ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На девети януари две хиляди и деветнадесета година      

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   1056 по описа за 2018 г.

 

На именното повикване в 11,16 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА  В.И.И., редовно призована, се явява лично и с адв. Т.К. *** с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯ СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ - ПЛЕВЕН, редовно призован, се явява юрисконсулт М. В. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. К. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на В.И. ***, чрез адв. К. *** срещу Заповед № ЗД/Д-ЕН-315/28.09.2018г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, с която на осн. чл. 27 ал.1 вр. чл.4,ал.1 т.4 и чл. 25 ал.1 т.3 от З от Закона за закрила на детето и чл. 33 ал., и ал.2 от ППЗЗДет детето на жалбоподателката – В. В. И. е настанено в професионалното приемно семейство на Т.а И. Н.  от гр. Павликени до произнасянето на съда с решение по чл. 28 ал.1 от  ЗЗДет.

Жалбоподателката обжалва заповедта като незаконосъобразна, поради противоречие с материалния закон и иска отмяната й. Твърди, че заповедта не кореспондира с действителните факти и обстоятелства по случая, за което е представила нужните доказателства пред РДСП – Плевен – медицинска документация за детето, доказваща, че са направени всички необходими за възрастта на В. ваксини.  Твърди, че периодично пътува на работа в Чехия, за да може да разполага със средства за отглеждане на четирите си деца. В нейно отсъствие пълнолетният й син И. С. М. има пълномощно относно непълнолетните й деца. Пълнолетната й дъщеря Д. също се грижи за В.. Счита, че социалните власти вместо да помогнат като упражнят подходящи мерки по ЗЗДет и да изяснят всички факти и обстоятелства по случая, са наложили най-тежката мярка за едно дете и майка, а именно отнемане и настаняване на детето в приемно семейство в Павликени и така са нарушени правата и интересите на детето и биологичното му семейство. Моли да бъде дадена възможност да води свидетели и да представи допълнителни писмени доказателства. Иска разпит на св. С. Н. С. при довеждане. Внесла е дължимата държавна такса. Прилага писмени доказателства.

Ответникът – Директора на ДСП – Плевен представя административната преписка, изразява становище за неоснователност на жалбата.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 27 ал.6 от Закона за закрила на детето.

Заповедта на Директора на ДСП – Плевен е обжалвана по административен ред пред горестоящия административен орган - Директора на РДСП – Плевен на 12.10.2018г., който се произнесъл с Решение № 15-РД05-0063/05.11.2018г., с което отхвърлил жалбата. Няма данни за датата на връчване на жалбоподателката на решението на Директора на РДСП – Плевен, с което е отхвърлена жалбата срещу заповедта. Жалбата е депозирана на 19.11.2018г. и затова следва да се приеме, че е спазен 14-дневния срок за съдебно обжалване.

Подадената жалба срещу заповедта е редовна и допустима, поради което делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Докладва постъпило писмено доказателство с писмо от ответника в съответствие с дадените указания в определението за насрочване във връзка с датата на постъпване на преписката в РДСП – Плевен.

АДВ. К. – Изцяло поддържаме жалбата. Бихме искали да разпитате трима свидетели - Ж. Т. Г., която е съседка на семейството и е била домоуправител на входа, С. Н. С., който е припознал детето. В тази връзка представям документ, от който е видно, че той е припознал детето. Няма все още издадено ново удостоверение за раждане. На ***г. ще бъде издадено. Също така да бъде разпитана и Д. С. М., която е дъщеря на жалбоподателката и е била при взимането на детето. Да се приемат доказателствата. С., биологичния баща на детето, ще бъде разпитван, за обстоятелствата, че е живял и е регистриран на посочения адрес и е излязъл на 20-ти, когато се е прибрал биологичния баща на другите деца. За обстоятелствата, че иска да му бъде върнато детето, защото той е биологичния баща. Ж. е съседка и бивш домоуправител на входа и може да даде обяснения каква майка е В. и как се грижи за семейството си. Ще свидетелства за живота на В. и отношението й към децата и дома. Д

 е по-голямата дъщеря, от чийто дом са взели детето на моята доверителка.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Оспорваме жалбата. Поддържаме становището, което сме представили. В него имаме доказателствени искания за допускане разпита на двама свидетели – началник отдела и на социалния работник, водил случая на детето. Те ще изясняват фактическата обстановка и при двете посещения. Има допълнителни обстоятелства. Има проведен разговор с майката и ще стане ясно какво е казала тя. Самите доклади не се оспорват, но не са пълни. Има проведен разговор с майката, тя е заявила, че знае за тези купони и тържества. Също така имаме искане да бъде изискано от ДСП Павликени проучване как се отглежда детето, в какво състояние е било предадено. Да стане ясно какво е било състоянието на детето при извеждането му от семейството. Те са извършили преглед на детето, там педиатъра е констатирал липса на всички имунизации на детето. Да се изиска първо медицинска характеристика от личния лекар в Павликени относно здравословното му състояние при предаването на детето на приемния родител. Да изготвят и доклад как се чувства детето и как се адаптира.  Моля да се приеме и доказателството, което е представено – служебната бележка от личния лекар на детето тук в Плевен, относно имунизационен статус, който е бил докато тя е полагала медицински грижи за това дете. Също така моля да допуснете до разпит в качеството на свидетел и доктор Г. В. П., личния лекар на детето, относно обстоятелствата извършвани ли са всички профилактични прегледи, спазвани ли са насоките за лечение, направленията, каква е била ангажираността на майката и останалите роднини към здравословните потребности на детето. Тя ще даде по-подробни сведения и лична констатация дали реално са полагани грижи за личните потребности на детето.

АДВ. К. – По всичките искания изразявам становище и моля да не ги уважавате. Относно разпита на свидетелите – издадена е една заповед на 28.09.2018г. Там са били свидетели, посочили са обстоятелствата, при които е издадена тази заповед. На 2-ри майката се завръща в България и са разговаряли допълнително с нея, но заповедта вече е била издадена. Относно личния лекар, ние сме представили редица писмени доказателства, които са в кориците на делото, какви медицински грижи са полагани за това дете и в Германия, и в България. Личния лекар, честно казано имам чувството, че изобщо не е наясно с какъв здравен статус е, никакъв интерес не е проявявала. Относно социалния доклад в Павликени, мога да Ви кажа, че детето, което е било в дома на майката по Нова година за 11 дни. Тя го е взела в окаян вид. Закупила му е нови дрехи, нови обувки, защото старите обувки са му били тесни. Тя има и доказателства в тази насока. Не виждам какво може да каже Павликени, Павликени единствено се оправдават със социалните служби в Плевен, а тук се оправдават с Павликени. Това дете вече близо 6месеса е далеч от семейството си. Единственото, което чуваме ние при срещите с приемния родител  е, че Господ Бог ще реши къде ще отиде детето. Извинявайте, но аз казах, че съдът ще реши, къде ще иде детето. И води детето в студа с количката. Представям фактури за дрехи за закупени вещи и дрехи за детето, с които моята доверителка е изпратила детето в Павликени.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И. – Сега, като бяхме последно на делото в Павликени, то за това се отложи, защото нямаха веществени доказателства спрямо д-р В.. Тя не е дала тези амбулаторни листове, които аз съм й представила. Допълнително съдията каза така: „Искам да ми се представят от Бърза помощ, защото В. е завела детето на Бърза помощ, В. е закупувала лекарства, които В. е изписала“. Детето имаше анемия, която не беше лекувана.  Тези всички доказателства се представиха сега.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Не възразявам да се приемат стоковите разписки.

След като изслуша становището на страните по доказателствата, съдът съобрази следното:

Следва да се примат прилоЖ.те по делото с административната преписка, с жалбата, допълнително от страните  писмени доказателства, както и днес представените и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: Писмен сигнал с вх. № СИГ/Д-ЕН/306/19.11.2018г. от Й. Л. Д. – домоуправител; формуляр за приемане на устен сигнал с вх. № СИГ/Д-ЕН/266/20.09.2018г. относно детето В. В. И.; протокол от проведен разговор със С. М. К. от 20.09.2018г.; справка от проверка на личен лекар от 21.09.2018г.; епикриза на В. В. И. от Клиника по неонатология към УМБАЛ – Плевен; амбулаторен лист № 714/31.07.2017г., издаден от личен лекар д-р Г. В.; амбулаторен лист № 1610/03.10.2017г., издаден от личен лекар д-р Г. В.; амбулаторен лист № 1045/07.03.2018г., издаден от личен лекар д-р Г. В.; амбулаторен лист № 1687/16.04.2018г., издаден от личен лекар д-р Г. В.; амбулаторен лист № 000361/20.04.2018г., издаден от д-р Б. П. – офталмолог; амбулаторен лист № 2927/11.07.2018г., издаден от личен лекар д-р Г. В.; писмо изх. № СГ/Д-ЕН/266-001/21.09.2018г. до ДСП – Павликени относно предоставяне на информация за наличие на свободно професионално приемно семейство за настаняване на детето В. В. И.; протокол от проведен разговор със С. М. К. от 25.09.2018г.; административна заповед № 04-РДПС-0010/14.02.2018г. на директора на РДСП – Велико Търново; писмо-отговор от ДСП – Павликени изх. № СГ/Д-ЕН/266-002/26.09.2018г. относно наличие на подходящо свободно професионално приемно семейство за настаняване на детето В. В. И.; доклад-предлоЖ.е до Директора на ДСП – Плевен относно необходимостта от предприемане на спешна мярка за закрила – настаняване в професионално приемно семейство, изготвен на 28.09.2018г.; административна заповед № ЗД/Д-ЕН-315/28.09.2018г. на Директора на ДСП – Плевен за спешно настаняване на детето В. В. И. в приемно семейство; писмо изх. № СГ/Д-ЕН/266-004/28.09.2018г. до Началника на Първо РУ на МВР – Плевен за оказване на съдействие за безопасно извеждане на детето В. В. И. от семейната среда на Д. С. М.; писмо изх. № СЛ/Д-ЕН/680-001/02.10.2018г. на д-р Г. В. за предоставяне на информация относно детето В. В. И.; социален доклад за оценка на постъпил сигнал за дете, изготвен на 28.09.2018г.; протокол за проведена среща с В.И.И. на 03.10.2018г.; писмо изх. № СЛ/Д-ЕН/680-002/09.10.2018г. до Началника на отдел „Социална закрила“ към ДСП – Плевен; оценяване на случая на детето В. В. И. от 09.10.2018г.; план за действие, изготвен на 10.10.2018г.; писмо изх. № ГР.75-1049/09.10.2018г. от Община Плевен с приложено удостоверение за раждане на детето В. В. И. от 11.10.2018г.; молба вх. № СЛ/Д-ЕН/680-004/11.10.2018г. от В.И.И. за свиждане на детето В. В. И.; удостоверение № СЛ/Д-ЕН/680-005/12.10.2018г. за осъществяване на контакт между детето В. В. И. и В.И.И.; социален доклад за затваряне на случая на детето В. В. И. *** на 12.10.2018г.; писмо изх. № СЛ/Д-ЕН/680-006/12.10.2018г. до ДСП – Павликени относно предоставяне на оригиналното досие на детето В. В. И.; протокол от проведена среща с д-р Г. В. от 17.10.2018г.; жалба вх. № ДДМ/Д-ЕН/260/12.10.2018г. от В.И.И. срещу заповед за настаняване на детето В. И. в приемно семейство; жалба вх. № ДДМ/Д-ЕН/265/17.10.2018г. от В.И.И. против грижите, полагани за детето В. И. от приемното семейство; становище на Т. Г. Д. – Директор на ДСП – Плевен изх. № ДП/Д-ЕН/260-001/18.10.2018г. до Директора на РДСП – Плевен; писмо изх. № ДП/Д-ЕН/265-001/19.10.2018г. до ДСП – Павликени; писмо изх. № ДП/Д-ЕН/265-002/19.10.2018г. до В.И.И.; писмо-отговор изх. № СЛ/Д-ВТ-П/518-008/01.11.2018г. до ДСП – Павликени; Решение № 15-РД06-0063/05.11.2018г. на Директора на РДСП – Плевен относно обжалване на заповед № ЗД/Д-ЕН-315/28.09.2018г. на Директора на ДСП – Плевен; копие от лична карта на С. Н. С. и вх. № гр.49/2018 г. на Община Плевен  за подадено заявление за припознаване на детето; нотариално заверено пълномощно от В.И.И. за И. С. М.; лабораторни изследвания от 11.07.2018г. на В. В. И.; медицинско направление № 827/11.07.2018г., ведно с рецептурна бланка; медицинско направление № 381/03.10.2017г.; медицинско направление № 824/11.07.2018г.; медицинско направление № 253/07.03.2018г.; 2 бр. рецептурна бланка; картон за физическото развитие на детето и здравословния му статус; медицински документ с резултати от медицински преглед (легализиран превод от немски) от 17.08.2017г.; нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 141, том І, рег. № 1950, дело № 110/2016г.; документ за адресна регистрация на В. В. И. (легализиран превод от немски език) от 22.08.2017г.; амбулаторен лист № 361/20.04.2018г.; направление за хоспитализация от 20.04.2018г.; служебна бележка изх. № 385/03.12.2018г. от АИППИМП д-р Г. В. ЕООД; писмо изх. № 30-1028/03.01.2019г. на РДСП – Плевен; заявление за припознаване № 49-115/15.11.2018г.; стокова разписка за продажба на стоки № 0000359352/22.12.2018г.; стокова разписка за продажба на стоки № 0000076518/22.12.2018г.

По отношение на направеното искане за разпит на свидетели от страна на жалбоподателката, съдът счита, че показанията на тези свидетели са относими, необходими и допустими и следва да бъдат допуснати до разпит водените трима свидетели и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит свидетелите Ж. Т. Г., С. Н. С. и Д. С. М..

По отношение на искането на ответника за разпит в качеството на свидетели на лицата Ц. Г., водещ случая на детето и гл. социален работник в ОЗД – Плевен и Е. С. - началник отдел „Закрила на детето“ при ДСП – Плевен, съдът счита, че тези лица са изготвили доклади по случая, налични по преписката, поради което не следва да бъдат допускани като свидетели по делото. Техния разпит не е необходим, тъй като всички констатирани по случая факти и обстоятелства, те са ги отразили в писмени доказателства по делото. По отношение на допълнителни факти и обстоятелства, настъпили след издаване на процесната заповед показанията им са неотносими. Поради горното разпит на тези свидетели не е необходим.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на ответника за разпит  на посочените свидетелки - Ц. Г., водещ случая на детето и гл. социален работник в ОЗД – Плевен и Е. С. - началник отдел „Закрила на детето“ при ДСП – Плевен.

По отношение на искането за изискване на медицинската характеристика на детето от ДСП Павликени при приемането му в семейството на приемните родители, както и искането за изготвяне на доклад от ДСП Павликени за състоянието на детето и адаптирането му в приемното семейство, съдът счита, че тези доказателства касаят друго административно производство и обстоятелства, настъпили след издаване на процесния акт, поради което са неотносими към настоящото производство и не следва да бъдат допускани.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на ответника за изискване на медицинска характеристика на детето от ДСП Павликени и изготвяне на доклад за адаптация на детето в приемното семейство.

По отношение на искането за разпит на личния лекар на детето В. В. И., съдът счита, че нейното становище е взето в хода на административното производство, прилоЖ. са по делото медицински документи, които са достатъчни и не е необходим нейния разпит.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за разпит в качеството на свидетел на личния лекар на детето - д-р Г. В. П..

Пристъпва към разпит на допуснатите свидетели.

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА СВИДЕТЕЛКАТА Ж. Т. Г. – 51 години, неосъждана, без родство с жалбоподателката.

Съдът предупреждава  свидетелката, че носи наказателна отговорност до 5 години лишаване от свобода за лъжесвидетелстване. Свидетелката обещава да говори истината.

АДВ. К. – Познавате ли В. и нейното семейство и от къде?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Познавам ги. Аз бях касиерка на входа, дълги години, 4-5 години. Тя се нанесе в нашия вход, в нашия блок преди около 2 години, точна датата не мога да кажа.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – На кой адрес е това?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – На ул. ***. Тя закупува апартамент на 7-мия етаж, а аз живея на 3-тия етаж.

АДВ. К. – Познавате ли я като човек, като майка? Знаете ли как се грижи за децата си? Познавате ли децата?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Понеже аз съм домоуправител на входа и ходих да прибирам таксите за входа, за асансьор и от там започнах да се опознавам с нея. Запознах се с децата. Винаги си е плащала, нямахме никакви проблеми. Даже събирахме пари за покрив, във всичко е участвала. Така се запознах с децата. Децата са облечени.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Колко деца бяха?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Когато тя дойде детето В. не беше родено.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Колко деца живееха там?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Аз ще ги изброя - И., К., Д., З. (З.) …., те са много деца и аз много се извинявам, не мога всичките да ги кажа. Общо бяха 6 деца, без малката В.. Аз си водих статистиката за асансьора и затова ги знам като бройка.

АДВ. К. – Знаете ли дали е полагала грижи за големите деца? За малката В.? Виждали ли сте В.?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Никога не е имало проблем да ходят да просят децата. Хубаво облечени са децата винаги, модерни с телефони. Тя си ги е задоволявала изцяло като майка. След като се роди В., аз всеки месец съм ходила за таксите и ме е канила.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Тя  тук ли живееше,  в България ли беше? В този апартамент ли беше през цялото това време, тези 2 години, които казвате?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Ами да. Известно време отсъстваше жената, не знам кога точно е отсъствала. Но винаги ми предаваше парите по децата. Не мога да кажа кога и как е отсъствала. Аз като съм ходила в повечето пъти е била там.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Други възрастни имаше ли там? Неин мъж или тя сама живееше с децата?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – В началото беше сама и после се запознах с мъжа й С.. Даже в домовата книга съм ги описала. Като заживя с него, записахме го и него в домовата книга като представител.

АДВ. К. – Кога е вписан в домовата книга? Преди колко време?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Не съм подготвена, защото не знаех за този въпрос. Ако ми беше домовата книга щях да ви кажа. Като се нанесе, веднага го описахме.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Кога се нанесе приблизително?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Преди повече от година.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Той постоянно ли живее с тях там?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Да.

АДВ. К. – Знаете ли за случая с отнемането на В.?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – За този случай не знам нищо. В. ми сподели като си дойде, като се срещнахме пред входа, на пейката. Тя ми приплака и ми сподели. Аз иначе нищо не знаех.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – От къде си е дошла? Тя в този период е отсъствала ли?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Не я виждах, но не мога да кажа къде е била. Аз ходих много по село. Аз единствено с В. съм се виждала само, когато трябваше да събера таксите.

АДВ. К. – Вие сте разбрали от В., че са взели детето?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Да и се учудих много, защото тя полагаше грижи за него. Винаги е била с него. Ние също сме го гледали пред блока, като беше топло. Учудих се за това нещо.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – За кой С. става въпрос, че е вписан в домовата книга? Знаете ли му имената?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Точно не мога да Ви кажа имената.С., но не мога да кажа другите имена. Човекът, който е отвън. С него се познавам. Той беше с В. от около 1 година в жилището.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Друг С. виждали ли сте там?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Не мога да кажа.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Знаете ли кой е бащата на по-големите деца?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – За бащата на по-големите деца знам, че е в Буковлък.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Виждали ли сте го, познавате ли го?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Да, виждала съм го бащата при един инцидент, който стана пред блока. Той дойде с една каруца пред блока. Това беше някъде към 2 часа през нощта, тормози децата. Ние излязохме всички на терасите, защото  се джасаха вратите, удряха се.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Той как се казва?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Не мога да Ви кажа за него. Аз  много-много с него не съм се занимавала. Не исках да влизам в никакви пререкания с него.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – На 20.03.2018г. да е имало високи шумове, викане, крякане, разправии през нощта?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Аз датата не мога да Ви кажа. Тази разправия не мога да кажа кога беше, но тогава беше    , когато дойде бащата на по-големите деца. Той дойде с една каруца.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Кога е станала тази разправия?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Лятото на 2018г.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – На 20.03.2018г. чувала ли е шум, посещение от много лица на апартамента, нарушена нощна тишина?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Не мога да кажа датата, но аз само за този инцидент знам.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Този баща, който е на по-големите деца идвал ли е там, живял ли е там?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Виждала съм го. Тръгнах един път да питам децата нещо и той излезе отвътре.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Кога е било това?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Миналата 2018 г., но не мога да кажа кога.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Когато дойде С., бащата на малкото дете, виждали ли сте и бащата на големите деца по това време?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – След това не, само преди.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – За детето В. кой виждахте, че се грижи?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – В. съм виждала. Тя даже като я изписаха от родилното, тя беше много зле. Нея съм виждала да се занимава с В. много. Повече нея съм виждала.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Друго лице освен нея виждала ли сте да се занимава с детето?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – В. я извеждаха също братята и сестрите й навън.

АДВ. К. – Бащата виждали ли сте го?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – В апартамента съм го виждала. Но навън съм я виждала с по-големите деца.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Кои са тези по-големите, нали ги познавате?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – С И. съм я виждала, да я извежда. С другото момиченце също съм я виждала, не си спомням името й, не Д.а, другото момиченце.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – С Д. виждали ли сте я?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Да, но нали тя отиде да живее на друго място.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – На друго място ли живее Д.?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Д. сега знам, че на друго място живее, защото не я водя в книгата.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА Г. – От кога живее на друго място?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – От есента на 2018г.

АДВ. К. – Нямам други въпроси към свидетелката.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Нямам други въпроси.

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА СВИДЕТЕЛЯ С. Н. С. – 31 години, неосъждан, съжителства с жалбоподателката.

Съдът предупреждава свидетеля, че носи наказателна отговорност до 5 години лишаване  от свобода за лъжесвидетелстване. Свидетелят  обещава да говори истината.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – От кога живеете с В.И.?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – От  2 години и 3-4 месеца. 2 години направихме на 25.10.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Къде живеете?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – В нейното жилище на ул. ***.

АДВ. К. – Къде сте били, когато е взето детето В. от дома?

СВИДЕТЕЛЯ С. – На село.

АДВ. К. – До кога сте живели в дома на ул. ***.

СВИДЕТЕЛЯТ С. – До 20.09.2018г. съм бил на този адрес. Понеже нейния бивш съпруг се прибра и няма как да живеем заедно, тогава се изнесох.

АДВ. К. – Защо се изнесохте?

СВИДЕТЕЛЯТ С. –  За да няма конфликти с бившия й мъж. Няма как да живеем под един покрив.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Когато са взели детето, Вие бил ли сте там?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Не.

АДВ. К. – Кой е уведомил В., че другия С., бившия й съпруг, е в дома й?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Дъщеря й Д. и аз. Обадих й се и й казах, че се изнасям, защото няма как да съм с него под един покрив.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Тя къде беше В. през това време?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Тя се прибираше в България от Чехия.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – От кога е била тя в Чехия? Колко време?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Не мога да кажа точно.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – От както Вие сте  в това жилище, тя къде е? Там ли беше или беше в чужбина?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Беше в Чехия.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – През цялото време, откакто вие сте живели на ул. ***, така ли?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Не, една седмица някъде беше в Чехия.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – За тези две години, които сте заедно, една седмица е била в Чехия, така ли?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Две години заедно сме ходили в чужбина. Понеже сега така се получиха нещата и тя замина сама за една седмица.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Тия последните 2 години Вие къде сте бил и тя къде е била?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Бяхме си в Чехия, двамата с нея.

АДВ. К. – Връщахте ли се тук от време на време?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Връщали сме се, разбира се!

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Колко време бяхте там, колко в България, приблизително? Постоянно ли бяхте там? Месец ли? Седмици ли?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Най-много месец сме били в Чехия и после се връщаме и пак отиваме.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Колко време сте били в България за тези 2 години?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Една година.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Искам да уточня през какъв период отсъствате и колко време сте тук.

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Най-много сме били за месец в чужбина и после се връщаме за 2-3 месеца и сме тук.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – И двамата с нея заедно сте в чужбина или е имало случаи тя да е тук, пък Вие - в чужбина?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Двамата заедно. Били сме и поотделно, имало е случаи, че сме взимали и малката В., като бяхме в Германия.

АДВ. К. –  Какво знаете за взимането на дъщеря Ви от социалните служби? Откъде разбрахте Вие?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Аз разбирам от дъщеря й Д.. Понеже аз тогава не бях я припознал В. и не можах да я взема в Петърница, при майка ми и баща ми.

АДВ. К. – Кога се е върнала В., знаеш ли?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – На другия ден. Часове делеше да си дойде. Преди да разбере, тя се прибираше. Обади ми се Д. и ми каза, че са я взели В..

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Кой е бил тогава в жилището?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Аз не съм бил и не знам кой е бил.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – С. бил ли е, бащата на другите деца?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Нямам представа.

АДВ. К. – Знаете ли защо са били дошли социалните – за да вземат В. или да вземат другите деца?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Не знам.

АДВ. К. – Вие ходите ли да виждате детето?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Разбира се, всеки път ходим с В. и децата.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – След като детето беше изведено, Вие защо не дойдохте в Социално подпомагане да питате защо са извели детето, както се случва с него?

АДВ. К. – Ама той е бил там!

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Ходихте ли в Социално подпомагане след като разбрахте, че е изведено детето?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Не съм ходил, защото тя не беше припозната и нямах права върху нея.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – А защо чак сега  я припознавате?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – При раждането аз не съм бил в България.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Така е, но все пак тя е родена м.6.2017г.?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Така съм преценил.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Вие имате ли други деца?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Имам още 2.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Те къде са? Кой ги гледа?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – На  село Петърница, при майка ми и баща ми.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ С. – Те от друга жена ли са?

СВИДЕТЕЛЯТ С. – Да.

АДВ. К. – Нямам други въпроси.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Нямам други въпроси.

 

СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА СВИДЕТЕЛКАТА Д. С. М. – 19 години, неосъждана, дъщеря на жалбоподателката.

Съдът предупреждава свидетелката, че носи наказателна отговорност до 5 години лишаване  от свобода за лъжесвидетелстване. Свидетелката  обещава да говори истината.

АДВ. К. – Какво знаеш за извеждането на сестра ти В. от дома на майка ти? Какво се случи?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Те я взеха от мен, от моята къща.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Къде е това?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Горе на „Бала баир“, на ул. Осъм.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Тя е била там тогава, така ли?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Беше при мен.

АДВ. К. – Обясни какво е станало, за да вземеш ти В.. Това, което си ми разказвала на мен, го разкажи накратко на съда.

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Аз от къщи станах, майка ми ми е звъннала, каза че долу в апартамента са Закрилата. Те не са ходили за В., те са ходили за останалите ми братя, дето са били на апартамента. Ама баща ми беше там и те няма как да вземат моите братя, че баща ми е там. Те се хванаха да вземат В..

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – В. къде беше?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – В. беше и тя долу на апартамента.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Когато Социалните дойдоха да я вземат от къде я взеха – от ул. „Осъм“ или от апартамента на ул. ***?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – От ул. „Осъм“. При мен беше, когато са я взели на 1.10. От мен са я взели.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Ти за първото посещение ли говориш или за второто?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – За второто, дето са я взели от мен.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – А първото посещение?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Беше долу на апартамента.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. –  Ти беше ли в апартамента?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Аз тъкмо слезнах долу и те бяха долу, когато аз заминах там.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Къде?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – При В., долу на апартамента.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Когато дойдоха първия път социалните в апартамента, ти беше ли с В. в апартамента?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – В. си беше там, аз не съм била там.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Ти къде беше?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Аз съм си била горе на „Бала баир“.

АДВ. К. – И после какво стана като отиде в апартамента?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – После майка ми ми звънна и каза, че долу са от Закрилата. Аз отидох и те ме попитаха какво търся там. Аз съм казала, че съм й сестра на В. и идвам да видя какво става с В.. Те викат: „Трябва да вземем В.“. Аз казах: „Няма как да я вземете, защото аз мога да я гледам“. Казах им, че майка ми си идва след 2 дни и че аз ще я взема горе при мен да живее за 2 дни. Съгласиха се те. Аз взех на малката дрехите. Една чанта взех дрехи, памперси и мокри кърпи. Те бяха там, като излязох аз с детето. Те ми казаха, като си дойде майка ми да върви при тях. След като аз я взех, те дойдоха на 01.10. сутринта в 9,00 часа. Те не ми казаха, че ще я вземат, казаха, че идват да я видят как е. Влязоха и казаха  да я обличам. Тя спеше. Казаха ми, че ще я вземат за приемно семейство. Казах им, че майка ми утре си идва. Казаха ми, че нямам право да я гледам. Казах им, че имам годините, имам удобства и че за два дена нищо няма да й стане. Облякох я и те започнаха да я дърпат. Аз почнах да плача и и ги питам, защо я дърпат. Те ми казаха, че имат това право, но нито са ми показали документ, нито нищо. Като я взеха, тя започна да плаче. Качиха я в колата и тръгнаха. Аз след тях слязох в Социалните и питам за В., а те ми казаха, че аз не съм никоя и не ме интересува, като си дойде майка ми ще я върнат. На 2-ри си дойде майка ми и ни казаха, че не може да я върнат.

АДВ. К. – В апартамента имало ли е пълнолетни лица, които са имали пълномощно?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Брат ми И. имаше пълномощно за всичките братя и за В..

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Брат ти И. там ли живееше, в апартамента?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Освен него и братята и сестрите ти, някой друг живееше ли там с тях?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Преди да си дойде истинския ми баща, живееше С..

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Кой е истинския баща?

СВИДЕТЕЛКАТА М. –Другия С.. Когато си дойде баща ми, той си замина. Той баща ми си дойде на 20-ти и няма как този човек да седи с нас, защото баща ми прави само скандали, пие, закача се.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Обърни се отзад в залата. Някой от тук присъстващите да е твой баща?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Не.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – А този човек, с якето (съдът посочва намиращия се в залата свидетел С. Н. С.), познаваш ли го? 

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да, той е сега с майка ми.  Това е втория С..

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Кой С. беше в апартамента, когато дойдоха от Социалните?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Баща ми беше, истинския ми баща.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Как се казва той?

СВИДЕТЕЛКАТА М. –  С. М. К..

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – А свидетеля С. Н. С. не ти е баща и не е бил той там, така ли?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

АДВ. К. – Знаеш ли кой е бащата на В.?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – С., този С.. (посочва намиращия се в залата свидетел С. Н. С.)

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И. – Преди да си дойде баща ти, мамо, кой С. от двамата стоеше при братята ти?

СВИДЕТЕЛКАТА М. –  Този С., който е в залата. (посочва намиращия се в залата свидетел С. Н. С.)

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И. – След като си дойде баща ти, кой С. напусна жилището?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – На В. баща й. (посочва намиращия се в залата свидетел С. Н. С.)

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Кой се грижеше за сестра ти В., докато я нямаше майка ти?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Брат ми И..

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Той не беше ли в Чехия и той да работи?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Не, той си беше долу на апартамента.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Ти грижеше ли се за В.?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да. Постоянно слизах там, някога съм спала там.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – От кога живееш на ул. „Осъм“?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Вече 2 години.

АДВ. К. – Сега къде живееш?

АДВ. К. – Пак там на същия адрес,***.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Друг освен И. и тебе грижил ли се е за В.?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Баща й.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Освен баща й. Някоя от сестрите ти?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – И те са били там, но повечето аз и брат ми, и баща й се грижехме за нея.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Защо тогова пред  Социалните си казала, че по-малката ти сестра не е научила детето да яде друго освен мляко и кренвирши?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Защото малката ми сестра повече се занимаваше с нея, играеше си с нея.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Говорим за хранете, а не за игра!

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Тя си го ядеше. Аз не мога да накарам малката да я тъпча устатата. Тя и сега не яде.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Майка ти колко време отсъстваше от България?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – 20 дни.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Кога?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Когато замина майка ми, минаха 20 дни.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – А тя редовно ли отсъстваше? Често ли ходеше в чужбина откакто живееше на ул. ***, в апартамента? Там ли постоянно живееше или пътуваше?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Постоянно си беше при братята ми майка ми.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – И не е отсъствала и не е ходила никога в чужбина ли?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Ми да. Не е ходила, защото нямаше причини защо да ходи там. Когато имаше, ходеше при дядо ми, защото беше болен и затова за 20 дни отиде.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – А този С., който е в залата, той пътуваше ли в чужбина или в България си беше?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Той си беше при нас, докато майка ми замина за 20 дни.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Тя значи само за 20 дни е излязла в чужбина преди да вземат детето, така ли?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Преди това никога не е ходила в чужбина?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Тя си беше, но откакто купихме апартамента и се роди В. не беше. Повече не е заминавала. Четири години си беше с нас.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – А С. и той ли?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – С. е с майка ми 2 години.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. –  В България?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – И той не е пътувал в чужбина с нея или сам?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

АДВ. К. – Ти не живееш при тях и кажи само каквото знаеш, не си измисляй.

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Аз не съм постоянно при тях, но аз знам, че за тези две години С. не е оставял братята ми сами, нито В.. Нито пък майка ми.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Имало ли е случай да си водила ти детето В. на лекар?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Знаеш ли коя е личната лекарка на В.?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Как й беше името?

АДВ. К. – Къде се намира поне, знаеш ли?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Зад колелото се намира.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – И си я водила ти на лекар?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Защо се е налагало ти да я водиш?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Майка ми не беше тук. Беше при дядо ми, защото беше болен.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Ами бащата С. Н.?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Беше при другите си деца в Петърница. Не е живял, ами замина за седмица.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Като си ходила при докторката, знаеш ли какво е здравословното състояние на сестра ти? Знаеш ли, че страда от анемия, че има сърдечен шум?

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И. – Това не е вярно, че има сърдечен шум!

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Казаха ми само, че има анемия. Друго нищо не са казали.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Личната лекарка давала ли Ви е направления за преглед при специалисти?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Не ми е давала  никакви талони за други лекари или за нещо друго. Само ми каза, че малката е с анемия.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – И не си я водила ти при специалисти?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Не съм я водила при специалист.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Каквото е предписвала тя като лечение, прилагали ли сте го?

СВИДЕТЕЛКАТА М. –  За лекарствата?

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Какви лекарства е изписвала?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да взехме ги. Един сироп за кашлица и един сироп за температура.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – На профилактични прегледи, ти водила ли си я В.? Не когато е болна, а на профилактичен преглед?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да, за едната ваксина аз я заведох.

ЮРИСКОНСУЛТ В. –  И какво ти каза докторката? Каза ли ти, че са й поставени всички ваксини?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да, тя каза, че В. си има всички ваксини. Останала е само една, но В. беше болна и не сме дали да й я бие.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Кога се е случило това, на коя дата?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Не мога да си спомня.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – В. пътувала ли е с майка ти в Германия?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Кога беше това?

СВИДЕТЕЛКАТА М. –  Беше малка, на 3-4 месеца.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – За колко време бяха в Германия?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – 1-2 месеца.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Майка ти сама ли беше в Германия или със С., бащата на В.?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Сама беше.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Някой друг да е водил детето на лекар за ваксини, за обгрижване освен теб?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – И. я закара за окото. И аз бях с него.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Майка ти водила ли я?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Майка ми и тя я е водила при личния лекар. Само са я мерили и са я теглили. Друго нищо.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Знаеш ли дали всички профилактични прегледи са направени на детето В.?

СВИДЕТЕЛКАТА М. –  Според мен В. си ходеше редовно на лекар. Когато ни звънеше нейната лекарка.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛКАТА М. – Колко често си я водила ти при лекарката?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Аз я закарвах в месеца по 2 пъти. Някога тя ни звънеше и викаше, че има ваксини или да се мери.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И. – За в периода за тия 20 дни дето съм отсъствала, ти знаеше ли, че аз ще замина за 20 дни?

СВИДЕТЕЛКАТА М. – Да.

АДВ. К. – Нямам други въпроси.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Нямам други въпроси.

АДВ. К. – Нямаме други искания по доказателствата.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Нямам други доказателствени искания.

Съдът счита, че следва да бъде изискана пълната административна преписка, находяща се в РДСП – Плевен във връзка с обжалването на процесната заповед на ДСП Плевен, тъй като от представеното от ответника писмо не става ясно кога конкретно е постъпила и е регистрирана преписката по обжалване на заповедта на ДСП – Плевен в РДСП – Плевен и не са представени такива доказателства.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА РДСП – Плевен да представи пълната административна преписка във връзка с обжалването на Заповед № ЗД/Д-ЕН/315 от 28.09.2018Г. на директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, находяща се в РДСП – Плевен.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 20.02.2019г. от 10,00 часа, за когато страните се считат уведомени. Да се изпрати писмо до трето неучастващо лице РДСП-Плевен.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12,19 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: