ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На десети април две хиляди и деветнадесета година        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   31по описа за 2019г.

 

На именното повикване в 11,47 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ  П.Н.П., редовно призован, се явява лично.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ЗАМЕСТНИК ГЛАВНИЯ ДИРЕКТОР НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА – гр. СОФИЯ, редовно призован, се явява юрисконсулт Н. У. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ УЧАНОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на П.Н.П., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора – Белене срещу Заповед № Л-5181/17.12.2018г. на Зам. Главния директор на ГДИН, с която на осн. чл. 58 от ЗИНЗС и на осн. т. 4.6 от Заповед № Л-919/08.03.2017г. на гл. директор на ГДИН е наредено жалбоподателя да бъде преведен в Затвора – Ловеч за доизтърпяване на наложеното наказание.

Жалбоподателят оспорва заповедта. Твърди, че от 08.03.2018г. изтърпява присъда в ОЗ – Белене в размер на 5г. и 3м. Моли да не бъде превеждан в Затвора – Ловеч, където е по район. А да изтърпи наказанието си в Затвора – Белене, тъй като там се чувства добре, свикнал е с обстановката и затвора, работи като бакар и няма конфликти с други лишени от свобода. Посочва, че за първи път влиза в затвора и всяко едно преместване е стрес за него.

Ответникът е приложил административната преписка. Изразява становище за неоснователност на жалбата. Посочва, че жалбоподателят е постъпил в Затвора – Белене на 08.03.2018г. за изтърпяване на наказание лишаване от свобода в размер на 5г. и 3м. Счита, че разпределението на лишените от свобода се извършва на основание чл. 58 от ЗИНЗС, като осъдените се настаняват в местата за лишаване от свобода по ред, определен от главния директор на ГДИН, съобразно възможността да изтърпяват наказанието си най-близко до постоянния си адрес и изискването на чл. 43 ал.4 ЗИНЗС. В конкретния случай П. е с постоянен адрес *** Търново и съгласно т.4.6 от Заповед № Л-919 от 08.03.2017г. на гл. директор на ГДИН следва да изтърпява наказанието си в Затвора – Ловеч.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК вр. чл. 62 ал. 3 от ЗИНЗС.

Заповедта е връчена на 18.12.2018г. Жалбата е подадена по пощата, чрез Затвора – Белене с рег. № 5626/21.12.2018г. (п.к. 21.12.2018г.) и следователно в законния 14-дневен срок за съдебно обжалване от активно легитимна страна срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт. Внесена е дължимата д.т. от 10 лева, поради което жалбата е редовна и допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

С определението за насрочване е указана доказателствената тежест на ответника и е задължен да представи заповеди на ГДИН, справка за трудовата заетост на жалбоподателя, както и предложението за превод на л.св. в Затвора - Ловеч. В тази връзка е постъпило писмено становище от ответника, с което са представени  изисканите доказателства.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П. – Да се приемат представените доказателства, няма да представям други.

ЮРИСКОНСУЛТ У. Представям наше служебно писмо до началника на Затвора Ловеч, с което сме искали справка дали при преместване на П.П. в затвора Ловеч ще му бъдат подсигурени минималните 4 кв.м. жилищна площ. Видно от отговора, че ако лицето бъде приведено в затвора Ловеч, ще му бъдат осигурени минималните 4 кв. м. жилищна площ.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П. – Да се приемат представените доказателства.

След като изслуша становището на страните, съдът счита, че следва да бъдат приложени представените по делото писмени доказателства, както и представените от ответника с писмо вх. № 916/20.02.2019г., както  и днес представените и

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА представените писмени доказателства: Писмо ЗД № 59/2018г. от 30.11.2018г. на Началника на затвора Белене; Заповед № Л-5181/07.12.2018г. на зам. Главен директор на ГДИН – София; становище вх. Рег. № 916/20.02.2019г. на Затвора Белене, ведно със Заповед № Л-919/08.03.2017г. на Главен директор на ГДИН; заповед № Л-5181/01.12.2018г. на зам. Главния директор на ГДИН; заповед № Л-4133/20.09.2018г. на главния директор на ГДИН; писмо рег. № 908/14.02.2019г. на Затвора Белене; копие от лична карта на л.св. П.Н.П.; постановление от 02.03.2018г. на Районна прокуратура – Русе, постановено по преписка № 3476/2017г.; писмо вх. № 6312/27.11.2018г. от Районна прокуратура – Русе; писмо рег. № 430/14.02.2019г. на началника на Затвора Белене; писмо рег. № 379/15.02.2019г. на началника на затвора Ловеч, ведно с извлечение от справка /стандарти/ за м. януари 2019г. за затвора Ловеч.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П. – Госпожо съдия, за първи път попадам в затвора. На 43години съм, без родители, самотен родител съм. Свикнал съм с обстановката в затвора Белене. Вече съм 1 година в затвора Белене, работя, нямам проблеми с персонала или другите затворници. Работя като строител вече, за да мога по-бързо да си излежа присъдата. Ако може,  моля  да остана в  гр. Белене и да не бъда привеждан в затвора Ловеч.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо съдия, въпреки че ми е известна практиката на съда по такъв тип дела, ще си позволя да разясня малко процедурата по привеждане в изпълнение на наложеното наказание. Всички задържани под стража лица, които са извършили престъпление на територията на областите Русе, Разград, Силистра и Добрич и им е наложена мярка „задържане под стража“, същата се изпълнява в затвора Белене, съгласно заповед № Л-919/08.03.2017г. на главния директор. След като по отношение на лицето е получена влязла в сила присъда, с която е осъдено на „лишаване от свобода“, съгласно цитираната заповед, всички осъдени с постоянна адресна регистрация на територията на област Велико Търново, каквато е и на жалбоподателя, който е от гр. Горна Оряховица, всички такива осъдени, изтърпяват наказанието си в затвора Ловеч. След като са приключили всички процесуално следствени действия с него и за него е налична влязла в сила присъда, администрацията на затвора Белене е изготвила писмо, с което е уведомила ГДИН, която е компетентна да издаде процесната заповед за превод на лицето в затвора Ловеч. При превода му в затвора Ловеч няма да бъдат нарушени неговите права по отношение на предоставената му минимална жилищна площ от 4 кв.м. и за това по делото са приложени доказателства. Заповедта е издадена от зам. главния директор, в рамките на неговите компетенции, в необходимата писмена форма и  е правилна и законосъобразна, поради което моля да я потвърдите като такава и да осъдите жалбоподателя да заплати в полза на ГДИН – София юрисконсултско възнаграждение в минимален размер от 100 лева.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,58 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: