ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                  Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН

                                                                            ТРИЧЛЕНЕН състав

 

На първи март две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

1.     ЕЛКА БРАТОЕВА

2.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело № 1168 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 10.41 часа се явиха:

         ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН ИВАН ШАРКОВ - редовно призована, не се явява.

         ЗА ОТВЕТНИКА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НИКОПОЛ – редовно призован, не се явява процесуален представител.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените по делото писмени доказателства.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА И ВЛАГА в делото административната преписка образувана по приемане на оспорените текстове от Наредбата за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане с общински жилища на Община Никопол, както и заверено копие от самата Наредба.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Няма да сочим нови доказателства. Нямаме други доказателствени искания. Моля да дадете ход по същество.

Съдът счита, че следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, поддържам протеста, който Окръжна прокуратура – Плевен в лицето на прокурора Иван Шарков е внесла за разглеждане в Административен съд – Плевен. Протестират се разпоредбите на чл. 7, ал. 1, т. 1; чл. 28, ал. 1; чл. 39, ал. 1, т. 1 и чл. 40, ал. 1, т. 1 в частта относно думата „български“, както и срещу чл. 41, ал. 4, т. 1 от Наредбата за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане с общински жилища на Община Никопол. Същата е приета с Решение № 300 по протокол № 37 от 26.02.2010 г., като последното изменение е от 27.05.2011 г. с Решение № 498. Разпоредбите на тестовете от чл. 7 до чл. 40, ал. 1 противоречат на разпоредбите на чл. 26, ал. 2 от Конституцията на РБ, където се казва: „Чужденците, които пребивават в Република България, имат всички права и задължения по тази Конституция с изключение на правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват българско гражданство.“ Придобиването на жилища не е от случаите включени в това правомощие да се изисква българско гражданство. С реформата, която е направена в Закона за общинската собственост е отпаднало изискването нуждаещите се лица да са български граждани, тоест налице е нова норма, че гражданството е без значение за придобиване на имот. Що се касае за разпоредбата на чл. 41, ал. 4, т. 1, то тя е в противоречие с разпоредбите на чл. 111 от ЗМДТ, тъй като режийните разноски съгласно §1, т. 15 от допълнителните разпоредби на ЗМДТ участват по образуването на таксата по чл. 111 от ЗМДТ. При така изложените съображения считам, че посочените в протеста текстове от Наредбата за условията и реда за придобиване, управление и разпореждане с общински жилища на Община Никопол са в противоречие първите четири с разпоредбата на чл. 26, ал. 2 от Конституцията на РБ и разпоредбите на Закона за общинската собственост, последният текст на чл. 41, ал. 4, т. 1 от протестираната Наредба е в противоречие с разпоредбите на чл. 111 от ЗМДТ. Поради тези обстоятелства намирам, че следва да постановите решение, с което да уважите протеста и да отмените като незаконосъобразни посочените текстове. Освен това Ви моля, да присъдите разноски в размер на 20 лева в полза на Окръжна прокуратура – Плевен за публикацията в ДВ.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.46 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: