ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На петнадесети февруари две хиляди и деветнадесета година  

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ИВО РАДЕВ

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Касационно административно дело №  1200  по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 11:13 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ „РЕКС“ ЕООД – гр. ДОЛНИ ДЪБНИК, редовно призован, се представлява от управителя К.П..

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА  ДИРЕКЦИЯ ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован,  се представлява от юрисконсулт Р. И..

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ИВО РАДЕВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

К.П. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ –  Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

С касационната жалба са представени писмени доказателства – жалба до Районен съд – Плевен, НП от ДИТ – Плевен, документи за начислено обезщетение при прекратяване на трудов договор на Иван Симеонов Петков, документи за изплатените задължения по дължимото обезщетение на Иван Симеонов Петков.

К.П. – Поддържам жалбата, да се примат представените от мен писмени доказателства.

ЮРИСКОНСУЛТ И. –  Считам, че жалбата е неоснователна. Относно представените писмени доказателства считам, че същите не са били представени на контролните органи и пред Районния съд. Да се приемат,  но считаме, че не са основателни към този етап на производството. Няма да представяме други доказателства.

ПРОКУРОР РАДЕВ –  Да се приемат писмените доказателства и моля да се даде  ход по същество.

Съдът счита, че следва да приеме представените с жалбата писмени доказателства, като становище за относимостта им към правния спор ще се вземе с решението по делото.

Предвид  горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото представените с жалбата писмени доказателства от касатора.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

К.П. – Уважаеми административни съдии, искам да представя пред Вас фирма „Рекс“ е общинска фирма. От 25 години е създадена. Тя не работи за печалба, а е социална дейността й. Поради тези причини през последните 2 години фирмата е била на загуба. Няма нарушение на трудовото законодателство до сега. Всичко което е трябвало към работниците, като социално осигуровки, работни заплати и допълнителен труд, са начислявани редовно в счетоводството.  Поради това, че е работила на загуба и липсата на финансов ресурс имаше  затруднение в изплащането на възнагражденията. Това, което е трябвало на служителя е начислено, но не е изплатено, като съм положил усилие да бъде изплатено в срок, но поради липса на ресурс не е било изплатено. Смятам, че е проявена прекомерна сила към фирмата, тъй като средната работна заплата е 800 лева,  а наказанието и решението на съда, относно акта който ми е направен е в много голям размер и това ще затрудни работата на фирмата.  Моля да отмените решението като незаконосъобразно и като проявена прекомерна сила към фирмата.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Уважаеми административни съдии, моля да оставите без уважение,  подадената касационна жалба срещу решението на районния със. Считаме същата за изцяло незаконосъобразна. Плевенския районен съд е постановил едно правилно и законосъобразно решение, в съответствие с материалния и  процесуалния закон. Правилно същият е съобразил, че трудовите възнаграждения на работещите  в дружеството са били начислени, но не са изплатени в определените сроковете. С оглед тези факти, считаме, че са нанесени сериозни щети на работещите в дружеството без възнаграждение. В този смисъл, решението е абсолютно правилно и законосъобразно и моля да го потвърдите като такова.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Уважаеми административни съдии, аз също считам, че решението на първоинстанционния съд е правилно, постановено съобразно закона и моля да го потвърдите в този вид.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,18 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: