ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На петнадесети юли   две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1044  по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 12.20 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ –  Ш.Е.Ю., редовно призован, явява се лично и с адв. Я.Д. служебен защитник.

ОТВЕТНИКЪТ  - ГЛАВЕН ДИРЕКТОР НА  ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ, редовно уведомен от предходно съдебно заседание,  не се явява, представлява се от юрк. У..

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА - ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Йорданка Антонова. 

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. – Моля да се даде ход на делото.

ЮРК У. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва.

Постъпили са доказателства с оглед указанията на съда с писмо вх. рег. № 2590/22.05.2019  г., а именно: докладни записки и седмични менюта.

АДВ. Д. – Да се приемат представените доказателства.

ЮРК  У. – Да се приемат доказателствата.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат доказателствата.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА  като доказателства представените документи с писмо вх. рег. № 2590/22.05.2019  г., а именно: докладна записка от Н.У. рег. № 2694/14.05.2019 г., докладна записка от гл. инспектор М.С.рег. № 2758/17.05.2019 г., седмично меню – 26 л., списък на изразходени хранителни продукти от артелна 1-ви ОБ през IV-то тримесечие на 2017 г. и вложени в затворническа кухня – 4 л., извлечение с натрупване за декември 2017 г. по сметка 9909 др. активи в употр. изп. като р-д, извлечение с натрупване за декември 2017 г. по сметка 20205 постелен инвентар и работно облекло, извлечение с натрупване за м. май 2019 г. сметка 9909 др. активи в употр. изп. като р-д, извлечение с натрупване месец май 2019 г. сметка 30205 постелен инвентар и работно облекло, извлечение по хронология – 4 л., извлечение с натрупване – 2 л., акт за бракуване на материални запаси от 14.12.2017 г. – 4 л., акт за бракуване на малоценни и малотрайни предмети – 4 л.

 УКАЗВА в предходно съдебно заседание тежестта на доказване на ответника с оглед доказване на обстоятелството, че храната е съобразена с изискванията за енергийна, калорийна стойност, че следва да ангажира експертиза.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК У. - Подготвен ли сте за експертизата или ще направите искане в писмена молба?

ЮРК  У. – Аз не съм правил искане за експертиза.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК У.  - Вие не сте направил, но аз ви указах. Ако вие не направите искане ще назнача служебна експертиза и ще ви възложа разноските. Затова ви питам - имате ли готовност със задачи или не? Без експертиза не мога да реша делото. Твърдението е, че храната не е съобразена. С оглед предоставените менюта, изискванията, експертът следва да установи дали това, което се представя като храна отговаря на изискванията на Наредбата, с оглед Вашата доказателствена тежест по ЗИНЗС.

ЮРК  У. – Нямам конкретни искания към задачата на експерта. Предоставям на съда.

АДВ. Д. – Аз също нямам искания.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Нямам искания.

Съдът, с оглед доказателствената тежест и указанието дадено към пълномощника на ответника  в предходно съдебно заседание за ангажиране на експертиза, с оглед установяване на обстоятелството относно твърденията на ищеца, че храната предоставяна в процесния период не отговаря в енергийно-калорийно отношение на изискванията на Наредбата намира, че след като не е налице искане от страна на ответника, следва служебно да назначи съдебно-диетична експертиза, и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА  изготвянето на съдебно – диетична експертиза, при която вещото лице след запознаване с доказателствата по делото и извършване проверка на място в затвора,  да отговори на следните въпроси:

В исковия период 30.10.2017  г. до 19.04.2018 г., с оглед представените таблици за предоставената храна на лишените от свобода, същата съобразена ли е с изискванията на Таблица № 1 за състава на дневната дажба и полагаемите се хранителни продукти на един лишен от свобода, утвърдена от министъра на правосъдието и съгласувана с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 150 лева вносими от ответника в 7-мо дневен срок от днес, за което да представи вносна бележка в деловодството на съда.

С оглед липсата на вещо лице със специалност „Диетика“ ДА СЕ ИЗГОТВИ ПИСМО до Медицински университет - Плевен за посочване на специалист по диетика на храненето,  при наличие на такъв, който да изготви експертизата.

В случай, че такъв не бъде посочен, съдът ще назначи вещо лице  от списъка за съдебен район на Административен съд - София град, в случай, че там е наличен такъв.

ОТЛАГА делото за 24.10.2019 г. от 11.00 часа, за когато да се изпрати призовка за явяване на ищеца в съдебно заседание.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12.27 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: