ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и осми февруари   две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1044  по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 16.12часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ –  Ш.Е.Ю., редовно призован, явява се лично и с адв. Я.Д..

ОТВЕТНИКЪТ  - ГЛАВЕН ДИРЕКТОР НА  ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ, редовно призован,  не се явява, представлява се от юрк У..

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА - ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д. - Моля да се даде ход на делото.

ЮРК У. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Посочили сте бездействие от осигуряване на нормални битови условия за периода от настаняването Ви в Затвора – Белене в исковата молба. Кога сте настанен в Затвора – Белене?

ИЩЕЦЪТ – На 30.10.2017 г.

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Значи, всъщност претенцията Ви е от 30.10.2017 г. до 18.04.2018 г., така ли?

ИЩЕЦЪТ  - Да.

Подадена е искова молба за присъждане на обезщетение в размер на 30 000 лв. ведно със законната лихва за причинени неимуществени вреди, психическо разстройство, дискомфорт, лоша храна, лоши битови условия, вода с пясък в Затвора – Белене. Претенцията е за период както бе посочена от датата на настаняване в затвора 30.10.2017 г., до подаване на исковата молба, която е с дата 19.04.2018  г.

Съдът докладва писмо с вх. № 4998 от 12.12.2018 г.  от ответника, към което са приложени документи.

Съдът докладва писмо с вх. № 5038 от 14.12.2018 г. от началника на Затвора, към което са приложени медицинска справка и други документи.

Съдът докладва заявление – становище с вх. № 13 от 02.01.2019 г., с което се уточнява претенцията и направено искане за разпит като свидетел на Е. О. М., който вече не е лишен от свобода, изтърпял присъда в Затвора – Белене.

Съдът докладва писмен отговор с вх. № 616 от 04.02.2019 г., в което ответникът посочва, че исковата молба е неоснователна, тъй като се при постъпване в затвора се представят по вещева ведомост, се представят вещи по опис на лишените от свобода. Храната се предоставя в общи столови, по утвърден рецептурник се изготвя храната. За качеството на водата са правени множество проверки, за които са приложени доказателства. Направено е искане за отхвърляне на исковата молба и присъждане на юрисконсултско възнаграждение в размер на  100 лв.

СЪДЪТ КЪМ СТРАНИТЕ – Запознати ли сте с документите?

АДВ. Д. – Запознат съм с документите. Бих искал да направя някои уточнения, може би с тяхното съдържание. Аз твърдя, че няма представена медицинска документация за лишения от свобода Ю.. Доколкото има представено медицинско становище от лекаря на медицинския център видях, и не е ясно дали има ли въобще някаква медицинска документация за лишения от свобода. Той има твърдения за болки в бъбреците и т.н. Написал е, че има, че му се предоставя храна под форма на диета, като се предполага, че е за някакво заболяване. Не е ясно за какво заболяване. Отделно от това, има това констатации, направени в медицинското становище за намалено зрение на двете очи, насрочена консултация с офталмолог на 28.11.2018 г., за което няма резултат от тази консултация. Има установено високо кръвно налягане и виене на свят. По отношението качеството на водата ни интересува периодичността на взетите проби от служителите на медицинския център. Вижда се трикратно за процесния период, трикратни изследвания, направени от РЗИ – Плевен.

ЮРК У. – Уважаема г-жо Председател, медицинската справка, която е приложена в кориците на делото е изискана с определение на съда, с която е изискана справката за здравословното състояние на ищеца. Това е първото по делото заседание и в исковата молба оплаквания от страна на медицинската служба в затвора, няма. Има за лоши битови условия.  Какви заболявания има ищецът съдът е изискал да се представи справка за здравословното състояние. Съдът е изискал данни за имущественото му състояние. Тези неща сме ги представили.  Ако ще се променя предмета на иска за здравословно състояние, аз възразявам срещу това. Той казва лоша храна, лоша вода.  

ИЩЕЦЪТ  – Две молби съм писал. Отхвърлена ми е молбата.

АДВ. Д. – Поддържам исковата молба.

ЮРК У. – Оспорвам  изцяло исковата молба. Поддържам  становището си.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Направеното искане за представяне на медицинска документация…..

СЪДЪТ КЪМ ПРОКУРОР АНТОНОВА – Тя е във връзка с освобождаването от държавна такса и назначаването на служебен защитник. Затова не съм искала данни, оглед преценка на искането. Същата от 28.01.2019 г., тя е неотносима към предмета на спора, към времевия период. А вече неимуществените вреди, лицето ще си ги доказва.  

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства. Искането за разпит на свидетел считам, че е основателно. Моля да се допусне такъв разпит.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото, представените към  становището и изисканите във връзка с произнасяне по искането за  назначаване на служебен защитник и освобождаване от разноски, а  именно: писмо с вх. № 4998 от 12.12.2018 г.  от ответника, към което са приложени документи; писмо с вх. № 5038 от 14.12.2018 г. от началника на Затвора, към което са приложени медицинска справка и други документи; заявление – становище с вх. № 13 от 02.01.2019 г.; писмен отговор с вх. № 616 от 04.02.2019 г.

ИЩЕЦЪТ – Моля, вместо Е.Б.М.да бъде  допуснат като свидетел Н.Д.Х..  

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Той кога е излязъл?

ИЩЕЦЪТ – Не знам. За периода, в който съм пребивавал, за процесния период от постъпването ми в Белене до 18.04.2018 г. Исковата молба е подадена в Софийски градски съд.  Ще доказва моите твърдения и как съм се чувствал от  дюшека с дървеници.

ЮРК У. – Не възразявам.

ПРОКУРОР АНТОНОВА - Не възразявам.

Съдът намира искането за относимо с оглед изясняване предмета на спора и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит като свидетел на лицето: Н.Д.Х. и с оглед заявеното, че същият е напуснал Затвора – Белене поради изтърпяване на наложеното му наказание, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ИЗГОТВИ ПИСМО до Затвора – Белене  с указания за предоставяне данни относно лицето Н.Д.Х., ЕГН или адрес, с който разполагат с оглед призоваването  му за явяване в съдебно заседание.

ИЩЕЦЪТ – Имам едно писмо искам да Ви го дам отМ.М..

СЪДЪТ КЪМ ИЩЕЦА – Аз смятам, че е неотносим, тъй като се касае за проверка и констатации, които са извършени през 2014 г., а вие претендирате за период от 2017 г. и 2018 г. Ответникът е представил протоколи за изпитване на водата.  

ИЩЕЦЪТ – Водата не става за пиене. Не мога да я пия.

ЮРК У. – Възразявам. Отговорът от омбудсмана  е по повод вероятно негова жалба и е от 2016 г. Исковият период е за периода от 30.10.2017 г. до 18.04.2018 г. Намирам, че изложеното в отговора е неотносимо  към предмета на спора.  

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да приемете това писмо, защото тук са описани доста неща. И с оглед архитектурата на затвора, едва ли има някаква промяна.

ИЩЕЦЪТ – Няма никаква промяна. Ремонтът не е в нашите килии.

ЮРК У. – Докладът, за който е споменато, че през 2017 г. ще бъде извършена проверка е достъпен на страницата на омбудсмана. По чл. чл. 73 от ЗИНЗС такава комисия няма.Там са описани констатации. Много неща са променени.

Съдът намира  писмо  с изх. № 6699 от 01.12.2016 г. от омбудсмана на Република България до Ш.Ю. за неотносим към предмета на спора, тъй като  процесният период касае период от 2017 г. и  2018 г., а цитираните в писмото констатации са въз основа на извършено посещение – оценка на условията за задържане в Затвора  през 2014 г.  и са неотносими към предмета на спора и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НЕ ПРИЕМА като доказателство по делото писмо  с изх. № 6699 от 01.12.2016 г. от омбудсмана на Република България до Ш.Ю..

ВРЪЩА  същото на ищеца.

С оглед попълване на делото с доказателства, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА делото за 09.05.2019 г. от 11.30 часа, за когато страните се считат редовно уведомени.

ДА СЕ ИЗПРАТИ  призовка  до Затвора – Белене за осигуряване явяването на лицето в съдебното заседание, при негово желание.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 16.30 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: