ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На осемнадесети януари две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия БРАТОЕВА

Касационно административно дело №  1112  по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10,47 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ ДИРЕКЦИЯ ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА – гр. ЛОВЕЧ, редовно призован, се представлява от юрисконсулт А. Д.  с пълномощно от днес.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА „ПОЛИХИМ-СС“ ЕООД – гр. СОФИЯ, редовно призован, се представлява от адв. С. С. от Адвокатска колегия - Ловеч с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Да се даде ход на делото.

АДВ. С. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Поддържам жалбата, нямаме нови доказателствени искания.

АДВ. С. – Оспорваме жалбата, нямаме доказателствени искания и няма да представяме доказателства. Моля за ход по същество.

ПРОКУРОР АНТОНОВА –Аз имам доказателствено искане. Установи се, че е било образувано нохд № 219/2016г.  на ОС – Ловеч, по което имаме осъждане, което след това, тази присъда е отменена от АпС – Велико Търново и делото е върнато за ново разглеждане. Въпреки, че много коректно се запознавах с материалите по делото, не намерих доказателства какъв е процесуалния ход на НОХД и на какъв процесуален стадий се намира, поради което моля да бъдат събрани доказателства в тази насока, тъй като същите считам, че са относими към настоящия спор. Делото е по чл. 123 от НК.И в едното и в другото дело едно и също трябва да се докаже – дали на него му е било известно при каква температура трябва да се извършва изтласкването на обработените масла.

ЮРИСКОНСУЛТ Д. –  Считам, че следва да се уважи направеното искане от ОП- Плевен.

АДВ. С. – Уважаеми съдии, аз моля да оставите без уважение искането на прокурора, тъй като в мотивите на решението на първата инстанция подробно е посочено защо НОХД не е относимо към настоящия спор, защо то няма да спре тази процедура. Посочил е изрично, че в НОХД става въпрос за друго деяние. Тук НП е издадено на осн. чл.166 ал.3, т 3 от Наредба № 7 във вр. чл.3, ал.2 от ЗЗБУТ. Да не говорим, че в наказателното дело обвиняем и подсъдим е физическото лице, а НП е по отношение на дружеството, така че дори нямаме съвпадане и от субективната страна на деянията, които са предмет на разглеждане в едното и другото производство. Ние нямаме против ако трябва да се събере такава информация. На доверителката ми е известно, че делото все още се намира в РП – Ловеч за уточняване на обвинението, тъй като там обвинението е било по всички членове на 3бр. Наредби.  На стр. 5 от мотивите  Районен съд – Луковит подробно разсъждава, защо не е налице забраната на принципа „non bis in idem“ и поради тази причина той е постановил решението си.

Съдът намира, че за да направи преценка за основателността на възраженията на контролиращата страна следва да изиска справка от ОС Ловеч  за обстоятелствата налице ли е постановен окончателен съдебен акт по нохд № 219/2016г. по описа на ОС - Ловеч респективно на каква фаза се намира производството по делото и все още ли е висящо пред ОС – Ловеч, а с оглед твърденията на ответника по касационната жалба, налице ли е внесен нов обвинителен акт по същото наказателно производство от страна на ОП – Ловеч.

Предвид горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКА от Окръжен съд – Ловеч справка съобразно обстоятелствената  част на определението, а именно:  налице ли е постановен окончателен съдебен акт по нохд № 219/2016г. по описа на ОС - Ловеч респективно на каква фаза се намира производството по делото, все още ли е висящо пред ОС – Ловеч и налице ли е внесен нов обвинителен акт по същото наказателно производство от страна на ОП – Ловеч.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 15.03.2019г. от 10,30 часа, за която дата и  час страните да се считат уведеомени от днес.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,56 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: