П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ЧЕТИРИНАДЕСЕТИ МАЙ                                       2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 180 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ Л.О.Р. – редовно призован, не се явява. Представлява се от адв. Т.Д. с пълномощно по делото

         ОТВЕТНИКЪТ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН  – редовно призован, не се явява представител

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                                      О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Делото е образувано по искова молба от Л.О.Р. ***, подадена чрез адвокат Т. Д. ***, с която е предявен иск против ОД на МВР - гр. Плевен, адрес гр. Плевен, ул. “Сан Стефано“ № 3, с правно основание чл. 1 от ЗОДОВ. Претендират се имуществени вреди от отменено с влязло в сила съдебно решение наказателно постановление в размер на 300 лв., ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на влизане в сила на отменителното решение на РС- Плевен по НАХД № 3006/17 г., представляващи платено възнаграждение за един адвокат, който е представлявал ищеца в производството пред съда по обжалване на НП. Претендират се и съдебно- деловодни разноски за настоящото производство.

ДОКЛАДВА постъпила искова молба с вх. № 847/15.02.2019 г., решение № 1149/12.12.2017 г. на РС – Плевен, договор за правна защита и съдействие, разписка от Л.Р. за плащане на адвокатско възнаграждение, адвокатско пълномощно, квитанция за платена такса за образуване на делото

ДОКЛАДВА  и НАХД № 3006/2017 г. по описа на ПлРС.

АДВ. Д.: Поддържам исковата молба. Други доказателствени искания нямам. Да се приемат представените доказателства. Да приключи съдебното дирене.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми господин съдия, няма да сочим нови доказателства, да се приемат представените. Да приключи съдебното дирене.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото представените с исковата молба доказателства, както и писмените доказателства по служебно изисканото НАХД № 3006/2017 г. по описа на РС – Плевен, след което да обяви съдебното дирене за приключило и даде ход по същество.

Воден от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА като доказателства по делото искова молба с вх. № 847/15.02.2019 г., решение № 1149/12.12.2017 г., договор за правна защита и съдействие, разписка от Л.Р. за плащане на адвокатско възнаграждение, адвокатско пълномощно, квитанция за платена такса за образуване на делото.

         ПРИЕМА и ВЛАГА като доказателства по делото писмените доказателства по НАХД № 3006/2017 г. по описа на ПлРС.

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВ. Д.: Уважаеми господин съдия, моля да уважите исковата молба подадена от името на доверителя ми. По делото безспорно се установи, че с НП издадено от  ОД на МВР – Плевен на доверителя ми е  наложена глоба в размер на 20.00 лева. С решение по НАХД № 3006/2017 г. наказателното постановление, което е обжалвано е отменено като незаконосъобразно в производството по делото Л.О.Р. е представляван от адвокат, като в договора за правна защита и съдействие е оформено заплащането на адвокатско възнаграждение. В същото е определен начин и срок на плащане, като срокът на плащане е определен от първо съдебно заседание. В този определен срок е постъпило плащане, което е отразено  както в депозираната пред вас разписка за извършеното плащане и получената сума от адвоката, така и в договора за правна защита и съдействие. Искам да отбележа, че документите, които оформя един адвокат при поемането на една защита са договор за защита и съдействие,  което е пълномощно и съответно третият отрязък, който остава за адвоката. Договорът за правна защита и съдействие се предоставя на страната, пълномощното съответно на съда и за данъчното облагане при адвоката остава третият отрязък. В представения пред вас договор за правна защита и съдействие в същия е отразено извършеното плащане, то е предадено на моя доверител в производството и той си го съхранява, защото това е доказателството, че той е заплатил сумата, поради което и пред вас е представено в този вид. В производството пред Районен съд - Плевен по НАХД № 3006/2017 г. не е представен този договор за правна защита и съдействие, тъй като в това производство не се присъждат разноски. Такова би могло да се присъди в случай, че страната подаде искова молба пред административния съд, съответно който във връзка и на основание ЗОДОВ уважава или съответно отхвърля исковата претенция. Считам, че по настоящото дело  безспорно са доказани наличието на вреда която е в резултат от незаконосъобразните действия на полицейските органи, поради което моля да уважите настоящата искова молба. Моля да присъдите разноски на доверителя ми, за което представям списък.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми господин съдия, с оглед събраните по делото доказателства и съгласно ТР № 1/15.03.2017 на ВАС, което гласи, че при предявени пред административните съдилища искове по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни НП изплатените адвокатски възнаграждения в производството по обжалването и отмяната им представляват пряка и непосредствена последица по смисъла чл. 4, ал. 1 от същия закон. Ето защото считам, че предявеният иск е основателен и предлагам на съда да бъде уважен.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.35 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: