ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На първи март две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

1. ЕЛКА БРАТОЕВА

2. КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от  член-съдия АРАБАДЖИЕВА

Касационно административно дело № 101 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.04 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ - ПЛЕВЕН редовно призован, се представлява от юрисконсулт Р.И.с пълномощно от първата инстанция.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА „ЕЛЕН ИНВЕСТ“ ЕООД, чрез представляващ Д.П.К. редовно призован, не изпраща представител.

За същия е постъпила молба вх. № 1046/28.02.2019 г., с която се иска да бъде разгледано делото в отсъствие на ответника.  

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН - редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ И. Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         С постъпилата жалба, отговор на касационната жалба от ответника, както и представените писмени доказателства от касатора с писмо вх. № 664/06.02.2019 г.

         ЮРИСКОНСУЛТ И. Поддържам жалбата. Няма да сочим нови доказателства. Да се приемат представените доказателства.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства. Няма да сочим нови доказателства. Моля да дадете ход по същество.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото изисканите от съда и представените от касатора писмени доказателства с писмо вх. № 664/06.02.2019 г.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото писмените доказателства посочени в обстоятелствената част на определението.

Съдът счита, че следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРИСКОНСУЛТ И. Уважаеми касационни съдии, госпожо прокурор, моля да постановите решение, с което да уважите подадената касационна жалба от Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен. Подробни съображения и мотиви сме изложили в касационната жалба. Считаме, че Районен съд – Левски е постановил едно неправилно и незаконосъобразно решение и поради факта, че жалбата подадена срещу процесното наказателно постановление при нас е просрочена. Представили сме доказателства в тази връзка, а именно изпратено е по пощата наказателно постановление, което е върнато. Изпратили сме наказателното постановление на актуален адрес, който е посочен към момента на издаване на наказателното постановление, направена е справка в Търговския регистър и е изпратено по пощата. В последствие се установява, че „Елен Инвест“ ЕООД през петнадесет дни е сменял адреса на седалището на дружеството. С оглед този факт считаме, че решението на Районен съд – Левски, както и съображенията посочени в касационната жалба, е неправилно и незаконосъобразно. Моля да го отмените и да постановите ново, с което да потвърдите процесното наказателно постановление като правилно и законосъобразно.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, моля да оставите без уважение касационната жалба на Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен и да постановите решение, с което да потвърдите решението на Районен съд – Левски по НАХД № 229/2018 г. В днешното съдебно заседание бяха приети доказателства във връзка с допустимостта на жалба. Видно от представените писма, които бяха приети в днешното съдебно заседание следва да се приеме, че е спазен срокът за подаването на съответната жалба. Районен съд – Левски е постановил едно законосъобразно решение, което не противоречи както на материалния закон, така и на процесуалния закон. Нарушението, за което е следвало да бъде издадено наказателното постановление е по чл. 62, ал. 1 от КТ, а не така, както е посочено по чл. 633, ал. 2 от КТ, поради тези обстоятелства, моля да потвърдите съдебното решение.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.10 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: