ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                        Първоинстанционен тричленен състав

 

На дванадесети март  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

                                              ЧЛЕНОВА:    1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                      2. СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 69 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10.35 часа се явиха:        

ПРОТЕСТИРАЩИЯТ  ПРОКУРОР В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН ЙОРДАНКА АНТОНОВА, се явява

ЗА ОТВЕТНИКА - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ДОЛНИ ДЪБНИК, редовно призован,  се явява адв. Я. с пълномощно от днес

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН,  редовно призована, се явява прокурор НАНКА РАЧЕВА

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

АДВ. Я. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът,

                                      ОПРЕДЕЛИ:

        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Производството е образувано по протест на Йорданка Антонова – прокурор при Окръжна прокуратура – Плевен срещу чл. 6, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и продажба на общински жилища на територията на Община – Долни Дъбник, приета с Решение № 163 от 06.07.2005 г. на Общински съвет – Долни Дъбник, изменена с Решение № 194 от 27.03.2013 г. на Общински съвет – Долни Дъбник.

Протестиращият прокурор е конкретизирал, че оспорва разпоредбата на чл. 6, ал. 1 от Наредбата в частта относно български, иска отмяна на нормата в тази част.

Публикувано е обявление за оспорването. Приложена е преписката по приемане на наредбата. Съгласно дадените с определението за насрочване указания ответникът е представил доказателства относно броя на общинските съветници в Общински съвет – Долни Дъбник към момента на приемане на протестираната наредба и протокол, удостоверяващ, че същата е разгласена по надлежния ред, както и е представил актуален текст на протестираната наредба.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, поддържам протеста, който е внесен за разглеждане от Окръжна прокуратура – Плевен. Моля да се приемат представените с него доказателства, а така също и представените допълнително от Общински съвет – Долни Дъбник доказателства.

АДВ. Я.  – Уважаеми съдии, считам че следва да се има предвид в конкретния случай, че наредбата е приета през 2005 г.  и тогава България не е била членка на Европейския съюз и към този момент, когато е приемана наредбата, тя е била съобразена с изискванията на действащото ни законодателство.  Други доказателства няма да сочим.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Няма да соча доказателства.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените по делото доказателства и

                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените по делото писмени доказателства, съгласно опис, както следва: писмо от Общински съвет – Долни Дъбник, изх. № 799/11.12.2018 г., Решение на ОбС Д- Дъбник № 163/06.07.2005 г., Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и продажба на общински жилища, предложение от Ж.Р.Ж.– кмет на община Д. Дъбник за приемане на горепосочената наредба, Решение на ОбС – Долни Дъбник с № 193/27.03.2013 г. за изменение на чл. 19 и чл. 84 от наредбата, Наредбата с отразените в нея промени, предложение от Б.С.– кмет на община Д. Дъбник за изменения в Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и продажба на общински жилища.

ПРИЕМА становище от Йорданка Антонова – прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен по преписка № 5851/2018 г. по описа на същата прокуратура.

ПРИЕМА приложените към писмо вх. рег. № 615/04.02.2019 г. писмени доказателства, както следва: Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и продажба на общински жилища, приета от Общински съвет – Д. Дъбник с Решение № 163/06.07.2005 г. и изменена с Решение № 194/27.03.2013 г., ксерокопие от предложение и проект за приемане на Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и продажба на общински жилища, извадка от Протокол № 17/06.07.2005 г., Решение № 163/06.07.2005 г., Предложение за изменение на чл. 6 от наредбата, извадка от Протокол № 18/27.03.2013 г. и Решение № 194/27.03.2013 г.

ПРИЕМА приложената към писмо вх. рег. № 768/12.02.2019 г. внесена такса в размер на 20.00 лева по сметка на Народно събрание за обнародване на съобщение за оспорване.

ПРИЕМА заявление вх. рег. № 942/21.02.2019 г. от М.С.в качеството й на Председател на Общински съвет – гр. Долни Дъбник, ведно със Списък на общинските съветници в Общински съвет – Долни Дъбник към момента на приемане на протестираната наредба, Протокол удостоверяващ, че същата е разгласена по надлежния ред, протестираната наредба в актуален вид.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, поддържам протеста, който Окръжна прокуратура - Плевен е внесла срещу разпоредбата на чл. 6, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и продажба на общински жилища на територията на Община – Долни Дъбник. Тази наредба е приета с решение № 163 от 06.07.2005 г. на Общински съвет – Долни Дъбник, Протокол № 17 от същата дата на Общински съвет – Долни Дъбник и е изменена с Решение № 194 от 27.03.2013 г. на Общински съвет – Долни Дъбник. В този текст е казано, че в жилищата за отдаване под наем се настаняват нуждаещи се от жилище български граждани и техните семейства, които отговарят на определени условия. Протестът ми е насочен именно към това, че такова право съществува само за българските граждани. Наистина, както подчерта и представителят на Общинския съвет, когато е приемана тази наредба през 2005 г, тя е била съобразена със закона, но със законодателните реформи по-късно е отпаднало изискването нуждаещите се лица да са български граждани, от което е видно вече, че законотворческата воля определя, че гражданството е без значение за придобиване на правото. Освен това, това  не е съобразено и с изискването на основополащата форма на чл. 26, ал. 2 от Конституцията на РБългария, където е упоменато, че чужденците, които пребивават в РБългария имат всички права и задължения по тази конституция, с изключение на правата и задълженията,  за които конституцията и законите изискват българско гражданство.  Предвид обстоятелството, че разпоредбата на чл. 6, ал. 1 от Наредбата на Общински съвет – Долни Дъбник в частта си за български граждани противоречи на разпоредбите на Закона за общинската собственост и на конституцията на РБългария, Окръжна прокуратура Плевен е протестирала тази разпоредба именно в тази част, считам че тя не е съобразена със законовите разпоредби, противоречи на по-висока степен нормативен акт, поради което се явява незаконосъобразна и моля същата да бъде отменена с Ваше решение. Моля да ни присъдите и деловодни разноски, а именно 20.00 лв. за публикацията, която беше извършена в Държавен вестник.

АДВ. Я. – Уважаеми съдии, считам че наредбата е приета по надлежния ред. Спазени са изискванията за разгласяване, както следва да се има предвид, че тя е приета през 2005 г., когато България не е била членка на Европейския съюз. Следва да се има предвид също така, че  това  е подзаконов нормативен акт и когато той противоречи на съответен закон няма никаква пречка, съгласно закона за нормативните актове се прилага по висшестоящия акт, какъвто е Законът за общинската собственост. Считам, че дали съществува като текст или не в тази наредба няма чак толкова съществено значение, тъй като по Закона за общинската собственост са направени съответните изменения, които ние  сме длъжни да спазваме като нормативен акт от по-висша степен.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам че протестът  е основателен. От материалите по административната преписка се установява, че е налице явно противоречие на разпоредбата на чл. 6, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди за настаняване под наем и за продажба на общински жилища на територията на Община – Долни Дъбник с разпоредба на по-виск по степен нормативен акт, именно разпоредбата на чл. 43 от Закона за общинската собственост. Считам, че следва да бъде постановено решение, с което протестираната разпоредба от общинската наредба да бъде отменена като незаконосъобразна.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

 

 

 

         СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: