ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и осми март  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 132  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11.30 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – М.Д.Д., редовно призован, се явява лично и с адв. Д. с пълномощно на лист 105 по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА ОД НА МВР - ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява, представлява се от ЮРК.Ф.с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. - Моля да дадете ход на делото.

ЮРК.Ф.– Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

С писмо вх. № 632 от ОД на МВР – Плевен е представена административната преписка и жалбата на лицето срещу заповед № УРИ 316з-163/14.01.2019 година на директора на ОД на МВР Плевен. В жалбата са изложени доводи за незаконосъобразност на същата, тъй като лицето е наказано за задължение, което не му е вменено по длъжностна характеристика. Моли за отмяна на заповедта, както и да бъдат присъдени деловодните разноски за държавна такса и адвокатски хонорар. Направени са искания да бъдат представени вътрешни правила за организация на експлоатацията материално-техническото осигуряване и отчетността на ППС, плавателна и летателна техника на МВР от 2014 г., типова длъжностна характеристика за длъжността „старши полицай“, пътна книжка серия ЕВ № 357873 и всички заповеди, уреждащи преминаването на МПС на ОД на МВР – Плевен, на годишен технически преглед, както и да бъде допуснат до разпит един свидетел при режим на довеждане.

С писмо вх. № 1506 от 21.03.2019 г.  са представени по опис документи.

Съдът докладва и представени с писмо с вх. № 1380 от 15.03.2019 г., заповеди по опис.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ - Запознати ли сте с доказателствата? Поддържате ли жалбата?

АДВ. Д. Поддържаме жалбата и исканията. С тези допълнителни доказателства, не сме запознати. Такива не бяха пристигнали при предходното ни идване в деловодството. Може би има някакъв пропуск, с тези, които са изпратени на 15.03.2019 г. Само вътрешните правила, защото длъжностни характеристики, пътна книжка бяха вътре в делото. Запознати сме с тях. Нека да бъдат приети и вложени като доказателства. Заповедите, които сме поискали, в т. 4  преминаване на МПС на годишен технически преглед, на протоколи и формуляри, които съпътстват този процес, не са представени. Не ги видях. Може да съм направил пропуск. 

ЮРК.Ф.– За коя година искате това преминаване на годишен технически  преглед? За 2017 г. е представен.

АДВ. Д. – Предходен. Заповеди, които са на директора, които уреждат тази процедура.

ЮРК.Ф.– Няма други такива заповеди  на директора, защото в момента годишен технически преглед се осъществява от няколко години от външна фирма. Колите са зачислени на домакините на съответните РУ и те сами, по собствена преценка ходят на годишен технически преглед, според това, на коя дата им изтича. Няма график утвърден от директора за годишен технически преглед и няма заповед, с която да се задължава някой от служителите да отиде на технически преглед, издадена от директора. Всички правила, във връзка с преминаването на колите, съответните обслужвания са свързани с вътрешните правила, които са представени по делото.

АДВ. Д. – Ще се опитам да помогна на колежката, защото това което заяви преди малко е очевидно невярно. Нека да представи заповед с  рег. № 316р-32515 от 05.10.2018 г. на директора на Дирекция Вътрешни работи – Плевен. На директора на ОД на МВР – Плевен. Нека да представи онези правила, които са утвърдени, вътрешни правила за организация на експлоатацията на материално-техническото осигуряване, утвърдени със заповед  № Із-305 от 21.02.2018 г., изменени със заповед № 8121з-1043 от 29.08.2018 г. на министъра на вътрешните работи.

ЮРК.Ф.– Значи, заповед № Із-305 от 21.02.2018 г я има и е представена и мисля че не е от 2018 г.

АДВ. Д. – Не знам. Аз я имам от 21.02.2018 г.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Коя заповед?

ЮРК.Ф.– Заповед № Із-305.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Къде е представена?

АДВ. Д. – Това е на 21.02.2018 г. Не знам къде.

ЮРК.Ф.–Това е заповедта, с която се утвърждават вътрешните правила, първата. Започва с министерския печат. От министерството, които са изпратени.  

СЪДЪТ КЪМ ЮРК.Ф.– Няма такава. Поне не е описана. Той иска от 2018 г.

АДВ. Д. – В тази заповед от 05.10.2018 г., Вашият директор се е позовал на тези заповеди, които току-що цитирах.

ЮРК.Ф.– Значи, Вие искате заповед № 316р-32515 да Ви представим и да търсим има ли издадена такава заповед на министъра № Із-305 от 21.02.2018 г.

АДВ. Д. – Да. Имате я. Да се приемат другите, всичките, които са представени.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: писмо вх. № 632 от ОД на МВР – Плевен с представена административната преписка по опис от № 1 до № 17 и жалбата на лицето срещу заповед № УРИ 316з-163/14.01.2019 година на директора на ОД на МВР Плевен.;  писмо вх. № 1506 от 21.03.2019 г.  са представени по опис документи; представени с писмо с вх. № 1380 от 15.03.2019 г., заповеди по опис.

 АДВ. Д. – Уважаема г-жо Съдия, водим свидетел. Това е домакинът на РУ-Пордим, на който е зачислен автомобилът за обстоятелствата, предприемал ли е действия за преминаване на процесният автомобил, описан в заповедта, която се атакува да премине годишен технически преглед, ако не е преминал, какви са били пречките. Също така, за тези пречки при преминаване на автомобила на преглед,  дали е уведомявал неговия административен ръководител или друг негов ръководител? Свидетелят се казва В.С.С.. Намира се пред залата. Водим го.

ЮРК.Ф.– Аз възразявам срещу искания разпит на посочения свидетел. Считам, че тези обстоятелства могат да се установят от писмени доказателства, а именно можем да представим къде се намират тези талони за преминаване на годишен технически преглед. Ако допуснете този свидетел до разпит, то Ви моля при режим на довеждане да допуснете и друг свидетел: Н.П.– служител  на сектор ФОУССД при ОД на МВР – Плевен, във връзка с това къде преминават автомобилите на технически преглед, кой ги води, идвал ли е домакинът на районното управление да вземе талоните и да иска талоните извършване на технически преглед. Моля  двамата свидетели да бъдат разпитани в едно съдебно заседание, за да не се налага допълнителен разпит и очни ставки.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Тук има, че е минал на 01 октомври на преглед, а лицето е наказано за това, че в периода от 27.09.2018 г. до 01 октомври не е осъществил контрол.

АДВ. Д. – Тъй като направих искане за тези изменените правила за експлоатация и т.н. с двете заповеди, които посочих на министъра на вътрешните работи, нека да представи ответната страна и протокол, от който е видно, че жалбоподателят е запознат с тях. По отношение на искането за разпит в открито съдебно заседание, предоставям на вас.

По искането за задължаване на ответника  да представи заповед № Із-305 от 21.02.2018 г., на министъра на вътрешните работи, както и протоколи за запознаване на оспорващия със същата, съдът намира искането за относимо и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА събирането на това доказателство и УКАЗВА на ответника в 14 дневен срок от днес ДА ПРЕДСТАВИ заверен препис на заповед № Із-305 от 21.02.2018 г., ведно с протоколи за запознаване  на оспорващия със същата  с препис за ответната страна.

По отношение на искането за разпит като свидетел на мл. инспектор В.С.С. – домакин, на лист 58 по делото са налични писмени обяснения от същия и съдът намира, че не следва да бъде разпитван, тъй като са налични писмени доказателства, а именно сведения от същия и доказателства относно преминаване на технически преглед на автомобила на  лист 65 по делото,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДОПУСКА до разпит като свидетел  В.С.С. – домакин в РУ – Пордим.

По искането на ответника за допускане до разпит като свидетел на Н.П.- служител ФОУССД при ОД на МВР – Плевен, съдът намира искането за неотносимо към предмета на спора и

 

ОПРЕДЕЛИ:

НЕ ДОПУСКА до разпит като свидетел Н.П.- служител ФОУССД при ОД на МВР – Плевен.

ЮРК.Ф.– Имам допълнителни доказателства, които представям. Това са: удостоверение относно заемана от 14.01.2019 г. длъжност на лицето М.Д., както и за наказващия орган – К. Н. от 14.01.2019 г., протокол за запознаване на жалбоподателя с длъжностната му характеристика, заявление за ползване на платен годишен отпуск на жалбоподателя за периода 30.11.2018 г. до 07.12.2018 г., протокол за запознаване с нормативни документи от 05.12.2016 г., в който под т. 9 жалбоподателят се е запознал с вътрешните правила за организация на експлоатацията, материално-техническото осигуряване и отчетността на пътните превозни средства в МВР, утвърдени с министерска заповед № Із-305 от 21.02.2014 г.

АДВ. Д. – Да се приемат.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото:  представените в днешното съдебно от процесуалния представител на ответника: заявление рег. № 940р-73339 от 19.11.2018, протокол от 18.02.2016 г., удостоверение без номер и без дата от началник сектор КАПОЧР отдел „Административен„ ОД на МВР – Плевен и протокол от 05.12.2016 г.

С оглед попълване на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА същото за 30.05.2019 г. от 10.30 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.52 часа.

 

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: