ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ  касационен състав

На дванадесети февруари две хиляди и деветнадесета година  

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от  член – съдия ИВАНОВА

Касационно административно наказателно  дело № 1157  по описа за 2018 г.

На именното повикване в 11:22 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ – Ж.Д.Б., редовно призован, явява се лично..

ЗА ОТВЕТНИКА – РУ НА МВР – ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, представител не се явява.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Антовона.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         КАСАТОРЪТ – Да се гледа делото.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

         Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Не са приложени нови писмени доказателства към касационната жалба. Няма представени писмени доказателства и от ответника.

КАСАТОРЪТ – Няма да представям писмени доказателства.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Няма да соча нови доказателства. Нямам доказателствени искания. Моля да дадете ход по същество.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

КАСАТОРЪТ – Не съм съгласен, защото се обаждам на тел. 112, който е даден на българските граждани за такива случаи. Някои от властимащите идват при мен и ме изкарват виновен, че аз съм нарушил някакви закони. Вместо да ми помогнат, те ме изкарват виновен. Това, че при пристигането си не са констатирали на място някакви размирици, това не значи че съм нарушил някакви закони. Според полицаите, кога трябва да се обадя?! Аз се обаждам на тел. 112, не се обаждам на районното в гр. Червен бряг. Те преценяват кой орган да сезират. Те имат явно някакъв проблем в това районно. Отскоро живея в плевенска област. Там съм си купил имот. Ако някои хора не са наред с главите, аз нямам никакъв проблем с това.  

СЪДЪТ КЪМ КАСАТОРЪТ  – В решението на районния съд е записано, че полицейските служители са установили, че заканите, за които сте съобщил на тел. 112 са били отправени седмица по-рано. Така ли е?

КАСАТОРЪТ – Заканите десетина дена по – рано. Понеже са приходящи, живеят на друго място и като дойдат и се напият, не знаят какво правят.

СЪДЪТ КЪМ КАСАТОРЪТ  – Защо сигнализирахте тогава на тел. 112? Какво Ви провокира?

КАСАТОРЪТ – Да не ме заплашват. Да не ме клеветят. Има си ред и закони. В решението, защо не им пишат адресите на тези хора?! Аз искам да повдигна обвинение за клевета. Искам да се отмени решението и наказателното постановление. Твърдя, че не съм извършил нарушението.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми, касационни съдии, моля да оставите без уважение касационната жалба на Ж.Д.Б. и да постановите решение, с което да потвърдите решението на Районен съд гр. Червен бряг по н.а.х.д. № 283/2018 г. Установи се от обясненията, които са дадени по делото и сега в днешното съдебно заседание, че разправията със съседите е била десетина дни преди 30.08.2018 г., когато към 13 часа Ж.Д. се е обадил на тел. 112. Считам, че  обаждането на тел. 112 е извършено в нарушение на закона, тъй като не е било провокирано по никакъв начин, от поведението на съседите, които да са отправили закани или да са нарушили по някакъв начин негови права. Поради тези обстоятелства намирам, че правилно е издадено наказателното постановление, а решението на Районен съд гр. Червен бряг е правилно и законосъобразно и моля да го потвърдите.

КАСАТОРЪТ – Това, че при пристигането на органите на реда, понеже прокурорката явно се абстрахира от това, че съм се обадил десет дни по-рано, аз като няма никой, за какво да се обаждам. Изчаках да дойде някой, за  да ги предупреди.

Съдът счете делото за изяснено и ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.29 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: