ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На шести юни две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 238  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 14.30 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ Д.Й.Д. – редовно призован, се явява лично. Назначеният за служебен защитник адвокат К.С.Г. не може да се яви в днешното съдебно заседание и е преупълномощил брат си адвокат Д. Г..

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ - СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Н.У.с пълномощно по делото.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА  ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иво Радев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ Д.  Нямам претенции, нека да ме защитава адвокат Д. Г..

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, с оглед редовното призоваване на страните по делото, считам, че не са налице предпоставки, който да възпрепятстват даване ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

С оглед обстоятелството, че на ищеца е назначен служебен защитник - адвокат К.С.Г. посочен от Адвокатска колегия – Плевен и назначен със съдебно определение и обстоятелството, че  в днешното съдебно заседание се явява адвокат Д. Г., който носи пълномощно да представлява адвокат К.Г., поради невъзможност на същия да се яви в днешното съдебно заседание, съдът намира, че ход на делото не следва да бъде даден с оглед обстоятелството и трайната практика на ВАС, че при наличие на служебен защитник, същият следва да присъства при разглеждане на делото, тъй като в противен случай се нарушават процесуалните права на защита на лицето. В случая преупълномощаването на адвокат Д. Г. не може да бъде в полза на лицето, тъй като е налице конкретно определен и назначен служебен защитник и съдът не може да допусне ищецът Д.Й.Д. да бъде представляван от друг адвокат, който не е определен за негов служебен защитник с оглед нормата на Закона за правната помощ. Независимо от обстоятелството, че Д.Й.Д. не възразява да бъде представляван от адвокат Д. Г., съдът намира, че са налице процесуални пречки за разглеждане на делото в днешното съдебно заседание и

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО 

ОТЛАГА делото за 15.07.2019 г. от 12.00 часа, за когато да се изпрати съобщение в затвора Белене за явяването на ищеца в съдебното заседание.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14.37 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: