ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На девети май  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 182  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10.00 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – В.Г.И., редовно уведомен, се явява лично и с адв. А.Д. с  пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА НУ „ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ“ – ПЛЕВЕН, редовно уведомен, не се явява, не се представлява.   

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. – Моля да дадете ход.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и го докладва

АДВ. Д. – Уважаема г-жо Председател, поддържаме жалбата. Считаме, че е основателна. Моля да вземете в предвид следната фактическа обстановка: след завеждане на делото, разбира се извън всякакви срокове, съгласно чл.  28 от ЗОДОИ, ответникът е постановил ново решение № 23 от 01.03.2019 г., с което решение са уважени исканията в заявлението на жалбоподателя, и реално са му предоставени исканите документи в цялост. В случая, съгласно АПК, към настоящия момент вече за нас не е налице правен интерес от водене на настоящото  производство, тъй като искането ни е изпълнено. В този случай, моля да приемете, че са налице конклудентни действия, а именно посоченото  решение № 23, с които действия е отменено обжалваното от нас решение за отказ. Не възразявам производството при тази фактическа обстановка, да бъде прекратено, като в тази връзка, моля на основание чл. 143, ал. 2 от АПК, да ни бъдат присъдени направените разноски за настоящото производство. Представям списък с разноските.

Съдът, с оглед заявеното от пълномощника на оспорващия и представените доказателства, констатира следното: оспореното решение -  отказ е от 05.02.2019 г. с № 23, с което директорът на НУ „Патриарх Евтимий“ се произнася по заявление с вх. № 23 от 22.01.2019 г., с което се отказва предоставяне на достъп обществена информация, в обема посочен в заявлението. На 18.02.2019 г. пред Административен съд – Плевен е подадена жалба срещу постановения отказ, като съдът е изпратил препис от жалбата на ответната страна за становище и изпращане на административната преписка. Същият е уведомен на 20.02.2019 г. На 01.03.2019 г. с решение № 23 директорът на  НУ „Патриарх Евтимий“ гр. Плевен се произнася, преразглежда случая и се произнася отново по заявлението с № 23 от 22.01.2019 г., като предоставя на лицето достъп до обществена информация. Съдът счита, че е налице хипотезата на чл. 156 от АПК за оттегляне на издадения административен акт -  отказ предмет на оспорване в настоящото производство с изх. № 23 от 05.02.2019 г., което е направено преди първото по делото съдебно заседание и в тази хипотеза  делото няма предмет, поради оттегляне на оспорения акт от административния орган. Но с оглед разпоредбата на чл. 143, ал. 2 оспорващият има право на разноски и при прекратяване на делото, поради оттегляне на оспорения от него административен акт, съдът счита, че следва  да бъдат присъдени разноски на оспорващия, именно на основание чл. 143, ал. 2, във връзка с чл. 159, т. 3 от АПК в размер на договорено и изплатено адвокатско възнаграждение, с оглед представен договор за правна помощ и съдействие на лист 202 по делото и 10 лв. държавна такса.

С оглед горепосоченото и на основание чл. 156 от АПК, във връзка с чл. 159, т. 3 от АПК и чл. 143, ал. 2 от АПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на В.Г.И. с адрес: ***, офис 304   срещу отказ № 23 от 05.02.2019 г. на директора на НУ „Патриарх Евтимий“ гр. Плевен, поради оттегляне на оспорения акт от ответника.  

ОСЪЖДА НУ „Патриарх Евтимий“ гр. Плевен с адрес: гр. Плевен, ул. „Патриарх Евтимий“ № 3, ДА ЗАПЛАТИ на В.Г.И. *** разноски в размер на 510 лв.

ПРЕКРАТЯВА  съдебното производство по адм. дело № 182/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен.

Определението да се съобщи на ответника.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в 7 дневен срок от днес за оспорващия и в 7 дневен срок от съобщаването му на ответника пред ВАС.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.04 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: