ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                           Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                             ПЕТИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ФЕВРУАРИ             2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Прокурор: НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 1130 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ С.Т.Т. – редовно призован, не се явява, не се представлява

         ОТВЕТНИКЪТ ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – СОФИЯ – редовно призован, не се представлява

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР РАЧЕВА: Госпожо съдия, моля да не давате ход на делото. Моля да оставите без уважение исковата молба  или да прекратите производството, тъй като тя вече е била оставяна без движение с указание за отстраняване на нередовности.  Въпреки това ищецът не е конкретизирал размера на иска за неимуществени вреди и размера на иска за имуществени вреди, а е посочил обща сума за претендираните имуществени и неимуществени вреди. Считам, че тази нередовност е пречка ответникът- Прокуратурата на Република България адекватно и пълноценно да се защити по предявения иск.

В съдебната зала влиза майката на ищеца К.П.Т..

К.Т.: Майка съм на ищеца и идвам на делото. Не разполагам с писмено пълномощно от С.Т. за процесуално представителство.

         Съдът намира, че не следва да бъде допускана като пълномощник на ищеца неговата майка, тъй като същата не представя писмено пълномощно от ищеца за процесуално представителство от една страна. От друга страна законът допуска пълномощникът да бъде упълномощен и устно, но ищецът не се явява в днешното съдебно заседание, поради което няма как да бъде упълномощен негов процесулен представител, и на последно място не се представят доказателства за наличие на родствена връзка по смисъла чл. 32 от ГПК.

Воден от горното, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ДОПУСКА като пълномощник на ищеца неговата майка К.П.Т..

С оглед възражението на контролиращата страна, че не е уточнена цената на иска по пера, което ще затрудни защитата на ответника, съдът намира, че такова искане от страна на контролиращата страна е недопустимо, тъй като не могат да се защитават чужди права пред съд.

От друга страна обаче, съдът действително констатира, че заявената претенция е за обезвреда както за имуществени, така и за неимуществени вреди, които не са конкретизирани поотделно, а е посочена една обща цена на иска в размер на 5000.00 лева. Следва да бъде дадена възможност на ищеца да посочи в рамките на общо заявената претенция от 5000.00 лева, какви са претенциите му за обезвреда по пера. Какъв размер от тези 5000.00 лева претендира за обезщетение за имуществени вреди и какъв размер от тези 5000.00 лева претендира за обезщетение за твърдените и причинени нему неимуществени вреди.

Такова уточнение е необходимо, тъй като ще даде възможност на ответника да се защити пълноценно по така предявените претенции.

Воден от горното, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

         НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба на С.Т.Т. срещу прокуратурата на Република България.

УКАЗВА на ищеца в 7-мо дневен срок от датата на получаване на съобщението, което да му бъде изпратено на посочения в исковата молба електронен адрес, да направи уточнение в следния смисъл:

Каква е цената на исковата претенция за обезвреда за имуществени вреди в рамките на общо претендирата такава от 5000.00 лева

Каква е цената на исковата претенция за обезвреда за неимуществени вреди в рамките на общо претендираната такава от 5000.00 лева.

Предупреждава ищеца, че ако в указания 7-мо дневен срок не уточни претенциите си относно цената на иска по пера, исковата молба ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено.

С оглед процесуална икономия съдът намира, че следва да отсрочи делото за нова дата, за която в случай на отстраняване на нередовностите от ищеца страните да се считат за редовно призовани, а при неотстраняване на нередовностите съдът ще се произнесе с нарочен писмен акт, за който страните ще бъдат уведомени.

Воден от горното, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 28 март 2019 г. от 9.30 часа, за когато ищецът и ответникът уведомени по реда на чл. 137, ал. 7 от АПК, контролиращата страна -уведомена от днес.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.42 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: