ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На осми май две хиляди и деветнадесета година     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   178 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10,00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ  М.Г.М., редовно призован, се явява лично и с адв. С.С. от Адвокатска колегия – гр. Велико Търново с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРЪТ НА ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ – гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно призован, се явява юрисконсулт Н. М. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. С. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на М.Г.М. ***, чрез адв. С. от АК – В.Търново срещу Решение № 34/28.01.2019г. на Директора на ТД на НАП- В. Търново и потвърденото с него Постановление за налагане на обезпечителни мерки № С180015-022-0016557/20.03.2018г. на публичен изпълнител при ТД на НАП – В. Търново, офис Плевен, с което е наложена възбрана върху недвижим имот, находящ се в с. Горни Дъбник.  

Жалбоподателят оспорва решението като незаконосъобразно и иска отмяната му поради противоречие с материалния закон и процесуалноправните разпоредби. Неправилно обезпечителната мярка за задълженията наД.М., която е съпруга на жалбоподателя е било насочено срещу целия имот, който е СИО и от момента на закупуването му и понастоящем се владее от жалбоподателя, който е съсобственик на имота. Моли за отмяна на решението изцяло, като преписката се върне на публичния изпълнител със задължителни указания по прилагането на закона.

Ответникът – Директора на ТД на НАП – В. Търново е приложил административната преписка. Не изразява становище по жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 197 ал.2 вр. ал.5 от ДОПК.

Решението е връчено на 04.02.2019г. Жалбата е подадена на 11.02.2019г. от активно легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт и в законния 14-дневен срок. Внесена е дължимата държавна такса.

Жалбата е редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Приложено е АД № 16/2019г. по описа на Административен съд – Велико Търново и служебно изготвени справки от НБД „Население“ за М.Г.М. и Д.Г.М. Дадени са указания жалбоподателят да представи доказателства, че към 20.03.2018г. владее имота.

АДВ. С. – Да се приемат  представените доказателства. Нямам други искания. Във връзка с Вашето определение нося удостоверение за сключен граждански брак, но считам, че е безсмислено да го представям при условие че имаме справка от НБД „Население“.  Поддържам жалбата. Представям и моля да приемете договор за правна защита и съдействие по настоящото дело и списък на разноските.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете и вложите в делото представените доказателства. Нямам други доказателствени искания.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените с преписката и към жалбата писмени доказателства, както и служебно изготвените справки от НБД „Население“ и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените доказателства по делото, както следва: Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 64/28.03.1997г., том V, дело № 864/1997г.; писмо № 1939/31.01.2019г. на ТД на НАП – Велико Търново, ведно с Решение № 34/28.01.2019г. на директора на ТД на НАП – Велико Търново; заявление вх. № 32821/13.12.2018г. от адв. С.С.; жалба вх. № 32069/06.12.2018г.; постановление за налагане на обезпечителни мерки изх. № С180015-022-0016557/20.03.2018г., ведно с известие за доставяне; постановление за налагане на обезпечителни мерки изх. № С180015-022-0016590/20.03.2018г., ведно с известие за доставяне; служебно приложени справки в НБДН за М.Г.М. и Д.Г.М.

ПРИЛАГА като доказателство по делото АД № 16/2019г. по описа на Административен съд - Велико Търново.

АДВ. С. – Във връзка с дадените указания за представим доказателства, че жалбоподателя към 20.03.2018г. владее имота считам, че от справката от НБДН е видно, че на господин М. постоянния и настоящ адрес ***, в този имот.  Имотът е придобит с един нотариален акт, приложен е по  делото и той си живее там и няма друго жилище.  Двата имота са един до друг. Те всъщност са един двор, но така са били обособени навремето.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М. – Те са на стари собственици  два двора. И предния собственик, от който съм купил аз, е закупил единия, единия е бил негов и стана цял двор и аз по този начин, ставам собственик на един двор близо 2 декара, с някакви стопански постройки. После попреустроих нещо и достроих нещо и си живея там. Там ми е постоянния адрес.  Там живея постоянно, имаме граждански брак със съпругата ми, който не е прекратен и продължавам да живея в този имот. Работим го, дървета сме си насадили, поддържаме си имота. Те двата имота като са събрани и имат форма на правоъгълник и са около 2 дка.

АДВ. С. – Няма да сочим други доказателства. Моля да дадете ход по същество.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Моля да приключите съдебното дирене.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. С. – Уважаема госпожо председател, поддържам жалбата. Считам, че обжалвания акт, в случая постановление за налагане на обезпечителни мерки е незаконосъобразно, тъй като в противоречие с всякакви правни норми е възбранен целия имот. А тъй като имота е СИО, задълженото лице Д. М. притежава ½ и съпругът й М. М.  притежава също 1/2.  В постановлението, административния орган се позовава на нормата от закона, според която възбраната се възлага върху  цялото имущество на длъжника. В случая имуществото на длъжника е ½. Преди две седмици имахме друго дело за другия имот. Делото беше отложено да се представят доказателства, че решението е валидно, тъй като нямаше доказателства, защото е издадено при условията на заместване. Издадени са две постановления за налагане на обезпечителни мерки, съобразно нотариалния акт, върху двата имота. Другото дело е АД № 254/2019г. на АС - Плевен. Моля да отмените решението и съответно потвърденото с него постановление и да върнете преписката на административния орган със задължителни указания да издаде законосъобразен акт като се наложи възбрана само на ½ от имота. Моля също така да присъдите на жалбоподателя и направените разноски по делото съобразно приложения списък.

ЮРИСКОНСУЛТ М. – Уважаема госпожо председател, считам, че жалбата е неоснователна и моля да оставите същата без уважение. В постановлението за налагане на обезпечителни мерки са изложени фактическите основания,     мотивирали публичния изпълнител за издаването му. В конкретният случай, определяща за налагането на обезпечителните мерки е обезпечителната нужда, която от своя страна се определя от възможността длъжника да изпълни задължението си към момента на издаване на обезпечителната мярка с имуществото си. В случая, е направена преценка за затруднено събиране на задълженията на жалбоподателя, на база техния установен размер и с оглед обезпечаване на вземането, правилно и законосъобразно е издадено постановлението за налагане на обезпечителни мерки. Съгласно чл. 213, ал. 1 от ДОПК обезпечителните мерки са насочени върху цялото имущество на длъжника и ако той не е съгласен с вида и размера на наложената мярка, тя може да бъде заменена по реда на чл. 214 ДОПК и чл. 199 ДОПК. С оглед изложеното Ви моля да потвърдите като правилно и законосъобразно издаденото от ТД на НАП – Велико Търново решение, респективно да потвърдите постановлението за налагане на обезпечителни мерки. Моля да ни бъдат присъдени разноски в размер на 300 лева съгласно Наредба № 1/2004г. за минималния размер на адвокатските възнаграждения във връзка с чл. 161, ал. 1 от ДОПК.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,10 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: