ПРОТОКОЛ

 

Година 2019                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                        Първоинстанционен тричленен състав

 

На двадесет и осми  март  две хиляди и деветнадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

                                              ЧЛЕНОВА:    1. ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

                                                                         2. КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1026 по описа за 2018 г.

 

         На именното повикване в 14.00 часа се явиха:        

ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА -  ПРОКУРОР В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-ПЛЕВЕН, редовно призован, се представлява от прокурор, Йорданка Антонова.

ЗА ОТВЕТНИКА - ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ПОРДИМ, редовно призован, не се явява процесуален представител.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА -ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор ИВО РАДЕВ

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че  са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Докладва постъпването на изисканите с протоколно определение от 18.12.2018 г.  от ответника  писмени доказателства.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат.

ПРОКУРОР РАДЕВ  - Да се приемат.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото писмените доказателства представени от ответника с писмо вх. № 40.01.2019 г. по опис, предвид което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ВЛАГА в делото  посочените в обстоятелствената част на определението писмени доказателства, а именно: Решение № 340 от Протокол № 27 на ОбС – Пордим от 27.12.2013 г.; Протокол № 27 на ОбС – Пордим от 27.12.2013 г.; предложение за актуализация на Наредба № 10 от 19.02.2003 г. за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пордим; Наредба № 10 от за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пордим.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Нямам доказателствени искания. Няма да сочим нови доказателства. Моля да дадете ход по същество.

ПРОКУРОР РАДЕВ – Да се даде ход по същество.

С оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми административни съдии, поддържам протеста, който Окръжна прокуратура – Плевен е внесла за разглеждане в Административен съд – Плевен. Този протест е  насочен срещу разпоредбата на чл. 31, т. 15 от Наредба № 10 от за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пордим. Същата е  приета с решение № 317 от 19.02.2003 г. на ОбС – Пордим и многократно е изменяна през годините. Последното изменение е с решение № 500 от 26.04.2018 г. на ОбС – Пордим. Разпоредбата на чл. 31, т. 15 е приета с решение №  340 от 27.12.2013 г. гласи, че при извършване на услуги по гражданско състояние се заплащат следните такси: обработване на документи при съставяне на актове за събития, настъпили в чужбина (раждане, брак, смърт) и признаване на чуждестранни съдебни решения по гражданско състояние се събира сумата от 20 лв. Тази разпоредба е в пряко противоречие с по-висока по степен нормативна разпоредба, а именно тази на чл. 34 по закона за гражданската регистрация и чл. 40, ал. 1 от същата, където е казано, че всички тези актове за раждане, съответно за сключен брак и смърт, всичките те се издават безплатно. Разпоредбата е в противоречие и с разпоредбата на чл.  110, ал.2, т. 4 от Закона за местните данъци и такси и при тези обстоятелства намирам, че приемайки такава разпоредба ОбС – Пордим е приел една напълно незаконосъобразна разпоредба, която противоречи на по-висока степен нормативен акт, именно посочените преди малко законови норми. Ето защо протестирам тази норма на чл. 31, т. 15 от Наредба № 10. Моля същата да бъде отменена като противоречива с материалния закон и също така, тя е в несъответствие с целта на закона. Моля да я отмените като незаконосъобразна и да присъдите  разноските на Окръжна прокуратура – Плевен, които е направила по това дело в размер на 20 лв. за публикуване в Държавен вестник.

ПРОКУРОР РАДЕВ  – Уважаеми административни съдии, запознат съм с всички доказателства. Запознат съм подробно с протеста. Считам същият за обоснован, законосъобразен и добре мотивиран. Присъединявам се към становището на колежката. Считам, че следва да бъде отменен чл. 31, т. 15 от Наредба № 10 на Община гр. Пордим и също поддържам искането да бъдат присъдени на прокуратурата направените по протеста разноски за публикуване в Държавен вестник.  

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи 14.04 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: