ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ  касационен състав

На дванадесети март  две хиляди и деветнадесета година         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от  член – съдия И.Касационно административно наказателно  дело № 1086 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 10:52 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ – „РЕКС“ ЕООД чрез представляващ К.Б.П., редовно призован, се представлява от управителя К.Б.П..

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА – ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ – ПЛЕВЕН, редовно призован, се представлява от ЮРК.И.с пълномощно отпреди.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Антонова.  

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         КАСАТОРЪТ – Да се гледа делото.

ЮРК.И.– Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА -  Моля да дадете ход на делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Към касационната жалба  са приложени писмени доказателства: документи за начислено обезщетение при прекратяване на трудовия договор на И.С.П. и документи за изплатено задължение по дължимото обезщетение на същото лице.

КАСАТОРЪТ – Поддържам жалбата. Според мен наказателното постановление е незаконосъобразно и би следвало да го отмените. Основанията ми са посочени в касационната жалба. И.С.П. е изпълнявал длъжността „механик“ на фирма „Рекс“ ЕООД. Този механик всяка сутрин е отговарял за тръгването на пет автобуса за линията Долни Дъбник – Плевен, возене на работници от „Нефт и газ“, както и ученици от три села. Този човек използва момента, в който започнах работа и си е входирал молбата за напускане и изостави фирмата в този момент. Извадих му  с касов ордер, за да плати фирмата без такъв човек, но той отказа да получи двете си възнаграждения и си получи само едно. На базата на това, че не е получил двете възнаграждения, отиде в Инспекцията по труда, за да се жалва, че не съм изплатил задълженията, с обезщетенията и неплатен годишен отпуск. Това не е най-важното.

ЮРК.И.– Считаме, че жалбата е неоснователна. Няма да сочим нови доказателства. Относно представените доказателства, същите  не са били представени  при документалната проверка.

СЪДЪТ КЪМ КАСАТОРА  – Изплатено ли е някакво възнаграждение?

КАСАТОРЪТ  - Разбира се.

СЪДЪТ КЪМ КАСАТОРА – С разходен касов ордер ли?

КАСАТОРЪТ – Да. Начислени и изплатени са другите суми. Всичко съм му изплатил.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства.

СЪДЪТ КЪМ КАСАТОРА – А това заявление за прекратяване на трудовото правоотношение, приложено пред районния съд ли е, или за първи път го представяте?

КАСАТОРЪТ – Всичките доказателства вървят от първия ден.

Съдът счита, че следва да бъдат приети представените с касационната жалба писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ПРИЕМА приложеното заявление от И.С.П. с вх. № 19 от 02.05.2018 г.; разходен касов ордер № 242 от 02.09.2018 г., платежен документ - нареждане с № 20180613, платежно нареждане от 03.09.2018 г., платежно нареждане от 17.09.2018 г., платежно нареждане от 12.10.2018 г., платежно нареждане от 13.06.2018 г.

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

КАСАТОРЪТ – Уважаеми административни съдии, искам да представя, че това не е обикновен работник, а човек с правомощия, които му даваха право за техническата изправност на автобусите. Той напусна фирмата при положение, че исках да му изплатя с този ордер и двете възнаграждения, но той отказа да получи едното и на базата на това, използва правото, че не е получил работната си заплата и остави фирмата без механик в момент, в който аз започнах работа, на същия ден. Отиде после в Инспекцията по труда, където три акта се направиха по неговите неща и два от другия работник, с които е  употребена е прекомерна сила. Нямаме нарушения. Начислени са му осигуровките, заплатите осигуровките. Исках да му платя възнаграждението с касов ордер  и затова моля да вземете правилното решение и да отмените този наказателен акт.

ЮРК.И.– Уважаеми касационни съдии, г-жо прокурор, моля да оставите без уважение  подадената касационна жалба. Същата считаме за изцяло неоснователна и незаконосъбразна. Първоинстанционният плевенски съд е постановил правилно и законосъобразно решение, което е в съответствие с материалния и процесуалния закон и с оглед събраните по делото доказателства. Управителят на фирма  на „Рекс“ ЕООД не е представил доказателства за изплащане на обезщетение и на трудово възнаграждение на цитираното в наказателното постановление лице, именно за което е съставен АУАН и последващо наказателно постановление. Искам да допълня, че Дирекция „Инспекция по труда“ е сезирана по сигнал от лицата, на които не са им изплащани възнаграждения и обезщетения. С оглед този факт, моля да потвърдите решението на първоинстанционния съд като правилно и законосъобразно.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, моля да оставите без уважение касационната жалба на „Рекс“ ЕООД и да потвърдите решението на Районен съд гр. Плевен по н.а.х.д. № 2375/2018 г. Решението е съобразено с разпоредбите на материалния закон. Няма съществени процесуални нарушения и моля същото да се потвърди.

Съдът счете делото за изяснено и ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.00 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: