ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН                                                                          ТРИЧЛЕНЕН състав

На деветнадесети април две хиляди и деветнадесета година     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия КЪНЕВА

Административно дело №  203  по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10,13 часа се явиха:

ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА НАНКА РАЧЕВА – ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призован, се явява.

ЗА ОТВЕТНИКА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, се явява адв. С. Б. от Адвокатска колегия – Плевен с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да бъде даден ход на делото.

АДВ. Б. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Постъпила е административната преписка по приемането на оспорената наредба. Публикувано е обявление за оспорването.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Поддържам протеста. Моля да приемете представените доказателства с административната преписка. Други доказателства няма да сочим.

АДВ. Б.  Няма да представяме други доказателства. Моля да приемете представените.

ПРОКУРОР АНТОНОВА –  Да се приемат представените доказателства от ОбС-Червен бряг. Други няма да сочим.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените с административната преписка писмени доказателства съгласно опис, както следва: Предложение от инж. Д. В. – кмет на Община Червен бряг с вх. № 00-01-167/16.05.2018 г. относно отмяна на Наредба за управлението, стопанисването и ползването на горски територии – общинска собственост, приета с решение № 562/30.07.2013 г. и приемане на нова „Наредба за управлението, стопанисването и ползването на горски територии – общинска собственост“ с допълнение към предложението; предложение от постоянните комисии от заседания, проведени на 16,17 и 18 май 2018 г., представено от председателя на Общинския съвет въз основа на предложенията на комисиите; предложение на комисия по социална политика, трудова заетост и етнодемографски въпроси; предложение на комисия по устройство на територията, благоустрояване, комунална дейност и екология; предложение на комисия по инвестиционна политика, европейски проекти и информационни технологии; предложение на комисия по транспорт, законност, обществен ред, сигурност и граждански права; предложение на комисия по земеделие, гори и водно стопанство; предложение на комисия по Образование, култура и вероизповедания; предложение на комисия по финансово стопанска политика, бюджет и общинска собственост; извадка от протокол № 43/26.06.2018 г. на ОбС – Червен бряг с поименно гласуване и приемане на решение № 991; Решение № 991/26.06.2018 г. на ОбС – Червен бряг относно приемане на Наредба за управлението, стопанисването и ползването на горски територии – общинска собственост; разпечатка от интернет страницата на Община Червен бряг – Общински съвет – списък Проект на нормативни актове с извадка от публикувания проект на наредбата; разпечатка от интернет страницата на Община Червен бряг – Общински съвет – Наредби на Общински съвет и Окончателна Наредба за управлението, стопанисването и ползването на горски територии – общинска собственост, приета с решение № 991/26.06.2018 г., публикувана на интернет страницата на Община Червен бряг – Общински съвет.

Счита, че делото е изяснено от фактическа страна, с оглед на което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР РАЧЕВА –  Уважаеми административни съдии, поддържам протеста и моля да бъде уважен. От приложените материали по административната преписка се установява, че е налице противоречие  на разпоредбата на чл. 25, ал.1, т.1 от Наредбата за управлението, стопанисването и ползването на горски територии-общинска  собственост, приета с решение № 991/26.06.2018г. на ОбС – Червен бряг със законова разпоредба, а именно разпоредбата на чл. 119, ал. 2 от Закона за горите. Противоречието е в това, че в Наредбата е предвидено ползването на недървесни горски продукти да се извършва възмездно, а в законовата разпоредба на Закона за горите е предвидено ползването на недървесни горски продукти, изрично посочени в него, да се извършва безвъзмездно и  свободно, поради което това противоречие прави разпоредбата на Общинската наредба незаконосъобразна. Освен това е налице противоречие на чл. 48, ал.1, 2 и 3 от същата наредба със законовата разпоредба на чл.146, ал. 1 Закона за горите, в частта относно субекта на властнически правомощия, а именно в общинската наредба е прието, че кмета на общината с заповед може временно, за срок до 3 месеца, да ограничи или забрани достъпа до определена горска територия. В законовата разпоредба е предвиден друг субект на това властническо правомощие, а именно директора на Регионалната дирекция по горите. Със същата наредба е приета и разпоредбата на чл. 49, ал. 3, т. 1, съгласно която движенията на превозни средства по ал. 1, когато не е свързано с изпълнение на горскостопански, селскостопански или ловностопански дейности, е допустимо само когато е издадено разрешение за това от кмета на общината. Компетентният орган, който е оправомощен да издава разрешение за движение в горските територии на товарни превозни средства и пътни превозни средства с животинска тяга е определен в разпоредбата на чл.148, ал. 3, т. 1 от Закона за горите и това е директора на РДГ или оправомощено от него длъжностно лице. С оглед на това се налага извод, че разпоредбата на чл. 49, ал. 3, т.1 от Общинската наредба е в пряко противоречие с нормативната регламентацията от по-висок ранг, в частта относно компетентния орган, оправомощен да издава изискуемото разрешение, което прави незаконосъобразна протестираната разпоредба. Налице е и противоречие на разпоредбата на чл. 53, ал. 2, т. 1 и 4 от общинската наредба със законови разпоредби, а именно чл. 152, ал.1вр. с чл. 54, ал.1 от Закона за горите, което прави протестираната разпоредба от наредбата незаконосъобразна. Моля да уважите протеста като отмените като незаконосъобразни протестираните разпоредби, посочени в него от Наредбата за управлението, стопанисването и ползването на горски територии-общинска собственост на Общински съвет - Червен бряг, приета с решение № 991 от 26.06.2018г., тъй като противоречи на законови разпоредбите, като при постановяване на решение, с което да уважите протеста, моля да присъдите направените по делото разноски.

АДВ. Б. – Уважаеми административни съдии и прокурори, протестираните от Окръжна прокуратура - Плевен разпоредби от Наредбата за управление, стопанисване и ползване на горски територии-общинска собственост на община Червен бряг, в действителност противоречи на законово явяващ се нормативен акт от по-висока степен и са незаконосъобразни и протеста се явява основателен. Към настоящият момент, въпреки, че общинска администрация като основен вносител на предложения за изменение и актуализиране на наредбите, действащи на територията на Община Червен бряг не е предприела действия и не е постъпило предложение за отмяна на тези разпоредби. В тази насока считам, че протеста следва да бъде уважен и да постановите решение в този смисъл.

ПРОКУРОР АНТОНОВА –  Уважаеми административни съдии, аз считам, че следва да постановите решение, с което да уважите така предявения пред Вас протест. Той е насочен срещу разпоредбите на чл. 25, ал. 1, т. 1, чл. 49, ал.3, т.1, чл. 48, ал. 1, 2 и 3, чл. 53, ал.2, т.1 и т.4 от Наредба за управлението, стопанисването и ползването на горски територии – общинска собственост. Същата е приета с решение № 991/26.06.2018г. Посочените разпоредби в протеста противоречат на разпоредби, които са базирани в Закона за горите, който се явява по-висок по степен нормативен акт и поради това се явяват незаконосъобразни. Моля да постановите решение, с което да отмените тези разпоредби и да присъдите в полза на Окръжна прокуратура - Плевен направените разноски в размер на 20 лева, платени за публикация в ДВ.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,23 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: