П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ВТОРИ АПРИЛ                                                             2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 112 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 11.11 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.С.Б. – редовно призован, не се явява. За него явява адв. М. с пълномощно по делото и от днес.

         ЗА ОТВЕТНИА  ДИРЕКТОРА НА ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно призован, се явява гл. юрк Ф.с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

         ЮРК. Ф.: Да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки аз даване ход на делото, предвид което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Производството по делото е образувано по жалба на И.С.Б. ***, подадена чрез адв. М.М. от ПлАК с посочен съдебен адрес ***, , против заповед № УРИ 316з- 4163/12.12.2018г. на директора на ОД на МВР- Плевен, с която на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „писмено предупреждение“ за срок от 3 месеца, на основание чл.194, ал.2, т.1; чл.197, ал.1, т.2; чл.199, ал.1, т.5 и чл.204, т.3 от ЗМВР. Представена е административната преписка по издаване на оспорения акт.

         АДВ. М.: Поддържам жалбата. Да се приеме преписка.

ЮРК. Ф.:  Жалбата е неоснователна. Да се приеме преписката.  

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото писмените доказателства по опис, предоставени от ответника с писмо вх. № 462/25.01.2019 г., както и писмените доказателства представени с писмо вх. рег. № 1047/28.02.2019 г., а именно заповед № 8121з-120/02.02.2018 г. издадена от Министъра на вътрешните работи, с която са утвърдени Вътрешни правила за организацията и реда за осъществяване на дежурство в МВР, предвид което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства предоставени от ответника с писмо вх. рег. № 462/25.01.2019 г. по опис, както и писмените доказателства представени с писмо вх. рег. № 1047/28.02.2019 г., а именно заповед № 8121з-120/02.02.2018 г. издадена от Министъра на вътрешните работи, с която са утвърдени Вътрешни правила за организацията и реда за осъществяване на дежурство в МВР.

АДВ. М.: Уважаеми г-н Председател, ще Ви моля  да допуснете до разпит при режим на призоваване свидетелят П.Е. – ОД на МВР - Плевен, за  обстоятелството дали наистина както жалбоподателят твърди е уведомен за сигнала, получен на тел. 112 за процесния случай. Смятам, че разпитът на този свидетел би допринесъл за изясняване точно на спора, дали жалбоподателят е направил всичко необходимо във връзка със своите правомощия, за да уведоми съответните компетентни органи.

ЮРК. Ф.: За допълване на административната преписка,  представяме удостоверение от началник сектор КАПОЧР при отдел „Административен“ при ОД на МВР – Плевен  относно заеманата към 12.12.2018 г. длъжност от жалбоподателя и заемана към същата дата длъжност от дисциплинарно-наказващия орган. Представям и моля да приемете протокол от извършено запознаване срещу подпис на жалбоподателя с Вътрешните  правила за организацията и реда за осъществяване на дежурствата в МВР, утвърдени с министерска заповед № 8121з120 от 02.02.2018 г.  От протокола видно, че жалбоподателят се  запознал с тези правилата преди извършване на дисциплинарното нарушение. Представяме  заповед № 8121з-419 от 18.01.2018 г., относно утвърждаване на правила за организацията на дейността на районните центрове 112 и взаимодействието им със службите за спешно реагиране. Представяме и извадка от централизираната автоматизирана информационна система за документооборот,  че тази заповед, с правилата към нея е предоставена на структурното звено, към което се числи жалбоподателят за запознаване. По отношение искането за допускане до разпит на свидетел П.Х.Е.- зам. директор на ОД на МВР – Плевен, възразявам срещу искането за допускането му до разпит, тъй като в административната преписка са налични негови сведения с рег. № 316р- 29965 от 12.09.2018 г., в която исканият свидетел дава подробни сведения за това дали е запознаван оперативният дежурен  за получения сигнал на 112 и от къде знае за случая. Считам, че неговите показания не са свързани и  не само с предмета на спора, но няма да допринесат за изясняване на това извършил ли е или не жалбоподателят визираното дисциплинарно нарушение. В заповедта е посочено, че той е наказан за неизпълнение на разпоредби ЗМВР издадени въз основа на негови подзаконови нормативни актове, т.е. дали изпълнил разпорежданията на посочените с министерска заповед № 8121з120 от 2018 г. задължения. В случая сведенията,  които ще даде зам. директорът на ОД на МВР – Плевен не могат да допринесат за изясняване на фактическата обстановка, още повече, че такива подробно са дадени. От друга страна, в жалбата посочено, че жалбоподателят е уведомил за  подадения сигнал началника сектор „ПП“ при ОД на МВР – Плевен - И. М.И.. В проверката са събрани данни, че действително И. М.И. е уведомен за сигнала, но считам, че същият следва допуснат до разпит като свидетел,  с оглед на това дали жалбоподателят е искал от него съдействие, в какво се изразява това съдействие, ако въобще му е поискан, както и има ли той компетентност да се намесва в работата на оперативния дежурен и да извършва съответните проверки и разпореждания във връзка с подадения сигнал на тел. 112. Тези свидетелски показания са необходими за изясняване на обективната истина по делото и Ви моля същият да бъде допуснат като свидетел при режим на довеждане.

АДВ. М.: Да се приемат писмените доказателства.  Не възразявам. Не се противопоставям по направеното искане за допускане до разпит на посочения свидетел. Поддържам искането за разпит на свидетел, защото в писмените му  обяснения заявява, че не си спомня дали жалбоподателят му се е обаждал.

ЮРК. Ф.:  В писмените сведения, той заявява, че не се е обадил жалбоподателя. На него се е обадил кметът  на с. Къшин, който  е подал сигнала на тел 112: „Нямам спомен оперативният дежурен да ме е уведомявал за получен сигнал на тел. 112 от кмета на с. Къшин г-н П.П.. Това е, което мога да кажа по случая.“. Има подробни обяснения.  

         Съдът намира, че с оглед наличните в административната преписка обяснения от сочения като свидетел от страна на жалбоподателя  П.Е., не е налице необходимост от неговия непосредствен разпит пред съда за обстоятелствата посочени в горното сведение. Следва да се приемат представените от ответника писмени доказателства,  както и да се допусне свидетел при довеждане, а именно  И. М.И. за посочените от юрк. Ф.обстоятелства.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д ЕЛ И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства, представени от юрк. Ф., а именно: удостоверение от началник сектор КАПОЧР при отдел „Административен“ при ОД на МВР – Плевен; протокол от извършено запознаване срещу подпис на жалбоподателя с вътрешните  правила за организацията и реда за осъществяване на дежурствата в МВР, утвърдени с министерска заповед № 8121з120 от 02.02.2018 г.;  заповед № 8121з-419 от 18.01.2018 г., относно утвърждаване на правила за организацията на дейността на районните центрове 112 и взаимодействието им със службите за спешно реагиране; извадка от централизираната автоматизирана информационна система за документооборот.

ДОПУСКА до разпит като свидетел, при довеждане от страна на ответника:  И. М.И..

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането  на процесуалния представител на жалбоподателя за допускане до разпит като свидетел на П.Е. от ОД на МВР-Плевен.

         С оглед допуснатия до разпит свидетел съдът намира, че следва отложи делото за нова дата и

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 4 юни 2019 г. от 10.00 часа, за която дата и час страните да се считат за уведомени от днес.

ПРОТОКОЛ0ЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.23 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: