П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ МАЙ                                      2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 1172 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 10:30 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.П.С. – увeдомен по реда на чл.137, ал. 7 от АПК – не се явява. Не се явява и процесуалният му представител адв. Е.П. - САК.

         ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК РУП КЪМ ОД НА МВР ПЛЕВЕН РУ ЧЕРВЕН БРЯГ – уведомен по чл.137, ал. 7 от АПК, не изпраща процесуален представител

         СВИДЕТЕЛЯТ С.В.Д. – редовно призован, се явява лично

         СВИДЕТЕЛЯТ Л.Ц.В. – редовно призован, се явява лично

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото с оглед обстоятелството, че страните следва да се считат за редовно призовани от предходно съдебно заседание, предвид което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ПРИСТЪПВА към снемане самоличност на явилите се свидетели.

С.В.Д. – 32 г., неосъждан, без родство със страните, работи в РУ – Червен бряг на длъжност мл. полицейски инспектор

Л.Ц.В. – 33 г., неосъждан, без родство със страните, работи в РУ – Червен бряг на длъжност мл. автоконтрольор

РАЗПИТ НА СВИДЕТЕЛИТЕ:

С.В.Д.: Работя като мл. полицейски инспектор в РУ на МВР – Червен бряг.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДЯВЯВА на свидетеля Д.  заверено копие на АУАН бл. № 788422, находящ се на л. 8 от делото.

         СВИДЕТЕЛЯТ: Спомням си случая. Бях назначен дневен наряд от 8:00 – 20:00 часа с колегата  Л.В.. Работехме по контрол на движението, при което забелязахме автомобил Мерцедес МЛ, аз го спрях за рутинна проверка. Проверих му документите. Колегата забеляза, че очите на шофьора са зачервени и зениците му са  уголемени и го прикани да дойде с нас в районното, при което направи тест за наркотици, който излезе положителен. Тогава той взе отношение към съставянето на акт. Подготви всички документи. Отидохме даде кръв в болницата. Беше тестван с чек драйф 3000, ако не се лъжа. Това е еднократен полеви тест, който се натърква чрез слюнка в устата и показва ако са употребени забранени вещества. Нямаше никакви възражения от негова страна. Колегата няколкократно го пита дали е употребил нещо, той каза, че не е употребил. След като тестът излезе положителен каза, че много отдавна е употребил кокаин.

Л.Ц.В.:

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕДЯВЯВА на свидетеля В.  заверено копие на АУАН бл. № 788422, находящ се на л. 8 от делото.

СВИДЕТЕЛЯТ: На посочената дата работех контрол на пътното движение в Червен бряг. На  кръстовището на ул. „Иван Вазов“ и ул. „Г.С. Раковски“ спрях за проверка лек автомобил Мерцедес с плевенска регистрация с водач жалбоподателят К.С.. След извършване на проверка по реда на документите за управление видях, че очите на водача са зачервени и с отворени зеници. Поради съмнение за употреба на наркотични вещества беше съпроводен в Районното управление за изпробване с дрег-чек за употреба на наркотици, след което на същия обясних, че ще бъде изпробван. Изпробвах го, уредът показа, че е вземал кокаин. Беше съставен акт, че управлява под въздействие на наркотични вещества и не нос СУМПС и КТ. Беше съпроводен в ЦСМП – Червен бряг.  Отказа да даде кръв и изготвихме необходимите документи. Беше му разяснено, че се води престъпление и ще му бъде издадена заповед за задържане.

         Съдът намира, че не следва да приключва съдебното дирене, тъй като с разглежданата жалба се оспорва компетентността на актосъставителя да съставя АУАН. Съдът намира, че горното обстоятелство следва да бъде изяснено, тъй като в административната преписка е приложена единствено заповед относно оправомощаване длъжностни лица на ОДМВР – Плевен да прилагат принудителни административни мерки, но не и такава, касаеща оправомощаването на съставителя на акта Л.Ц.В. да съставя АУАН.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ИЗИСКВА от ответника в 7-мо дневен срок от съобщението да представи заверен препис от заповед, удостоверяваща компетентността на свидетеля Л.Ц.В. да съставя АУАН по ЗДвП и ППЗДвП.

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 3 септември 2019 г. 10.30 часа, за която дата и час страните да се считат за уведомени по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК.

 

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.36 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: