство е било придружено с легализиран превод. От заявеното в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя е видно, че и към настоящия момент те не разполагат с легализиран превод на същото свидетелство. По отношение на другите доказателства - моля да бъдат приети.

По доказателствата, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към жалба с вх. рег. № 1149/06.03.2019 г. писмени доказателства, както следва: адвокатско пълномощно, квитанция за внесена държавна такса за образуване на делото,  електронен билет квитанция за маршрут на пасажера на английски език, заедно с превод на български език, като по относимостта на последното доказателство към предмета на спора, съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт.

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към писмо вх. рег. № 1397/15.03.2019 г., писмени доказателства, както следва: жалба от Д.С.Т., електронен билет квитанция за маршрут на пасажера на български и на английски език, НП № 19-09-38-000285, заповед за прилагане на ПАМ № 19-0938-000124/19.01.2019 г., АУАН серия АА № 189292/19.01.2019 г.

ПРИЕМА за сведение, а не като доказателство, приложената съдебна практика по други съдебни дела, а именно решение № 16282/28.12.2018 г. на ВАС по АД № 4957/2018г.

ПРИЕМА като доказателство справка по история за ПС с рег. № ЕН 1837ВК, данни за лек автомобил „Тойота Аурис“ с рег. № ***, справка за нарушител за Д.С.Т., справка за нарушител за П.Л.П, заповед № 316з-27/03.01.2018 г.

ПРИЕМА за сведение решение № 157/16.03.2018 г. на АС Плевен по  АД № 54/2018г.

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените с писмо с вх. рег. № 1658/28.03.3019 г., писмени доказателства, както следва: справка за нарушител водач за П.Л.П, АУАН серия АА акт № 189292, НП № 19-038-000285/30.01.2019г., справка за нарушител водач за Д.С.Т., справка по история за ПС с рег. № ***, опис за изпратената на 28.03.2019 г. кореспонденция.

ПРИЕМА като доказателство молба вх. № 2089/23.04.2019г.

Съдът счита че делото не е изяснено от фактическа страна. За правилно изясняване и преценка на всички относими факти и обстоятелства към предмета на спора, е необходимо по делото да бъде представено процесното СУМПС на П.Л.П. № БГ5708992, издадено от канадските власти, както и следва да бъде дадена възможност на пълномощника на жалбоподателя да представи поисканото за събиране доказателство- международно свидетелство за правоспособност. Същото би било относимо към предмета на спора, предвид че със съставения АУАН и издадения въз основа на него НП срещу П.П. е повдигнато административно наказателно обвинение за управление на МПС, без да притежава съответна правоспособност, а не за неносене и непредставяне на СУМПС, валидно за съответна категория.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

УКАЗВА на жалбоподателя в 7-мо дневен срок от днес да представи по делото, в случай, че разполага с такива документи, СУМПС, издадено от Канада на името на П.Л.П. с № БГ5708992, както и международно свидетелство за правоспособност за управление на МПС.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сочат и други доказателства.

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 6 юни 2019 г. от 10:00 часа, за когато страните уведомени от днес.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.30 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: