ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На първи март две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

1. ЕЛКА БРАТОЕВА

2. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Прокурор ЙОРДАНКА АНТОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Касационно административно дело № 34 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11.03 часа се явиха:

КАСАТОРЪТ ОД НА МВР - ПЛЕВЕН редовно призован, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА Д.Б.Д. редовно призован, не се явява, представлява се от адвокат М. с пълномощно от първата инстанция.  

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН - редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ М. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

         С касационната жалба са представени писмени доказателства, а именно разпечатка от клип № 7063 - заверено копие.

         АДВОКАТ М. – Да се приемат писмените доказателства. Други доказателства няма да сочим. Да се даде ход по същество.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат доказателствата. Няма да сочим други доказателства. Да се даде ход по същество.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото представената с касационната жалба  разпечатка от клип № 7063 - заверено копие.

Съдът счита, че следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ М. – Уважаеми съдии, безспорно е, че касационната жалба е неоснователна. Наистина представен е в настоящата инстанция клип, от който е видно, че същият е съставен на 21.06.2017 г., което доказателство е липсващо пред районния съд и е дало едно от основанията на съда да приеме, че наказателното постановление е издадено незаконосъобразно, но въпреки всичко в самото решение районният съд се е позовал и на други пропуски допуснати при набавянето на доказателства и доказване на извършеното нарушение, а именно: По делото е представен протокол за мястото, където е било извършено нарушението, от което е видно, че този протокол не съответства на това, което е описано в наказателното постановление, а същото касае друго населено място. Съгласно изискванията на Наредба № 8121з-532 от 2015 г. този протокол е задължителен реквизит и следва да присъства при оспорване на всяко едно закононарушение. Според тази Наредба трябва да има снимка доказваща, че на мястото, където е констатирано нарушението е оставена предупредителна табела Е24. По делото също е представена такава снимка, но тя също е относима за друго населено място и не кореспондира дори по никакъв начин с мястото описано в АУАН и НП. От този клип, който е представен в настоящата инстанция също не е ясно точно спорния момент къде е извършено нарушението. В тази връзка е и нашето възражение, както пред районния съд, така и пред настоящата инстанция. За да бъде доказано мястото, където е извършено нарушението би следвало наказващият орган да представи доказателство схема на населеното място или мястото, където е бил позициониран измервателният уред. По делото, отново ще се повторя, че е представена друга схема, за друго населено място, което също не доказва точното място на извършването на нарушението. С оглед това е видно, че наказващият орган не е спазил цитирана по-горе Наредба и самото издадено наказателно постановление се явява незаконосъобразно и по тази причина, ще Ви моля да потвърдите изцяло решението на районния съд.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми касационни съдии, моля да уважите касационната жалба на ОД на МВР – Плевен и да отмените решението на Районен съд – Плевен постановено по НАХД № 2008/2018 г. Цялото решение се базира на една допусната техническа грешка, тъй като в АУАН, където е описано подробно извършеното нарушение, датата на извършването, конкретно извършителя, е посочен клип № 7063, докато в НП, където са описани абсолютно същите данни както в АУАН, е променена цифрата и от № 7063 е написано № 7083, тоест цифрата шест и цифрата осем и от там са се получили всички тези неразбории. Считам, че с допълнително представеното доказателство и прието в днешното съдебно заседание - разпечатка на клип № 7063 от 21.06.2017 г., където е описано подробно извършеното нарушение, следва да бъде отменено съдебното решение и да бъде потвърдено наказателното постановление.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.08 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: