ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На осми май две хиляди и деветнадесета година     

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Прокурор ИВАН ШАРКОВ

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Исково административно дело   81 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 09,38 часа се явиха:

ЗА ИЩЕЦА  СПЕЦИАЛ ПАРКЕТ“ ООД – гр. ПЛЕВЕН, чрез управителя И.Б., редовно призован,  се явява адв. М.Б. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ – гр. СОФИЯ, редовно призован, представител не се явява.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – гр.  ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ИВАН ШАРКОВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Б. – Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано  по искова молба на „Специал паркет“ ООД - Плевен, чрез адв. М. Б. *** срещу Комисия за защита на потребителите - София с правно основание чл. 1 ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за присъждане на обезщетение в размер на 600 лв. за причинени  имуществени вреди, представляващи направени разноски за адвокатско възнаграждение в производството по НАХД № 1724/2015г.  на РС – Плевен и по КАНД № 1006/2015г. на АС - Плевен, завършило с отмяна на НП № 2015-035250/16.06.2015г. на Директора на КЗП- РД - Русе, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на влизане в сила на съдебното решение – 27.01.2016г.

Ищецът е поискал прилагане на НАХД № 1724/2015г. по описа на Районен съд – Плевен за доказване на претенцията си, което е изискано от съда и е постъпило.

Производството е по чл. 203 и следващите от Административно-процесуалния кодекс.

Исковата молба е редовна и допустима, поради което на осн. чл. 131 от Гражданско-процесуалния кодекс препис от нея с приложенията е изпратен на ответника – КЗП - София за писмен отговор в едномесечен срок от съобщението.

В срока ответникът – КЗП – София е представил писмен отговор, в който оспорва претенцията като недоказана и неоснователна.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Приложено е НАХД № 1724/2015г. по описа на Районен съд – гр. Плевен.

АДВ. Б. – Запозната съм със становището на ответника, да се приемат представените доказателства. Нямаме други искания. Представям списък на разноските.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се примат представените доказателства, нови няма да сочим. Да се приключи съдебното дирене.

По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените с жалбата писмени доказателства, както следва:  Решение от 04.11.2015г. на Районен съд – Плевен, постановено по НАХД № 1724/2015г. по описа на същия съд;

ПРИЛАГА като доказателство по делото НАХД № 1724/2015г. по описа на Районен съд – Плевен.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Б. – Уважаема госпожо председател, моля да уважите исковата претенция, така както е предявена, ведно със законовите последици от това. Считам, че по делото са събрани достатъчно безспорни доказателства, от които се потвърждава изложената в иска фактическа обстановка. Съгласно ТР № 1/15.03.2017г. на ВАС при предявени пред административните съдилища искове по чл. 1, ал. 1от ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни НП, изплатените  адвокатски възнаграждения в производството по обжалване на съответното НП, представлява преки и непосредствени последици по смисъла на чл. 4 от ЗОДОВ. Ето защо считам, че иска е доказан както по основание, така и по размер. Моля да ни присъдите и направените разноски в това производство.  

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема госпожо председател, с оглед събраните по делото доказателства и съгласно ТР № 1 от 15.03.2017г. на ВАС, което гласи, че при предявени пред административните съдилища искове по чл. 1, ал. 1от ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни НП, изплатените  адвокатски възнаграждения в производствата по обжалване отмяната им представляват пряка и непосредствена последица по смисъла на чл. 4, ал. 1 от същия закон. Ето защо считам, че исковата молба е основателна и предлагам на съда да бъде уважена.  

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,42 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: