ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На осми май две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 165 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ А.Д.А. – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично и с адвокат Д.Д. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОРЪТ НА ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от юрисконсулт П.Ф. с пълномощно по делото.

СВИДЕТЕЛЯТ Б.П.С. – редовно призован, не се явява.

СВИДЕТЕЛЯТ В.К.М. – допуснат при режим на довеждане, не се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Д. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Да се даде ход на делото.  

         С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

         С протоколно определение от предходно съдебно заседание е дадена възможност на ответника в срок до днешното съдебно заседание да представи по делото конкретно посочени в съдебния акт заповеди.

С протоколно определение от същото съдебно заседание до разпит в качеството на свидетели са допуснати лицата Б.П.С. – свидетел на жалбоподателя при режим на призоваване и В.К.М. – свидетел на ответника при режим на довеждане.

Ответникът е задължен да представи по делото заверено копие на годишния график за преминаване на технически преглед на служебните моторни превозни средства при ОД на МВР – Плевен за 2018 г.

С писмо вх. № 1503/21.03.2019 г. от ответника по делото са представени изисканите от съда заповеди и утвърдените с тях правила.

От ответника не е представен годишния график за преминаване на технически преглед на служебните моторни превозни средства при ОД на МВР – Плевен за 2018 г.

АДВОКАТ Д. – Уважаема госпожо Председател, от доверителя ми разбрах, че в днешното съдебно заседание не може да се яви посоченият от нас свидетел поради това, че същият по спешност е постъпил в болнично заведение и в момента се намира там. Доказателства за това не бихме могли да представим, тъй като нямаме такава връзка със същия, а и той е редовно призован за днешното съдебно заседание, но считаме, че са налице уважителни причини за неявяването му. Що се касае до представените по делото писмени доказателства, моля да приемете същите. На мен ми стана известно, че тези Вътрешни правила за организация на експлоатацията, материално-техническото осигуряване и отчетността на пътните превозни средства, плавателната и летателната техника на МВР, които са утвърдени със Заповед № Із-305 от 21.02.2014 г. са изменени и допълнени със Заповед № 8121з-1043 от 29.08.2018 г., която заповед е станала известна на доверителя ми след завеждане на настоящото производство. Аз разполагам с ксерокопие на тази заповед, но правя доказателствено искане да бъде изискана тази заповед.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Аз мисля, че тази заповед е представена по делото.

АДВОКАТ Д. – В такъв случай, единственото нещо, което бих поискал е на коя дата и по какъв начин е доведена до знанието на личния състав на ОД на МВР – Плевен.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Уважаема госпожо съдия, нашият свидетел В.К.М. също е възпрепятстван и не може да се яви в днешното съдебно заседание. В тази връзка представям заявление за отпуск за днешния ден. Отпускът е заложен поради факта, че родител на свидетеля е във влошено здравословно състояние и се наложи свидетелят ни да отиде да се погрижи за него. Поддържам искането си за разпит на този свидетел. От сектор „Финансово осигуряване, управление на собствеността и социални дейности“ ми е заявено, че няма такъв график за 2018 г., тъй като всяко едно МПС в различен период изтича неговият годишен технически преглед, този факт кога изтича годишния технически преглед се следи от лицето, на което е зачислено моторното превозно средство с протокол и именно поради тази причина няма цялостен график, тъй като в ОД на МВР – Плевен от години вече няма работилница, в която преди са се извършвали техническите обслужвания.

 АДВОКАТ Д. – В такъв случай ще направя искане, тъй като първо не е ясно къде се правят годишните технически прегледи на моторните превозни средства.

ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – В частна фирма.

АДВОКАТ Д. – Частните фирми във всяко едно учреждение, включително и МВР, когато извършват такава дейност, обикновено това става с обществена поръчка. Не е възможно всеки водач на служебен автомобил да си определя сам в кой пункт за технически преглед да отиде. Доказателственото ми искане е да бъде посочен пунктът, в който е следвало да премине годишен технически преглед това МПС.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 1503/21.03.2019 г. доказателства съгласно опис в писмото и приложени от лист 207 до лист 322 от делото.

ПРИЕМА представеното в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника заявление рег. № 316р-13773/07.05.2019 г. от В.К.М. до Директора на ОД на МВР – Плевен за ползване на платен годишен отпуск за днешната дата 08.05.2019 г.

Съдът намира, че следва да бъде уважено доказателственото искане на пълномощника на жалбоподателя и ответника да бъде задължен да представи по делото доказателства кога Заповед № 8121з-1043 от 29.08.2018 г. за изменение и допълнение на Вътрешните правила за организация на експлоатацията, материално-техническото осигуряване и отчетността на пътните превозни средства, плавателната и летателната техника на МВР е обявена на наличния състава при ОД на МВР – Плевен и в частност дали жалбоподателят е запознат с тази заповед и на коя дата.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дневен срок от днес, да представи по делото доказателства кога Заповед № 8121з-1043 от 29.08.2018 г. за изменение и допълнение на Вътрешните правила за организация на експлоатацията, материално-техническото осигуряване и отчетността на пътните превозни средства, плавателната и летателната техника на МВР е обявена на наличния състава при ОД на МВР – Плевен и в частност дали жалбоподателят е запознат с тази заповед и на коя дата.

Съдът намира, че следва да бъде уважено и доказателственото искане на пълномощника на жалбоподателя и ответникът да бъде задължен да представи по делото доказателства кои са частните фирми, които извършват технически прегледи на служебните автомобили на ОД на МВР - Плевен и в частност да бъде посочено коя е фирмата извършила през 2018 г. и 2019 г. технически преглед на процесното МПС.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дневен срок от днес, да представи по делото доказателства кои са частните фирми, които извършват технически прегледи на служебните автомобили на ОД на МВР - Плевен и в частност да бъде посочено коя е фирмата извършила през 2018 г. и 2019 г. технически преглед на процесното МПС.

С оглед обстоятелството, че допуснатите до разпит в днешното съдебно заседание свидетели не са се явили, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата, като на свидетеля при режим на призоваване Б.П.С. бъде указано за следващото съдебно заседание да представи доказателства за невъзможността си да се яви на съдебно заседание на 08.05.2019 г. Ако не представи надлежни доказателства свидетелят следва да бъде предупреден, че ще му бъде наложена глоба за обстоятелството, че е станал причина за отлагане на делото.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 19.06.2019 г. от 10.00 часа, за която дата да се изпрати призовка на допуснатия до разпит свидетел Б.П.С., като на същия му бъде указано да представи по делото доказателства за невъзможността да се яви за разпит в качеството на свидетел на 08.05.2019 г., като при непредставяне на такива доказателства се предупреждава, че ще му бъде наложена глоба по реда на ГПК. Присъстващите в днешното съдебно заседание страни уведомени от днес.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.19 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: