ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                  Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН

                                                                            ТРИЧЛЕНЕН състав

 

На дванадесети февруари две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 1128 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

         ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА ПРОТЕСТИРАЩИЯТ ПРОКУРОР ПРИ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН  - ИВАН ШАРКОВ, редовно призован, представител не се явява.

         ЗА ОТВЕТНИКА -  ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛЕВСКИ, редовно призован, представител не се явява.    

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА -  ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА - Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че с оглед редовното призоваване на страните не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

По делото е приложена административната преписка. Представени са изисканите с определението за насрочване писмени доказателства. Обнародвано е обявление за оспорването.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да приемете представените доказателства. Относими са към спора.

Съдът счита, че следва  да бъдат приети приложените с административната преписка и допълнително представени от ответника писмени доказателства и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените писмени доказателства по опис, а именно: протест с вх. № 4901/06.12.2018 г. от Иван Борисов Шарков – прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен срещу чл. 27, ал. 2, т. 1 в частта „български“ от Наредба № 9 за реда и условията за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд на Община – Левски, приета с решение № 296/14.04.2005 г. и с последно изменение прието с решение № 216/24.11.2016 г. на Общински съвет – Левски; писмо с вх. № 5202/28.12.2018 г. от ОбС – Левски с приложено заверено копие на административната преписка, съдържаща: Предложение с вх. № РД 08.00-409/30.03.2005 г. от кмета на Община Левски за приемане на Наредба за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд; Предложение от ПК по опазване на законността и обществения ред; Покана за заседание на ОбС – Левски с изх. № РД 08.00-477/07.04.2005 г.; Препис – извлечение от Протокол № 21 от 14.04.2005 г. на ОбС – Левски; Наредба за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд; Наредба № 9 за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд, актуална към настоящия момент; обявление за обнародване в ДВ бр. 7/22.01.2019 г. и писмо с вх. № 345/22.01.2019 г. от ОбС – Левски с приложени: Заповед на Областен управител – Плевен от 04.11.2003 г. за свикване на първото заседание на новообразувания ОбС – Левски за мандат 2003-2007 г. с приложен списък, с имената и броя на общинските съветници; Присъствен списък от заседание № 21 на ОбС – Левски, проведено на 14.04.2005 г., когато се приема Наредба № 9.

ПРОКУРОР АНТОНОВА -  Няма да соча други доказателства. Моля да дадете ход по същество.

С оглед изчерпване доказателствените искания на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА  - Уважаеми административни съдии, моля да уважите протеста, който е внесен от прокурор Иван Шарков от Окръжна прокуратура – Плевен. Същият е насочен срещу разпоредбата на чл. 27, ал. 2, т. 1 в частта относно  „български“ от Наредба № 9 за реда и условията за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд на Община – Левски. Тази наредба е приета с решение № 296/14.04.2005 г.  като  последното изменение е прието с решение № 216/24.11.2016 г. на Общински съвет – Левски.   В частта, където е посочено, че става въпрос за български граждани, нуждаещи се от жилище, тази разпоредба е незаконосъобразна, тъй като противоречи на чл. 75, ал. 2 и чл. 76, ал. 3 от АПК и чл. 15 от Закона за нормативните актове и най - вече на  разпоредбата на чл.  26, ал. 2 от Конституцията на Република България. Считам, че със законодателната реформа на Закона за общинската собственост, която се провежда с обнародване в ДВ бр. 101 от 2004 г. е отпаднало изискването нуждаещите се от жилище да са само български граждани, т.е. гражданството вече е без значение за придобиване на това право, поради което Общински съвет – Левски е приел незаконосъобразна разпоредба, която противоречи на по-висок по степен нормативен акт. Моля да постановите решение, с което да отмените разпоредбата на чл. 27, ал. 2, т. 1 от Наредба № 9 за реда и условията за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд на Община – Левски в частта й относно „български“. Моля да присъдите в полза на Окръжна прокуратура гр. Плевен и  20 лв. такса, внесена за публикация в Държавен вестник.

Съдът счете делото за изяснено и ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.11 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: