ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На дванадесети септември две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 1146 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 11,13 часа се явиха на второ четене:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ОД на МВР – Плевен, чрез представляващ Директора на ОД на МВР – Плевен – редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от юрисконсулт П.Ф. с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НЕЛК Специализиран състав по неврологични и УНГ болести – редовно уведомен по реда на чл.137 ал.7 от АПК, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА М.А.Д. – редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕЛК Първи състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен – редовно уведомена по реда на чл.137 ал.7 от АПК, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ЛКК Клиника по УНГ при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен – редовно уведомена по реда на чл.137 ал.7 от АПК, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Агенция за хора с увреждания – София – редовно уведомена по реда на чл.137 ал.7 от АПК, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТП на НОИ – Плевен – редовно уведомена по реда на чл.137 ал.7 от АПК, не се представлява.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА РД „Социално подпомагане“ – Плевен – редовно уведомена по реда на чл.137 ал.7 от АПК, не се представлява.

         НЕ СЕ ЯВЯВАТ ВЕЩИТЕ ЛИЦА д-р С. А. и д-р Д. Д. – непризовани за днешното съдебно заседание.

 

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         Докладва, че в изпълнение на протоколно определение от предходно съдебно заседание, с което е допусната и назначена комплексна съдебно медицинска експертиза /СМЕ/ от две вещи лица – специалисти по лицево-челюстна хирургия /ЛЧХ/ и уши, нос, гърло /УНГ/, предвид липсата на вписани специалисти в списъците на съответните съдилища съдът е изпратил писма до множество лечебни заведения, находящи се на територията на цялата страна, с молба да бъдат посочени двама такива специалисти – лекари ЛЧХ и УНГ, които да изготвят назначената комплексна СМЕ.

         Постъпили са писма от запитаните лечебни заведения, в които последните са посочили, че или липсват такива специалисти, или същите не могат да изготвят назначената експертиза поради ангажираност или други причини, посочени в писмата.

Единствено Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД – гр.Габрово е посочил двама специалисти лекари, но и двамата имат  специалност УНГ.

         С определение № 1529 от 09.08.2019 г., предвид неуспешните усилия на съда да намери други специалисти по обективни причини, съдът е назначил тези двама лекари – специалисти УНГ, за изготвяне на комплексната СМЕ.

         Определението е съобщено на страните и жалбоподателят е възразил срещу изготвянето на експертизата от двама специалисти УНГ, като е поискал едното вещо лице в състава на комплексната експертиза да бъде специалист по ЛЧХ.

         С разпореждане № 3858 от 26.08.2019 г. съдът е указал на жалбоподателя да посочи специалист ЛЧХ поради обективната невъзможност на съда да издири такъв, като до настоящия момент жалбоподателят не е посочил такъв специалист.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ф. – Да се приемат доказателствата. По отношение на вещото лице заявяваме, че желаем в комплексната експертиза да участва специалист ЛЧХ, т.к. такъв е извършил бодовата инцизия, която е направена на М.Д. във връзка с болничния престой, който оспорваме. Заявявам, че до настоящия момент не сме намерили специалист по ЛЧХ, т.к. срокът беше кратък, поради което моля съда да изпрати нови запитвания до болниците, от които са отговорили, че поради ангажираност не могат да изпратят специалист, т.к. писмата са изпратени през летния сезон, когато специалистите ползват годишните отпуски, а към настоящия момент може да се намери специалист ЛЧХ, който да не е ангажиран, за да извърши експертизата. От друга страна, моля съда да ми даде възможност да продължим да търсим такъв специалист ЛЧХ. Основанията ни са, че до този момент специалистите си ползват съответните отпуски. Правим опит да се свържем със специалист ЛЧХ, моля да ни дадете поне 10 дни да търсим такъв. След като се получат отговори от болниците, ако не се намери специалист ЛЧХ, не възразяваме съдът да назначи експертизата с двама специалисти от другата специалност – УНГ, от Габровската болница.

         По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателство по делото молба вх.№ 2878 от 06.06.2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 3052 от 14 юни 2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото приложената към писмо вх.№ 3086 от 17.06.2019 г. квитанция за платен депозит за назначената от съда комплексна СМЕ.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 3576 от 15.07.2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 3696 от 22.07.2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 3851 от 31.07.2019 г., ведно с доклад вх.№ 01-6905 от 16.07.2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 3874 от 02.08.2019 г., ведно с приложеното към него уведомление от д-р Ст.Стоянов с изх.№3268/02.08.2019 г. и същото писмо, постъпило по електронна поща с вх.№ 3874 от 02.08.2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото отговор вх.№ 3934 от 08.08.2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 3950 от 09.08.2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото писмо вх.№ 4111 от 22.08.2019 г.

         Съдът намира, че следва да бъде дадена възможност за изготвяне на комплексната СМЕ от специалист УНГ и специалист ЛЧХ. На настоящия етап на производството не следва да се отменя определение № 1529 от 09.08.2019 г., с което в състава на експертизата са приети да участват две вещи лица, специалисти по УНГ, до намиране на възможности за участие на поне един специалист в областта на лицево-челюстната хирургия. За целта следва да бъдат изпратени повторно писма до лечебните заведения Военномедицинска академия – София, УМБАЛ „Света Анна“ АД – София, „Аджибадем сити клиник МБАЛ Токуда“ ЕАД – гр.София; МБАЛ „Проф.д-р Параскев Стоянов“ АД – гр.Ловеч; УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – гр.Варна, с молба да посочат един специалист в областта на лицево-челюстната хирургия, който да участва в състава на назначената комплексна СМЕ. На лечебните заведения, на които се изпраща повторно такова писмо, да се отбележи в писмото, че повторното изпращане е наложено от факта, че през летния период голяма част от специалистите са ползвали платен отпуск и молбата е при евентуална възможност на такъв специалист той да бъде посочен, за да участва в състава на експертизата. Следва да бъде дадена възможност и на жалбоподателя в 10-дневен срок от днешното съдебно заседание да посочи специалист в областта на лицево-челюстната хирургия, който да бъде назначен за вещо лице в състава на комплексната СМЕ, като обявява на страните, че в случай, че след постъпване на писмата от съответните лечебни заведения и изтичане на срока за жалбоподателя за посочване на такъв специалист, ако  такъв не бъде намерен, експертизата ще бъде изпратена за изготвяне така, както е възложена на двамата специалисти от лечебното заведение в гр.Габрово, специалисти в областта на УНГ.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДА СЕ ИЗПРАТЯТ писма на съответните лечебни заведения съобразно мотивите на настоящото определение.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя в 10-дневен срок от днешното съдебно заседание да посочи специалист лекар по лицево-челюстна хирургия.

         ОБЯВЯВА на страните, че в случай, че след постъпване на писмата от съответните лечебни заведения и изтичане на срока за жалбоподателя за посочване на такъв специалист, такъв не бъде намерен, експертизата ще бъде изпратена за изготвяне така, както е възложена на двамата специалисти от лечебното заведение в гр.Габрово, специалисти в областта на УНГ.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сочат и други доказателства.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 21 ноември 2019 г. от 11,00 часа, за когато жалбоподателят уведомен от днес, останалите страни – по реда на чл.137 ал.7 от АПК

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,33 часа.

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: