ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                  Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН

                                                                            ТРИЧЛЕНЕН състав

 

На първи февруари две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

1.     ЕЛКА БРАТОЕВА

2.     КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Прокурор ИВО РАДЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Административно дело № 1129 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 11.04 часа се явиха:

         ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН ЙОРДАНКА АНТОНОВА - редовно призована, се явява лично.

         ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЕЛЕНЕ – редовно призован, не изпраща процесуален представител.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иво Радев.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         Постъпили са материалите по административната преписка.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Поддържам протеста, който е внесла Окръжна прокуратура - Плевен. Да бъдат приети представените доказателства.

         ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се приемат писмените доказателства, запознат съм с тях.  

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото административната преписка по приемане на подзаконовия нормативен акт, чиито отделни тестове се оспорват, както и представената такава с протеста на Окръжна прокуратура – Плевен, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото административната преписка постъпила с писмо вх. № 5190/28.12.2019 г., както и приложената такава с протеста на Окръжна прокуратура – Плевен.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Нови доказателства няма да сочим. Да се приключи съдебното дирене.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Няма да сочим нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът счита, че следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми административни съдии, поддържам протеста, който Окръжна прокуратура – Плевен е внесла. Насочен е срещу разпоредбата на чл. 9, ал. 2 и чл. 35, ал. 1, т. 1 от Наредба № 11 по чл. 45а от Закона за общинската собственост за реда и условията за настаняване в общински жилища на територията на Община Белене. Разпоредбата на чл. 9, ал. 2 от Наредба № 11 гласи, че при оценките на притежаваното недвижимо имущество по ал. 1 се установяват от комисията по чл. 14, за което гражданите заплащат режийни разноски в размер на 0,5% от стойността на имота. Намираме, че тази чест от разпоредбата отнасяща се до определяне на режийни разноски в размер на 0,5% противоречи на разпоредбата на чл. 141, ал. 4 от Конституцията на Република България и на разпоредбите на чл. 6 и чл. 7 от ЗМДТ, тъй като се въвежда нова такса, която не е въведена със закон. Разпоредбата на чл. 35, ал. 1, т. 1 гласяща, че наемател на общинско жилище, който е настанен в него по административен ред може го закупи ако отговаря на следните условия: т. 1 да е български гражданин, тази разпоредба противоречи с разпоредбата на ЗОС, където новата редакция на чл. 43 от този закон с изменението от 2004 г. отпада изискването нуждаещите се лицата да са български граждани, а това е запазено в Наредба № 11, поради което ние намираме, че разпоредбите на тези два текста противоречат на по-висока степен нормативен акт и по този начин се явяват незаконосъобразни. Моля да постановите решение, с което да ги отмените. Претендираме разноски в размер на 20 лева като внесена такса във връзка с публикуването на съобщението в ДВ.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Уважаеми административни съдии, считам протеста за мотивиран, законосъобразен и обоснован, поради което считам, че следва да бъде уважен от Вас. В този вид протестираната разпоредба следва да бъде отменена поради противоречие със закона. Считам, че са основателни претенциите на Окръжна прокуратура – Плевен относно направените по протеста разноски.  

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.06 часа.

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: