ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ  касационен състав

На дванадесети март  две хиляди и деветнадесета година         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от  член – съдия КЪНЕВА

Касационно административно наказателно  дело № 1154 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10:08 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ – „РЕКС“ ЕООД чрез представляващ К.Б.П., редовно призован, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА – ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ – ПЛЕВЕН, редовно призован, се представлява от Ю.И.с пълномощно по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Антонова.  

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         Ю.И.– Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

         Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Приложени са писмени доказателства към касационната жалба относно начисленото обезщетение при прекратяване на трудовия договор на С.А.С.и документи за изплатени задължения по дължимото обезщетение на същото лице.

Ю.И.– Считам жалбата за неоснователна. Да се приемат представените доказателства, но искам да отбележа, че тези доказателства не са били представени по време на документалната проверка, а се представят в днешно съдебно заседание.

ПРОКУРОР АНТОНОВА -  Да се  приемат представените доказателства.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените към касационната жалба писмени доказателства под № 3 и № 4, тъй като в касационното производство е допустимо представянето на писмени доказателства. Същите са необходими за изясняване  на правния спор по същество, предвид което съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените към касационната жалба под № 3 и № 4 писмени доказателства, а именно: документ за начислено обезщетение при прекратяване на трудовия договор на С.А.С.и за изплащане на задълженията по дължимото обезщетения на същото лице.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

Ю.И.– Уважаеми касационни съдии, уважаема г-жо прокурор, моля да постановите решение, с което да оставите без уважение подадената касационна жалба срещу решението на Районен съд гр. Плевен. Считаме същата за неоснователна  и незаконосъобразна. Районен съд гр. Плевен е постановил едно правилно и законосъобразно решение, в съответствие с материалния и процесуалния закон и моля да го потвърдите.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, моля да оставите касационната жалба, подадена от „Рекс“ ЕООД без уважение, като неоснователна и да постановите решение, с което да потвърдите решението на Районен съд гр. Плевен по н.а.х.д. № 2373/2018 г. по описа на съда.

В  10.13 часа в съдебната зала влиза К.Б.П. – управител на „Рекс“ ЕООД.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Считам, че наложената минимална имуществена санкция в размер на 1500 лв. правилно е постановена, правилно е изготвено наказателното постановление. Предвид обстоятелството, че от доказателствата е видно, че изплащането е станало на 04.06.2018 г., т.е. след като е извършена проверката и са направени съответните констатации от страна на проверяващия орган Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен  считам, че няма основание за прилагане на разпоредбите на  чл. 28 от ЗАНН, поради което моля за потвърдите решението.

КАСАТОРЪТ – Моето становище е  едно и също. Дружеството работи коректно. Платено е възнаграждението, начислено е и всичко е направено по закон. Не е имало финансовата възможност да се изплати възнаграждението в срок.  На базата на лични взаимоотношения бяха направени пет наказателни акта срещу фирмата. При положение, че работната заплата във фирмата е 600-700 лв. основна работна заплата, за шофьори и хора, които са с отговорност да превозват пътници, да се направят пет акта заради двама човека, които са напуснали, то просто отношението е лично. Ще искам справедливостта, защото употребяването на тази прекомерна сила относно финансови субекти, които  работят честно по законите и изпълняват всички разпоредби на инстанциите, за мен трябва да отпадне този акт, като незаконосъобразен и използване на прекомерна сила относно икономическия субект „Рекс“ ЕООД и моля да разгледате делото и да отмените наказателното постановление.

СЪДЪТ КЪМ КАСАТОРА  – Конкретното  дело е за неизплатено обезщетение за неизползван платен годишен отпуск  на С.А.С.. Към касационната жалба сте представили доказателства за начисляване и подготвяни платежни нареждания, самото обезщетение, изплатено ли му е към момента?

КАСАТОРЪТ – Начислено е и следва да се изплати. Частично е изплатено обезщетението. Не мога да кажа точната дата.

Съдът счете делото за изяснено и ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.16 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: