ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На двадесет и трети януари две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  1132 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 13.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Д.К.Й. – редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА” – СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Н.У. с пълномощно от днес.  

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

Съдът разпореди да бъдат свалени белезниците от ръцете на лишения от свобода Д.К.Й..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ Й. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА  

В Административен съд - Плевен е подадена искова молба и уточнение към нея от лишения от свобода Д.К.Й., изтърпяващ наказание в Затвора Белене, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ София, с която се претендира присъждане на обезщетение за периода от 19.03.2017 г. до 04.12.2018 г. в размер на 25000 лева за причинени неимуществени вреди, довели до увреждане и влошаване на здравословното и психическо състояние, следствие на незаконосъобразно бездействие на администрацията на затвора и медицинската служба към него за изпращане на вторична операция за премахване на киршнерови игли и серклажна тел във вид на осморка, поставени в левия крак.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание.

На ищеца е указано, че следва да докаже фактите и обстоятелствата, на които основава иска си, като съгласно чл. 284, ал. 5 от ЗИНЗС настъпването на неимуществените вреди се предполага до доказване на противното.

Ответникът е задължен да представи конкретно посочени в съдебния акт документи.

По делото от ищеца са представени епикриза и амбулаторен лист от 19.01.2018 г. Направено е доказателствено искане за допускане и разпит в качеството на свидетел на д-р М.Р. *** за конкретно посочени в исковата молба обстоятелства.  

От страна на ответника са представени изисканите от съда доказателства, както по факс, така и в оригинал.

ИЩЕЦЪТ Й. – Това е моята искова претенция, за този период и тази сума. Представям и моля да приемете три броя амбулаторни листи.  Поддържам исковата си претенция. На този етап няма да представям други писмени доказателства. Да се приемат доказателствата по делото.  

Съдът констатира, че представените амбулаторни листи са налични по делото и връща същите на ищеца.   

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, моля да бъдат приети представените по делото доказателства. Аз също има доказателствени искания. Видно от приложената справка за изтърпяване на наложеното наказание Д.К.Й. е задържан на 21.01.2017 г., преведен е в Затвора белене на 13.04.2017 г. В тази връзка исковата му претенция за периода от 19.03.2017 г. до датата на превеждането му в затвора Белене няма как да бъде насочена за бездействие на медицинските специалисти и на администрацията на затвора, тъй като той не е бил в Затвора Белене. Вие посочвате като начало на исковата си претенция датата 19.03.2017 г., какво се е случило тогава?

ИЩЕЦЪТ Й. – Тогава дойдох в затвора.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Това не е датата на постъпването Ви в Затвора Белене. Бих искал ищецът да представи доказателства, на които основава началото на исковата молба – 19.03.2017 г. От приложените амбулаторни листи е видно, че на дата 11.01.2018 г. е прегледан от д-р И. Ц.. Моля съда да задължи ищеца да представи доказателства за първата дата, за която е ангажирал медицински специалист за неговия проблем. За първия му преглед за тези оплаквания му е издаден първият му амбулаторен лист от 11.01.2018 г.

ИЩЕЦЪТ Й. – Господин М. ми беше отряден, говори с него и после отидохме при доктора. В писмен вид нямам документи. Не съм подавал писмени молби. Отивам и казвам, че ме боли кракът, а те ми казват, че сега е топло и няма как да бъде направена операция. Фелдшерката, която се казва С. ме пита дали имам пари да си заплатя операцията. Аз и казах, че нямам никакви пари и тя ме пита тогава каква операция искам. Казвал съм на отрядния и той ми каза, че ще се съберат и ще го коментират.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства по делото. Нямам доказателствени искания. Да бъдат уважени направените доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Ищецът твърди че му е скъсана серклажна тел, а видно от амбулаторните листи няма такова заключение на специалист.

ИЩЕЦЪТ Й. – То не скъсано, а се е откопчило от място си. Има рентгенови снимки, но на мен не ми ги дават защото съм нямал право да ги взема.

ЮРИСКОНСУЛТ У. –Има рентгенови снимки в досието и аз мога да ги представя. До момента не са представени защото няма как да бъдат копирани.  

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с исковата молба от лишения от свобода Д.К.Й. писмени доказателства, а именно: Епикриза от 19.02.2016 г. от „МБАЛ-Търговище“ АД, гр. Търговище; амбулаторен лист № 123 от 19.01.2018 г. и искане за образно изследване от 24.02.2016 г. с резултати от образното изследване.

ПРИЕМА по делото представените с писмо вх. № 244/16.01.2019 г. от ответника документи, а именно: справка за лишения от свобода Д.К.Й. *** с приложени копия от страници на дневниците за регистриране на молби и жалби на лишения от свобода за 2017 г. и 2018 г. от постъпването му в Затвора Белене – 4 стр.

ПРИЕМА изпратените по факс с писмо вх. № 323/21.01.2019 г. от ответника медицински документи, а именно: писмо рег. № 178/21.01.2019 г.; амбулаторен лист № 92/11.01.2018 г.; амбулаторен лист № 123/19.01.2018 г.; амбулаторен лист № 377/13.07.2018 г.; направление за хоспитализация/лечение по амбулаторни процедури № 3/13.07.2018 г.; медицинска справка за лишения от свобода Д.Й. с № 1071/21.03.2016 г. от Затвора Белене; писмо № 261/19.02.2016 г. от ОЗ „Охрана“ гр. Разград; както и представените такава в оригинал с писмо вх. № 370/23.01.2019 г.

Съдът намира, че за изясняване на всички факти и обстоятелства по делото следва ответникът да бъде задължен да представи справка за здравословното състояние на ищеца за исковия период - каква медицинска помощ му е указана и за какви заболявания.

Ответникът следва да бъде задължен да представи и заверено копие от медицинското досие на лишения от свобода Д.К.Й., като при наличие на рентгенови снимки, същите да бъдат представени в оригинал и след приключване на делото с влязъл в сила съдебен акт, ще бъдат върнати на ответника.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дневен срок от днес, да представи по делото справка за здравословното състояние на ищеца за исковия период с конкретно посочване каква медицинска помощ е указана и за какви заболявания.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дневен срок от днес, да представи по делото заверено копие от медицинското досие на лишения от свобода Д.К.Й., като при наличие на рентгенови снимки, същите да бъдат представени в оригинал и след приключване на делото с влязъл в сила съдебен акт, ще бъдат върнати на ответника.

Съдът намира, че с оглед твърденията в исковата молба, на ищецът следва да бъде указано, че не сочи свидетели, с които да докаже твърдяните психични проблеми настъпили следствие на твърдяното бездействие на ответника.

Съдът намира, че следва да бъде уважено доказателственото искане на процесуалния представител на ответника и ищецът да бъде задължен да представи по делото данни, на какво се основава началната дата на исковия период, с оглед на обстоятелството, че е постъпил в Затвора Белене на 13.04.2017 г., както и да представи доказателства дали е сезирал затворническата администрация с молби да му бъде указвано съдействие за медицински преглед за сочения здравословен проблем.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

УКАЗВА на ищеца, че не сочи свидетели, с които да докаже твърдяните в исковата молба настъпили психични проблеми в следствие на твърдяното бездействие на затворническата администрация.

ЗАДЪЛЖАВА ищеца да представи по делото данни, на какво се основава началната дата на исковия период, с оглед на обстоятелството, че е постъпил в Затвора Белене на 13.04.2017 г., както и при възможност, да представи доказателства дали е сезирал затворническата администрация с молби да му бъде указвано съдействие за медицински преглед за сочения здравословен проблем.

Съдът намира, че следва да бъде уважено направеното доказателстсвено искане в исковата молба и до разпит в качеството на свидетел да бъде допуснат д-р М.П.Р., при режим на призоваване по месторабота в „МБАЛ-Търговище“ АД, гр. Търговище за посочените в исковата молба обстоятелства.

Определя депозит за призоваване в размер на 40 лева, които да бъдат внесени в 7-дневен срок от днес от ищеца чието е доказателственото искане.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел д-р М.П.Р., при режим на призоваване по месторабота в „МБАЛ-Търговище“ АД, гр. Търговище за посочените в исковата молба обстоятелства.

ОПРЕДЕЛЯ депозит за призоваване на допуснатия до разпит свидетел в размер на 40 лева, които да бъдат внесени в 7-дневен срок от днес от ищеца чието е доказателственото искане.

След внасяне на депозита да се изпрати призовка на допуснатия до разпит свидетел.

ИЩЕЦЪТ Й. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Нямаме на този етап други доказателствени искания.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Нямаме на този етап други доказателствени искания.  

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 06.03.2019 г. от 13.30 часа, за когато на ищеца да се изпрати съобщение, ответникът и Окръжна прокуратура – Плевен уведомени от днес. След внасяне на депозита да се изпрати съобщение на допуснатия до разпит свидетел.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13.49 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: