П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ФЕВРУАРИ                               2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: ИВО РАДЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 1033 по описа за 2018 г.

На именното повикване в 10.02 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ В.В.Ц. – редовно призован, не се явява, адв. Д.

         ЗА ОТВЕТНИКА НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ – СОФИЯ –  редовно призован, се явява гл. юрисконсулт Ц.Г.с пълномощно от днес

         КОНТРОЛИРАЩА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иво Радев

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. Ц.Г.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

 

Делото е образувано въз основа на постъпила искова молба от В.В.Ц. ***, подадена чрез пълномощника му адв. Ч.Д. ***, с която е предявен иск против Национална агенция по приходите – гр. София с правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ и цена 300 /триста/ лева, представляваща обезщетение за причинени на ищеца от ответника имуществени вреди, съставляващи разноски за адвокатско възнаграждение, платени по НАХД № 1394/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен. Претендират се и деловодни разноски за настоящото производство.

Направени са доказателствени искания да се изиска НАХД № 1394/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен, както и да се приеме представеното с ИМ като писмено доказателство решение № 594/12.07.2018 г., постановено по НАХД № 1394/2018 г.

Приложено е административното производство по НАХД № 1394/2018 г. по описа на РС – Плевен.

С Исковата молба е представен препис от съдебното решение по НАХД № 1394/2018 г. по описа на РС – Плевен.

АДВ. Д.: Поддържам Исковата молба. Да се приемат представените от нас доказателства. Да се приемат материалите по АНД №  1394/2018 г. по описа на РС – Плевен. Други доказателства няма да сочим. Да се приключи съдебното дирене.

ЮРК. Ц.Г.: Уважаеми господин съдия, оспорвам Исковата молба. Да се приеме административнонаказателната преписка към делото. Моля да приемете и приложите към делото справка-извлечение от електронната система на НАП, от която е видно, че ищецът дори към днешна дата не е депозирал изискуемата декларация по чл. 50  от ЗДФЛ, това е с оглед искането ни за прекомерност на разноските.

АДВ. Д.: Неотносимо е, но предоставям на съда.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Да се приеме.

 

Съдът намира, че следва да приеме и вложи по делото представените с исковата молба писмени доказателства по опис, материалите по НАХД № 1394/2018 г. по описа на РС – Плевен, както и разпечатка от информационната система на НАП, представена в заверен препис от процесуалния представител на ответника, а становище за относимостта на писмените доказателства към правния спор ще се вземе със съдебното решение.

Предвид горното, съдът

        

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените с исковата молба писмени доказателства по опис, материалите по НАХД № 1394/2018 г. по описа на РС – Плевен, както и разпечатка от информационната система на НАП – в заверен препис.

 

ОБЯВЯВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ ЗА ПРИКЛЮЧИЛО

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д.: Уважаеми господин председател, съобразно събраните писмени доказателства в настоящото производство, моля да приемете за установено, че е доказана претенцията на ищеца за наличие на вреда, вследствие на незаконосъобразен акт издаден от орган на НАП, поради което моля да се произнесете с решение, с което уважите изцяло неговата претенция. Моля на ищеца да бъдат присъдени сторените в настоящото производство съдебни разноски, за което представям списък.

ЮРК. Ц.Г.: Уважаеми господин председател, моля да постановите решение, с което да отхвърлите Исковата молба на ищеца като неоснователна и недоказана. Представям и моля да приемете писмена защита, в която са изложени подробни съображения.

ПРОКУРОР РАДЕВ: Уважаеми господин председател, считам че Исковата молба е доказана и основателна и следва да бъде уважена от съда. Считам, че по своето същество тя е доказана. Относно размера на претендираното обезщетение предлагам на съда да го уважи по справедливост.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.07 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: