ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На осемнадесети януари две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия БРАТОЕВА

Касационно административно дело №  1120  по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА В.М.Н., редовно призован, се явява лично.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОТВЕТНИКЪТ Н. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

С жалбата са представени писмени доказателства – заповед рег. № 316з-2443/19.07.2018г., справка за лице – АИС „Български документи за самоличност“, удостоверение от Държавна агенция за българите в чужбина и извлечение от национален паспорт 51№6134702.

ОТВЕТНИКЪТ Н. –  Запознат съм с жалбата. Да се приемат представените доказателства. Нови писмени доказателства няма да соча.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се примат представените доказателства.  Нови няма да представяме и нямаме доказателствени искания.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото представените с касационната жалба доказателства, след което да обяви съдебното дирене за приключило и да даде ход по същество.

Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото представените с касационната жалба писмени доказателства:  заповед рег. № 316з-2443/19.07.2018г., справка за лице – АИС „Български документи за самоличност“, удостоверение от Държавна агенция за българите в чужбина и извлечение от национален паспорт 51№6134702.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОТВЕТНИКЪТ Н. –  Уважаеми административни съдии, считам за неоснователна жалбата, защото от удостоверението  за раждане се вижда, че аз не съм записан при раждането си като руски гражданин. Това е сторено 20 дни по-късно в населеното място, където живея и в момента. Щом съм роден в Русия, придобивам според тях руско гражданство автоматично. Много по-късно, на 14 години, аз имам дадено и руско гражданство, но това няма нищо общо. Затова, че не ми е бил издаден български акт за раждане когато съм доведен аз нямам вина. Аз  съм регистриран в ЕСГРАОН, имам ЕГН и там фигурирам като български гражданин. По-късно никой не ми е обърнал внимание на моето искане да ми издадат акт за раждане. На 14 години ми отказаха да ми издадат документ за самоличност и  тогава се сдобих с руски паспорт.  Аз съм си записан в регистрите като български гражданин. Имам валидно ЕГН.  Считам, че решението на Районен съд - Плевен е правилно и следва да бъде потвърдено.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми административни съдии, след като се запознах с материалите по делото и слушах с интерес това, което каза касационния ответник, считам  че следва да бъде отменено решението на районния съд и делото да бъде върнато за ново разглеждане, за да бъдат изяснени всички обстоятелства, тъй като не е обсъдено обстоятелството, че ответникът има ЕГН. Следва да се събират доказателства за тези обстоятелства, които твърди той в днешното съдебно заседание които не са били предмет на разглеждане от първоинстанционния съд. Моля да върнете делото.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,17 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: