П Р О Т О К О Л

 

година 2019                                                                          град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                           ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ АПРИЛ                                  2019 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело № 100 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Е.Л.П. – редовно призован, не се явява, не се представлява

Съдът докладва постъпила молба  с вх. 1678/29.03.2019 от адв. Г.П.С., с която се сочи, че не възразява делото да бъде разгледано в нейно отсъствие. Правят се доказателствени искания.

         ОТВЕТНИКЪТ КМЕТ НА ОБЩИНА – ЧЕРВЕН БРЯГ – редовно призован, се представлява от адв. С. П. с пълномощно от днес

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. П.: Да се даде ход на делото.

         Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                                      О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството е образувано по жалба от Е.Л.П. ***, подадена чрез пълномощника адв. Г.И.П. - С. ***,  против отказ на Кмета на Община Червен бряг за извършване на административна услуга за издаване на данъчни оценки на недвижими имоти по молба с рег. № 44- Е-212/27.12.2018 г., обективиран в писмо с изх. № 44-Е-212-(2) от 21.01.2019 г.

ДОКЛАДВА административната преписка постъпила с писмо с вх. рег. № 423/25.01.2019 г.

ДОКЛАДВА писмените доказателства представени от ответника с писмо с вх. рег. № 840/15.02.2019 г. по опис.

АДВ. П.: Да се приемат писмените доказателства.

Съдът счита, че следва да приеме и вложи в делото административната преписка постъпила с писмо с вх. рег. № 423/25.01.2019 г. и писмените доказателства представени от ответника с писмо вх. рег. № 840/15.02.2019 г. по опис, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото административната преписка постъпила с писмо с вх. рег. № 423/25.01.2019 г. и писмените доказателства постъпили с молба с вх. рег. № 840/15.02.2019 г. по опис.

АДВ. П.: Няма да представям други доказателства, относно исканията на колегата за представяне на тези доказателства се противопоставям да бъдат представени такива, поради две причини. Едната е, че срокът за съхранението на тези документи е изтекъл, тъй като видно от това, което те са представили се  касае за преписка от 2013 г., в настоящия момент е 2019 г., те се съхраняват не-повече от пет години. Второто, което е, считам че въпросната преписка е неотносима към конкретния казус в случая. Предвид на подадената жалба аз считам, което е вече въпрос по същество, но считам, че е относимо към настоящия момент да го заявя. Въпросното писмо според мен не представлява индивидуален административен акт, а е писмо, с което са дадени указания на молителя какви документи са необходими, за да може искането им за издаване на такива удостоверения за данъчни оценки да бъде удовлетворено. Поради това Ви моля да не приемате искането на колегата и дадете ход по същество.

Съдът намира за неоснователни исканията за допускане и изискване на нови писмени доказателства, съобразно молба вх. рег. № 1678/29.03.2019 г., като намира същите за неотносими към предмета на делото, респ. и поради причина, че срокът за тяхното съхранение е изтекъл, както е посочено и в самата молба.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на жалбоподателя и неговия процесуален представител за изискване на писмени доказателства посочени подробно в молба вх. рег. № 1678/29.03.2019 г.

АДВ. П.:  Други доказателства няма да соча. Да приключи съдебното дирене.

С оглед липсата на други доказателствени искания, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. П.: Уважаеми господин председател, моля да отхвърлите жалбата изцяло като недопустима. Считам, че от обжалваното писмо от страна на жалбоподателя не отговаря на изискванията на АПК – чл. 21. Обжалваното писмо представлява разяснение и обяснение и е част от цялостна процедура, която завършва с издаването или неиздаването на съответния индивидуален административен акт, в случая удостоверение за данъчни оценки. С конкретното писмо са дадени указания на жалбоподателя и на заявителя в производството пред Община – Червен бряг, че трябва да се представят документи, въз основа на които общината и съответно началник отдел „Приходи в „Местни данъци и такси“ да издаде такова удостоверение. Съгласно процедурата бих искал подчертая, че издаването на данъчни оценки за земеделски земи изисква задължително да бъде издадена характеристика. Без такава характеристика общината няма техническата възможност за издаването на данъчни оценки. В конкретния случай това е казано на лицето, че трябва представи такива от служба по „Геодезия и кадастър“, тъй като за въпросните земи  е влязъл в сила кадастър и в служба по „Геодезия и кадастър“ трябва да се представят такива характеристики. На следващо място е указано, че лицето няма как бъде освободено от заплащането на дължимите такси за издаване на такова удостоверение предвид на обстоятелството, че в ползваната нормативна уредба за конкретния случай не е предвидена възможност за освобождаване от такса. С оглед на гореизложеното моля да приемете, че жалбата е изцяло недопустима. Моля да присъдите направените разноски по делото, за което представям доказателства.

         Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок. вх. рег. № 1678/29.03.2019 г.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.35 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: