ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ касационен състав

На осемнадесети януари две хиляди и деветнадесета година    

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

Прокурор  ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от член-съдия БРАТОЕВА

Касационно административно дело №  1091  по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10,40 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, не изпраща  представител.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА О.Ф.Ф., редовно призован, се явява лично и се представлява от адв. З. М. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно от въззивната инстанция.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. М. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

АДВ. М. – Запознати сме с жалбата. Няма да сочим нови доказателства. Моля да приключите съдебното дирене.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Няма да представяме други доказателства и нямаме нови доказателствени искания. Моля да дадете ход по същество.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО  СЪЩЕСТВО

АДВ. М. – Уважаеми административни съдии, моля да оставите в сила решението на Районен съд - Плевен като правилно и законосъобразно. Изложени са много последователно и правилно мотивите на съда, които отговарят на обективната действителност, която се е случила по повод на това ПТП, както се твърди в НП. В жалбата на ОД на МВР Плевен се сочи, че след като е прекратено наказателното производство, съответно няма пречка за провеждане на процедурата по налагане на административно наказание от АНО. Правилно РС е отбелязал, че няма как въз основа на този АУАН, който е съставен при констатиране на нарушението да бъде издадено НП, предвид това, че двете производства не е можело да се движат паралелно, а такова е следвало да бъде образувано въз основа на Постановлението за прекратяване на РП. В този смисъл е допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила и не може НП да бъде санирано с наличието на такив порок. От друга страна считам, че  следва да се прави разлика и правилно РС-Плевен е констатирал, че става въпрос за едно многозначително деяние, макар и формално да се описват визираните в закона факти, това че е изтекъл временния регистрационен номер на автомобила, управляван от доверителя ми, но се касае действително за наличие на такъв регистрационен номер, а не това, което законодателят е искал да санкционира, а именно невъзможността да се идентифицира един автомобил, когато той бъде управляван без регистрационни табели. В този смисъл и наказанието за едно такова нарушение е много тежко - 6 месеца лишаване от правоуправление, което да моя доверител много тежко и ще преобърне начина му на живот, защото автобила му е необходим ежедневно в работата и живота. Затова ще Ви моля да оставите в сила решението и да отхвърлите жалбата на ОД на МВР – Плевен.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми административни съдии, моля да оставите без уважение касационната жалба на ОД на МВР Плевен и да постановите решение, с което да потвърите решението на РС Плевен по нахд № 1780/2018г. по описа на същия съд. Считам, че правилно Районния съд е приел, че не може да има две производства по едно и също деяние, тъй като административното производство, след приключване на наказателното е образувано именно въз основа на АУАН от 5.12.2017г., а не се базира на Постановлението на РП, с което е прекратено досъдебното производство за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК. Освен това правилно са приложени разпоредбите на чл. 28 от ЗАНН.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,46 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: