ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ състав

 

На тридесети май две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1107 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 15.00 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ Е.Ц.И. – редовно призован, се явява лично и се представлява от адвокат Р.Н..

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрисконсулт П.П. с пълномощно по делото.  

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Иво Радев.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ И. –Да се даде ход на делото

АДВОКАТ Н. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

Докладва постъпила молба вх. № 1573/25.03.2019 г. от ищеца, в която се прави искане за изменение на иска като същият бъде разгледан от въдворяването на ищеца в затвора Плевен до дата 25.03.2019 г. Ищецът сочи, че е бил лишен от право на постоянно течаща вода, перилни, почистващи и миещи препарати, като увреждането е от 05.12.2016 г. до 25.03.2019 г.   

Съдът докладва писмено становище вх. № 1739/03.04.2019 г. от ответника, в което се посочва, че искането за изменение е неотносимо, тъй като е направено след първото по делото заседание. Със становището е представена справка с документи по опис.

С молба вх. № 1776/04.04.2019 г. от ищеца е направено уточнение на иска да се прибави към увреждането липсата на постоянно течаща вода, миещи и перилни препарати, обувки и спални принадлежности и хронична пренаселеност, в която е поставен да търпи наказание лишаване от свобода за периода от 05.12.2016 г. до завеждане на исковата молба по административно дело № 1107 по описа за 2018 г. на Административен съд – Плевен, както и да бъде променен размерът на исковата претенция на 80 000 лева.

Съдът докладва писмо вх. № 2749/30.05.2019 г. от затвора Враца, в което се посочва, че ищецът е освободен от затвора и за това няма да бъде доведен принудително.

ИЩЕЦЪТ И. – Поддържам искането.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Поддържам изложеното в писменото си становище. Възразявам и на двете искания и за изменение на исковата претенция и за увеличаване на размера на претенцията, тъй като това може да стане до първото по делото съдебно заседание, което е приключило.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Запознат съм с всички предоставени по делото материали. Аз също считам, че допустимият срок за промяна на исковата претенция е изтекъл по закон. Моля да не приемате на това основание искането за увеличаване на исковата молба. Разбира се това не ограничава правото на ищеца да заведе нова искова претенция.

ИЩЕЦЪТ И. – Искам увеличение на иска с новите претенции. Вредата не произлиза от мен, че на първо заседание не съм го уточнил, тъй като от страх за моята сигурност направих молба да не бъда доведен на делото. Така, че Вие преценете.  

С оглед направеното искане за изменение основанието на иска и неговия размер, който следва да бъде определен с оглед новото изменение на иска, а не първоначално предявения, съдът намира искането за недопустимо с оглед разпоредбата на чл. 214, ал. 1 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК и

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ДОПУСКА изменение на иска изразено в молби вх. № 1573/25.03.2019 г. и вх. № 1776/04.04.2019 г. от ищеца, изразяващи се в добавяне към настоящата искова претенция, която касае единствено и само бездействия и действия на органите в затвора Плевен по време на извършен обиск и настъпилите от това вреди в следствие на причинено емоционално смущение на ищеца. Период на исковата претенция от 05.12.2016 г. до завеждане на настоящата молба – 25.03.2019 г. относно условията на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в затвора Плевен.

ИЩЕЦЪТ И. – Искам да приложа относно верността на твърденията ми относно поведението на административните служители в затвора Плевен Решение № 187/22.04.2019 г. на Административен съд – Враца, където са осъдени на базата на това, че съм подложен на нечовешко отношение. Представям това решение за сведение на съда.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Възразявам да бъде приложено Решение № 187/22.04.2019 г. на Административен съд – Враца, тъй то е за период извън този от исковата претенция. Това решение е за период, който е до юни месец 2018 г. Исковата претенция на ищеца е само за определен период и той е само за месец ноември за два дни, в които той се е намирал под чужда делегация. Така, че считам, че така приложеното решение не би могло да допринесе за изясняване на фактическата обстановка и на обстоятелствата свързани с твърденията на ищеца.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Не възразявам да бъде прието за сведение. 

Съдът намира представеното в днешното съдебно заседание Решение № 187/22.04.2019 г. на Административен съд – Враца за неотносимо към предмета на спора и счита, че прилагането му за сведение към настоящото дело е безпредметно.

Връща същото на ищеца.

АДВОКАТ Н. – Искането ни за призоваване на свидетел е направено още в заседанието на 14.03.2019 г. Същият е извършил на въпросните дати обиска на ищеца и с отговора на затвора Плевен е посочено неговото име, той е В.Й.. Молим да бъде допуснат като свидетел.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Не възразявам на направеното искане.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Не възразявам на направеното искане.

Съдът намира искането за относимо с оглед изясняване предмета на спора и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит като свидетел В.Й. ***, който да се призове по месторабота в затвора Плевен за следващото съдебно заседание.

АДВОКАТ Н. – Нямаме други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – С допълнителна молба ще уточня точно длъжността и трите имена на допуснатия до разпит свидетел. Нямам други доказателствени искания на този етап.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Нямаме други доказателствени искания.

ИЩЕЦЪТ И. – Вече съм на свобода и моля да ми бъдат изпращани съдебните книжа на адрес: гр. ******, ул. „******“ № ***.

С оглед попълване на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА делото за 05.09.2019 г. от 11.00 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: