ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                        Първоинстанционен тричленен състав

 

На двадесет и трети април  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

                                              ЧЛЕНОВА:    1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                      2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 215  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10.48  часа се явиха:       

ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА -   ПРОКУРОР В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН -  ЙОРДАНКА АНТОНОВА, редовно призована, се явява.

ЗА ОТВЕТНИКА - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ, редовно призован,  представител не се явява.

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА -  ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН,  редовно призована, се явява прокурор Иван Шарков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Приложена е административната преписка. Обнародвано е обявление за оспорването. Постъпило е и становище от ответника, в което се заявява, че считат протеста за неоснователен.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми административни съдии, поддържам протеста. Нови доказателства няма да соча. Ще се ползвам от тези, които са приложени по делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми административни съдии, да се приемат представените доказателства. Нови няма да сочим. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените с административната преписка писмени доказателства, съгласно опис в придружителното писмо, както следва: предложение от кмета на община Долна Митрополия до Общински съвет – Долна Митрополия с вх. № 110/20.03.2008г. за приемане на наредбата; писмо изх. № 123/20.03.2008г. до Областния управител на Област Плевен и писмо изх. № 124/20.03.2008г.  до кметове на кметства на територията на община Долна Митрополия, относно предстоящо заседание на ОбС – Долна Митрополия; протоколи от заседания на постоянни комисии към Общински съвет – Долна Митрополия, във връзка със заседание на Общински съвет – Долна Митрополия от 26.03.2008г.; Протокол № 6/27.03.2008г. от проведено заседание на Общински съвет – Долна Митрополия на 27.03.2008г., ведно със списък на точките по дневния ред, поименен списък на присъствалите общински съветници и поканите свързани със заседанието; решение № 97 на Общински съвет – Долна Митрополия за приемане на Наредбата, взето на заседание, проведено на 27.03.2008г.; Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Долна Митрополия, приета от Общински съвет – Долна Митрополия с решение от 27.03.2008г.; справка-извлечение от официалната електронна страница на Община Долна Митрополия, секция „Общински съвет“, част „Нормативна уредба“; правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Долна Митрополия неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация мандат 2007-2011 г.

С оглед изчерпване доказателствените искания на страните, счита че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми административни съдии, поддържам протеста, който Окръжна прокуратура -  Плевен е внесла срещу разпоредбите визирани в Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община -  Долна Митрополия, приета с решение № 97 от 27.03.2008г., по протокол № 6 от същата дата на ОбС Долна Митрополия. Текстовете, които противоречат на по-високи по степен законови норми са именно чл. 16, ал. 1 и чл. 18, ал. 1, противоречащи на разпоредбите в ЗУТ. Разпоредбата на чл. 50, ал 3 от Наредбата, която противоречи на разпоредбите, визирана  в чл. 22, ал. 3 от ЗМСМА. Разпоредбите на чл. 51, ал. 2, т. 2 и 3 противоречат на разпоредбите, визирани в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Законовите разпоредби са от по-висока степен и противоречащите на тях разпоредби от наредбата следва да бъдат отменени като противозаконни и противоречащи на по-висока степен нормативен акт. Моля да уважите протеста на Окръжна прокуратура - Плевен и да присъдите разноските по делото в размер на 20 лв., дадени за публикация в ДВ.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че депозирания протест от страна на Окръжна прокуратура – Плевен е основателен. Мотивите за това са подробно изложени в същия, поради което предлагам на съда да го уважи изцяло и също така предлагам да се присъдят 20 лв. в полза на Окръжна прокуратура – Плевен.

Съдът счете делото за изяснено и ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.52 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: